úvod
homepage

Sušené kvasnice Fermentis vytisknout článek

Přidáno: 17. února 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7969x

Jak jsem zde již uváděl, s rozjížděním pivovaru Kocour ve Varnsdorfu dochází k rozšíření nabídky pro homebrewáře. Zatím o nakuřovaný slad a sušené kvasnice Fermentis.

Je to tak. Vzhledem k tomu, že v Kocourovi plánujeme vařit různá piva, včetně ales jak anglického(pale ale), tak belgického a německého původu, začali jsme si dovážet potřebné suroviny.

A právě díky páteční cestě do Bamberku do sladovny Weyermann, která je světově proslulá výrobou speciálních sladů(web zde), mám pro vás myslím dobrou novinu. Přivezli jsme si jednak nakuřovaný slad, dále pak pražený ječmen. A speciálně pro homebrewáře potom sušené kvasnice Fermentis(web zde) a sladové výtažky Bavarian Hefeweizen, Bavarian Maibock a Vienna Red.

Co se týče sladů a výtažků, o těch si povíme více později. Proto přejděme rovnou ke kvasnicím. Pro začátek jsem přivezl následující kvasnice: Safbrew S-33, Safale S-04, Saflager S-23 a Safbrew WB-06.

Jak se píše na webových stránkách výrobce, jedná se o kvasnice těchto parametrů: Safbrew S-33 – robustní kvasnice tolerující vysoký obsah alkoholu až do úrovně 11,5 procenta. Vhodné pro použití v různých pivních stylech od belgického wit až po trapistická piva. Safale S-04 – anglická kultura známá rychlých kvašením. Vhodná pro různá piva typu „english ales“. Saflager S-23 – nejspíš není nutné představovat. Už jsme jí u nás nabízeli prodává jí i VÚPS se svým mladinovým koncentrátem. Výrobce uvádí původ v VLB Institutu v Německu. Vhodné pro lagery a pilsnery s ovocnými a esterovými tóny. Safbrew WB-06 – kvasnice vhodná pro pšeničná a bílá piva s jemnými esterovými a fenolovými tóny typickými pro tato piva.

Takže se snažím rozšířit nabídku, má to ale svá ale: - sušené kvasnice se daly pořídit jen v půlkilových baleních. Z toho plyne, že je musím nejdřív rozvážit na menší balíčky a „přepytlíkovat“. Jednak to nebude hned a také provizorní balení nebudou mít eleganci originálů od výrobce. Bohužel ale Weyremann neprodává menší balení.

- jak to bude dlouho trvat, teď nevím. Máme první várky v Kocourovi ve Varnsdorfu, předělává se web, připravuji výdejní místo v Praze. Doufám, že se mi podaří vše dát do hromady do konce března.

- Protože je teď toho opravdu hodně, na dobu neurčitou se nebudou ani prodávat stávající suroviny z původní nabídky. Časově se to těžko zvládá a u vás to pak vyvolává negativní reakce. Opravdu se snažím, ale rychleji to nejde. Proto teď vyexpeduji jen ty došlé objednávky, další se budou přijímat až po dokončení výše uvedených věcí.

- A ještě jedna věc s tím souvisí – protože se vyčerpaly zásoby původních surovin, nákup nových je za vyšší ceny. Ano, z toho plyne i zdražení koncové ceny pro vás.

Co z toho tedy pro vás plyne? Do konce března se nebude prodávat, od dubna bude malý shopík(vlastně jen grafická podoba stávající nabídky surovin emailem). Bohužel ale cena bude vyšší. Opravdu si nemůžu dovolit ceny dotovat. Na druhou stranu bude nabídka rozšířena o slady, kvasnice a další ingredience u nás málo viděné. K tomu se snad podaří včas zprovoznit výdejové místo v Praze v Podskalské ulici(pokud byste chtěli pomoct s úklidem a přípravou, každá „ruka“ je vítána), kde vám budu moci nabídnout i živé kvasnice ve spolupráci s firmou Pivo Praha(Pivovarský dům v Ječné a Pivovarský klub v Karlíně).

O dalších surovinách vás budu průběžně informovat. Plánují se totiž ještě cesta do Londýna a do Belgie pro další potřebné suroviny, které najdou uplatnění u Kocoura ve Varnsdorfu. Je toho víc, snad to přispěje k větším možnostem homebrewářů u nás.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 17 komentářů, poslední komentář: 16.04.2008 09:23 Komentovat
Re: Re: chemboss hroch16.04.2008 09:23
Rozdíl bude jenom v podílu vody a pak v životnosti. Důležitý je kmen- typ kvasinek. Z...
Re: chemboss chemboss15.04.2008 17:18
proste jestli ma cenu nekde zebrat nebo shanet ty lisovane na VUSP. A jak je to s tim prodejem v...
chemboss chemboss15.04.2008 17:16
Ahoj lidi, jsem tu novej, koukal jsem na stránky www.weyermann.de, jestli tam nemaj kukuricnej...
Re: Re: Re: Re: WB6 Petr Buriánek17.03.2008 15:23
Nepamatuji, že by něco s větším množstvím pšenice se scezovalo bez problémů :-)...
Re: Re: Re: WB6 Rudolf Lach17.03.2008 12:51
ten Witbier zní zajímavě. při vaření s pšenicí si neměl žádné problémy? zcukřilo to...
Re: Re: WB6 Petr Buriánek17.03.2008 08:33
Z Safbrew WB-06 jsem nejdříve vařil Weissbier, o víkendu jsem ho ochutnával a také...
Re: Re: Fermentis kvasnice - rozvažování Petr Buriánek17.03.2008 08:27
Loni jsem měl v lednici asi 3 měsíce načatý (a zalepený isolepou) sáček se Saflager S-23...
Re: Fermentis kvasnice - rozvažování honza12.03.2008 10:59
Nevim. Ale kdyz jsem to konzultoval s americkymi homebrewari, tvrdili, ze s podobnym postupem...
Vyhledávání