Varný list PF
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 15680x
Dnes vám svůj pivovar a výrobní postup představí Pavel Petr.
1.Rmut : dílo rozdělíme na poloviny, jednu necháme v klidu a druhou rmutujeme 63°C - - - 20min !!! nevratná teplota 73°C - - - 20min Škroby se mění na cukr, zcukření 100°C - - - 10min za stálého míchání slijeme dohromady a asi 5min pauza teplota přes 63°C
2.Rmut : dílo opět rozdělíme na poloviny, jedna v klidu, druhá rmut 73°C - - - 20min zcukření 100°C - - - 10min za stálého míchání slijeme dohromady na 73°C cca10-15min = dokonalé zcukření zkouška zcukření: škrob + jód = zfialoví (musí zůstat světlé, nefialovět, netmavnout)
Podrážení : do scezovací nádoby alespoň 25min pauza, čistou část přetočíme hadičkou vrchem zbytek filtrujem přez mláto (nenechat tzv. vyschnout)
Vyslazování : vodou 75-80°C 15-20l filtrujem přes mláto, nejlépe na třikrát občas mláto prořízneme bez porušení spodní vrstvy dle požadovaného obsahu cukru asi 10% cukru = desítka, 12% cukru = dvanda atd
Chmelovar : chmel(granulát) rozdělíme na 3 díly 1.- 35% , 2.- 55% , 3.- 10% asi +/- 12g dle alfa kyselin granulátu var provádíme intenzivní bez pokličky 60 - 90min(unikají látky po kterých bolí hlava) při ohřevu 1.část chmelu v polovině varu 2.část 10min před koncem 3.část mladinu roztočíme a min 30min pauza, Zlom = něco se tam ještě děje přetočíme bez usazených kalů!! do nádoby na chlazení dbát na čistotu nejlépe chem. čištění!!!
Chlazení: co nejrychleji na 15-17°C prudkým mícháním okysličíme(důležité pro kvasnice) přidáme 2dc pivovarnických okysličených kvasnic(přelíváme přes cedník, nerez!) a hurá na spilku
Spilka: teplota 8 -11,5°C max. na pět až deset dní od započetí kvašení při propadání deky =hnědá až černá barva asi 1cm silná opatrně aby deka nepropadla do piva(zanechává pachutě) přetočíme do nádob(tlakových PET atd.)
Ležení: teplota 1 - 4°C na deset až čtyřicet(i víc) dní podle stupňovitosti, druhu a zbytku cukru necháme v klidu odpočívat
Pivo : se závyslákama a návyklákama vypijeme a proces opakujeme.
DEJ BŮH ŠŤESTÍ možná sem tam kecám :)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 30 komentářů, poslední komentář: 24.07.2008 20:45 | Komentovat |
Re: Re: Topná tělesa - varný hrnec hroch | 24.07.2008 20:45 |
---|---|
Otázka jak je vhodný hliník ve varné nádobě. Místo dírky by to chtělo nějaký tlakový... | |
Re: Topná tělesa - varný hrnec Max | 23.07.2008 22:10 |
Pro tyto účely se dá využít i 20-ti litrová várnice (vojenská s 3 hliníkovými vložkami... | |
Re: informace zizka | 18.06.2008 21:24 |
Nemáte prosím nějaké plánky pro minipivovar díky žižka | |
Dotaz zizka | 18.06.2008 21:21 |
Dobrý den chci se zeptat jestli jste sehnal nějaký plánek na minipivovar děkuji za odpověd... | |
Re: Re: Re: Topná tělesa - varný hrnec bishi | 02.06.2008 10:49 |
http://www.backer-elektro.cz/cz/tistena-telesa-katalog.shtml | |
Re: Re: Topná tělesa - varný hrnec Já Milan | 31.05.2008 10:45 |
Nemusíš to tajit,dej info veřejně. :-) | |
Re: Topná tělesa - varný hrnec Jirka | 01.04.2008 15:32 |
....tady je e-mail:jiri.novotny.jr@seznam.cz | |
Re: Topná tělesa - varný hrnec Jirka | 01.04.2008 15:29 |
Já jsem výrobce objevil. Pokud máš zájem o info, dej vědět přes e - mail. |