úvod
homepage

Český homebrewing – Den „D“ vytisknout článek

Přidáno: 16. října 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4599x

Chtělo by to s českým homebrewingem pohnout. Co třeba uspořádat Den „D“, kde by se uskutečnily všechny možné věci spojené s homebrewingem?

Primárním zájmem je vytvoření sdružení, asociace, spolku, prostě tělesa, aby se o českých homebrewářích vědělo. A nejlépe, kdyby se nás co nejvíce sešlo na jednom místě, aby se podobné uskupení dalo dát dohromady.


A protože chystám letos znovu degustační soutěž homebrewingu, přemýšlel jsem, jak to vše spojit dohromady. A postupnou diskuzí s lidmi, kterým jde v homebrewingu o podobné zájmy a cíle, se pomalu rodila myšlenka na Den „D“.


Na začátek to nejdůležitější – datum. Oním dnem by měla být sobota 13. prosince 2008. Místo: SPŠPT v Podskalské ulici v Praze.


O co tedy v onen den, který by třeba mohl být zlomovým bodem českého homebrewingu, půjde? Základním kamenem je degustační soutěž, která se letos na rozdíl od loňska bude skládat z pěti kategorií – český světlý ležák bez rozdílu stupňovitosti, weizen, piva nakuřovaná typu „rauch“, piva z mladinových koncentrátů a open kategorie. Více informací se dozvíte v samostatném článku.


A jak to souvisí s asociací či sdružením homebrewářů? Jednoduše. Pojďme ve stejný den uspořádat valnou hromadu(omlouvám se za ten patetický výraz, lepší jsem nenašel), kde by sešli ti, co mají zájem o podobné sdružení. Nejen o jeho založení, ale i o jeho činnost a tvůrčí působení.


A aby se dostavilo co nejvíc lidí, napadli nás další věci: kromě valné hromady nabídnout lidem něco navíc. Zde se nabízí minimálně dvě věci – přednášky a přehlídka firem, které nabízí své produkty homebrewářům. Každý si asi pamatuje Pivex, říkejme mu homebrewářská verze, tedy Hibex.


Přednášky by byly ve dvou hlavních směrech – pro začátečníky a pro mírně pokročilé. Pokud by byl zájem, daly by se uspořádat i vyloženě odborně zaměřené přednášky. Mohly by se týkat používání mladinových koncentrátů, jak vůbec začít, jaká zařízení lze používat v domácím prostředí, jak si doma připravit slad, jak si doma vybudovat malou laboratoř, jak vařit pivo weizen, ales všeobecně... atd. Témat se nabízí celá škála.


Hibex by potom byla malá přehlídka firem, které mají co nabídnout homebrewářům. Ať už se jedná o již zmiňované mladinové koncentráty, kvasnice, suroviny, prostě vše, co by mohlo domácí vařiče piva v různých stádiích vývoje zajímat. Zatím jsem oslovil pár firem a vypadá to, že minimálně šest firem by přijelo.


Proto volba na místo konání dané akce padla na potravinářskou průmyslovku v Podskalské ulici v Praze, která jako jediná nabízí možnost dálkového studia vaření piva zakončené maturitou. Hlavně má krom studia i vhodné prostory, dostatek tříd, kde by se mohla konat jak degustační soutěž, tak i semináře, široké chodby, kde by se mohly prezentovat jednotlivé firmy, i aulu, kde se dá vyhlásit výsledek zájmu jak o asociaci, tak i výsledky degustační soutěže. A entuziasmu vedení školy pro uspořádání podobné akce. Prostě jedinečné místo.


A proč by člověk, který má eventuální zájem o domácí vaření piva, měl v sobotu 13.12. přijet do Prahy? Hlavně proto, aby se mohla uskutečnit valná hromada. Dále pak proto, aby si mohl vyslechnout přednášku na téma, které ho zajímá. Aby si prohlédl věci, které by se mi k jeho zájmu mohly hodit, promluvit si s lidmi, prodiskutovat věci, o které by mohl mít eventuálně zájem.


K realizaci celé akce je třeba vyřešit několik náležitostí, má představa je zatím následující:

  • vstup na Den „D“ bude zdarma

  • přednášky budou zpoplatněny podle náročnosti realizace daného tématu. Sleva bude pro předplatitele a pro platící členy asociace. Platit ale bude možné i na místě. Vybrané peníze půjdou na konto vznikající asociace homebrewářů. K vlastnímu uskutečnění přednášky bude vypsán minimální počet posluchačů

  • firmy prezentující se na této akci zaplatí za pronajatý prostor. Taktéž tyto peníze půjdou na konto asociace. Za to jim bude poskytnut prostor na webu vznikající asociace

  • na místě bude možné se přihlásit a zaplatit za členství v asociaci homebrewářů. Stanovy asociace se připravují, předběžný roční členský příspěvek se pohybuje okolo pěti set korun českých. Návrh stanov, výhody plynoucí z členství, návrh organizační struktury bude publikován v samostatném článku

  • seznam přednášek a přednášejících bude sestavován postupně podle možností. Je vítána vaše iniciativa a návrhy okruhů témat, která by vás zajímala

  • degustační soutěž a systém hodnocení piv bude představen v samostatném článku v nejbližší době

  • ke zdárnému průběhu celé akce by bylo zapotřebí několika dobrovolných pomocníků z řad homebrewářů



Jak jsem psal na začátku, je to zatím jen úvaha, jak jednak dát dohromady český homebrewingu pod společnou „hlavičku“ a také jak zkusit dát o sobě více vědět a pokusit tento náš společný zájem rozhýbat. Budu rád za jakýkoliv konstruktivní příspěvek do diskuze.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 17 komentářů, poslední komentář: 21.11.2008 19:06 Komentovat
Re: Český homebrewing Den D Honza Kočka21.11.2008 19:06
Pracuje se na tom. SLad bude urcite, mozna i ta o domacim vyrobe sladu.   Zatim je...
Český homebrewing Den D mabrpic21.11.2008 15:14
pokud bude jenom trochu možno, zúčastníme se. Byla by i přednáška o domácí výrobě...
Re: Hodina zahájení Petr Měrka14.11.2008 16:51
Ahoj, v pivních akcích se píše že od 10:00 do 16:30
Re: Hodina zahájení Petr Měrka14.11.2008 16:50
Ahoj, myslím, že v kolonce Pivní akce se píše od 10:00 do 16:30
Začátečník Tomáš Choutka14.11.2008 15:13
Pokud bude prostor pro úplné začátečníky,rád přijedu.Jsem na úplném začátku, tzn....
Hodina zahájení framax12.11.2008 10:56
Ahoj všichni, nevím jestli blbě koukám, ale pořád nevidím v kolik celá akce bude...
Moznost spoluprace Honza Kočka21.10.2008 19:59
Ted jsem ulozil Den D do prehledu akci. Registrovani ctenari si od ted mohou na tuto akci...
Re: Rád přijedu Honza Kočka21.10.2008 19:48
Moznosti noclehu je v Praze hodne:). Nejlevnejsi to je nejspis na kolejich. Treab Strahovske...
Vyhledávání