úvod
homepage

Od cukru k e-shopu vytisknout článek

Přidáno: 4. února 2008  •  Autor: Zbyšek Malec
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6830x

aneb jak se ze mě stal prodejce mladinových koncentrátů

Zkušení a skalní homebrewaři používající k výrobě svého piva zásadně slad a chmel mi jistě prominou, že toto povídání bude v podstatě jen o pivech z plechovky. Pro někoho to může být odrazový můstek k tomu opravdovému vaření, jiní mohu zůstat jen u koncentrátů a experimentovat na nich. Někteří si to vyzkouší a po zjištění, že jejich vyrobené pivo není Gambrinus, další várku už nezkusí.

V době kdy jsem si vyrobil svoje první pivo web homebrewingu ještě zdaleka nefungoval a na internetu se o tomto zajímavém koníčku dalo sehnat jen velmi málo informací. Náhodou se mi do rukou dostal časopis, ve kterém byl inzerát na mikropivovar Coopers ve kterém se prý dá „uvařit“ vlastní pivo. Ta představa mě nadchla a mikropivovar jsem si objednal. Jako první jsem vyzkoušel koncentrát Pilsener. Z dnešního pohledu dopadlo pivo katastrofálně. Stočil jsem ho asi moc brzy a navíc jsem podle návodu použil bílý řepný cukr. Pivo bylo cítit kvasnicemi a chuť se pivu moc nepodobala. Nenechal jsem se ale odradit a zkoušel další druhy piv. Pořád to nebylo ono. Až jednou jsem se dočetl, že při svrchním kvašení vytváří bílý řepný cukr v pivu pachuť. Dnes věc zcela známá. Známé je i to, že cukr do piva přidává kdejaký pivovar. U spodního kvašení nejsou důsledky použití cukru znát. Slad je drahý, tlak na ceny veliký a alkohol v pivu chceme všichni:).

Jak moje spokojenost s mými produkty rostla, začal jsem si vést přehled všech vyrobených piv. Vyzkoušel jsem koncentráty Muntons, John Bull i práškové koncentráty z VÚPS. V zakoupené malé lednici jsem začal kvasit některé koncentráty spodně. Ať už se sušenými, nebo s kvasnicemi rozmnoženými z koupených kvasnicových piv. Ani mě nijak nepřekvapilo, že světlá piva ležáckého typu z koncentrátů vykvašená spodně, jsou ještě o něco chutnější než s přibalenými svrchními kvasnicemi. Nic naplat svrchní kvašení není pro světlé ležáky úplně to pravé. Tím nechci říct, že svrchním kvašením se nedá vyrobit dobré pivo. Jen je trochu jiné. Výbornou zkušenost mám s namnoženými kvasnicemi z piva ze zámeckého pivovaru Chyše (www.chyse.com). Na každou várku prý používají nultou generaci kvasnic z Plzeňského pivovaru. Jejich kvasnice se mi podařilo použít dvakrát za sebou a potřetí dokonce po měsíci ležení ze dna lahví mých piv. To už jsem měl ale strach, jestli z toho něco vzejde.

Vloni na podzim jsem se rozhodl zřídit svůj elektronický obchod, nějak využít svoje zkušenosti s výrobou piva z mladinových koncentrátů a pokusit se rozšířit řady domácích homebrewařů. Vybral jsem si Coopers, protože chuťově mi sedí nejvíc a jejich technická podpora nebyla tak široká jako třeba ke koncentrátům Muntons. Po několika dnech a nocích se mi vlastními silami podařilo vytvořit vlastní e-shop.

Občas se mě někdo zeptá, jaké pivo mi nejvíc chutná. Když se pivo povede, je pro mě každé dobré. Ať je to klasický ležák, hořký bitter, dlouho uleželý stout, nebo nějaký speciál vytvořený podle vlastní fantazie (medové, s hřebíčkem, pomerančovou kůrou, nebo konopím). Samozřejmě čím starší a dobře uležené svrchně kvašené pivo, tím lepší.V zásobě mám 2-3 druhy piva a piji ten, na který mám největší chuť, nebo se víc hodí k jídlu, či příležitosti..

Mám nějaké plány do budoucna, ale některá jsou ještě mým tajemstvím. Můžu prozradit, že během pár týdnů přibude nový koncentrát od firmy Coopers a snad se dočkáme i Evropského ležáku (www.coopers.com.au/homebrew/hbrew.php?pid=1&id=2188) od stejné firmy. Pokud by byl zájem, mohl bych časem nabídnout i vlastní koncentrát.

Zbyšek Malec (cernymotyl) www.vasepivo.cz

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 12 komentářů, poslední komentář: 17.05.2008 08:18 Komentovat
kupa vitalshopu blanche17.05.2008 08:18
zmienim sa otej video kazete prosim vas kto ma nahravku varenia kupil by som ju ostatne...
Re: kupa zo vitalschopu hroch16.05.2008 18:01
Většina koncentrátů Muntons, Coopers jsou dělány na 22 litrů, je nütná rezerva takže...
kupa zo vitalschopu blanche16.05.2008 14:49
aj ja by som mal zaujem si kupit coopers pivovar stoji 2990 čk preto by som sa vás spital...
Re: Re: Muntons caco15.02.2008 20:37
áno predáva aj suroviny http://www.domacemikropivovary.sk/?action=prod...
Re: Muntons Libor06.02.2008 15:13
dovoľ jednu otázku: predávaš len koncentráty, alebo aj základné suroviny? (slad,...
Muntons Zdeno06.02.2008 14:19
Keď som si prečítal tento članok mal pocit akoby rozprávalo moje druhé ja o niekoľko...
Re: Pivo a koncentráty petrbrew06.02.2008 09:57
Přesedlat pak na "klasiku" není až takový skok. Jak tu bylo zmíněno, hlavně to...
Koncentráty/klasika Libor06.02.2008 09:21
neviem čím to je, ale môj prípad je úplne rovnaký, po 2 rokoch koncentátov som presedlal...
Vyhledávání