úvod
homepage

Varný list PF vytisknout článek

Přidáno: 19. září 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 15525x

Dnes vám svůj pivovar a výrobní postup představí Pavel Petr.

Vystírka : do vody 20l 37-40°C 5kg našrotovaného sladu a 15min pauza a máme dílo 52°C - - - 15min, 55°C - - - 15min !

Pavel Petr šrotovník

1.Rmut : dílo rozdělíme na poloviny, jednu necháme v klidu a druhou rmutujeme 63°C - - - 20min !!! nevratná teplota 73°C - - - 20min Škroby se mění na cukr, zcukření 100°C - - - 10min za stálého míchání slijeme dohromady a asi 5min pauza teplota přes 63°C


Pavel Petr kontrola teploty

2.Rmut : dílo opět rozdělíme na poloviny, jedna v klidu, druhá rmut 73°C - - - 20min zcukření 100°C - - - 10min za stálého míchání slijeme dohromady na 73°C cca10-15min = dokonalé zcukření zkouška zcukření: škrob + jód = zfialoví (musí zůstat světlé, nefialovět, netmavnout)


Pavel Petr varna

Pavel Petr varna2

Podrážení : do scezovací nádoby alespoň 25min pauza, čistou část přetočíme hadičkou vrchem zbytek filtrujem přez mláto (nenechat tzv. vyschnout)


Pavel Petr scezovaní

Vyslazování : vodou 75-80°C 15-20l filtrujem přes mláto, nejlépe na třikrát občas mláto prořízneme bez porušení spodní vrstvy dle požadovaného obsahu cukru asi 10% cukru = desítka, 12% cukru = dvanda atd

Chmelovar : chmel(granulát) rozdělíme na 3 díly 1.- 35% , 2.- 55% , 3.- 10% asi +/- 12g dle alfa kyselin granulátu var provádíme intenzivní bez pokličky 60 - 90min(unikají látky po kterých bolí hlava) při ohřevu 1.část chmelu v polovině varu 2.část 10min před koncem 3.část mladinu roztočíme a min 30min pauza, Zlom = něco se tam ještě děje přetočíme bez usazených kalů!! do nádoby na chlazení dbát na čistotu nejlépe chem. čištění!!!


Pavel Petr po chmelovaru

Chlazení: co nejrychleji na 15-17°C prudkým mícháním okysličíme(důležité pro kvasnice) přidáme 2dc pivovarnických okysličených kvasnic(přelíváme přes cedník, nerez!) a hurá na spilku


Pavel Petr chlazení

Spilka: teplota 8 -11,5°C max. na pět až deset dní od započetí kvašení při propadání deky =hnědá až černá barva asi 1cm silná opatrně aby deka nepropadla do piva(zanechává pachutě) přetočíme do nádob(tlakových PET atd.)


Pavel Petr spilka

Ležení: teplota 1 - 4°C na deset až čtyřicet(i víc) dní podle stupňovitosti, druhu a zbytku cukru necháme v klidu odpočívat

Pivo : se závyslákama a návyklákama vypijeme a proces opakujeme.

DEJ BŮH ŠŤESTÍ možná sem tam kecám :)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 30 komentářů, poslední komentář: 24.07.2008 20:45 Komentovat
Re: Re: Topná tělesa - varný hrnec hroch24.07.2008 20:45
Otázka jak je vhodný hliník ve varné nádobě. Místo dírky by to chtělo nějaký tlakový...
Re: Topná tělesa - varný hrnec Max23.07.2008 22:10
Pro tyto účely se dá využít i 20-ti litrová várnice (vojenská s 3 hliníkovými vložkami...
Re: informace zizka18.06.2008 21:24
Nemáte prosím nějaké plánky pro minipivovar díky žižka
Dotaz zizka18.06.2008 21:21
Dobrý den chci se zeptat jestli jste sehnal nějaký plánek na minipivovar děkuji za odpověd...
Re: Re: Re: Topná tělesa - varný hrnec bishi02.06.2008 10:49
http://www.backer-elektro.cz/cz/tistena-telesa-katalog.shtml
Re: Re: Topná tělesa - varný hrnec Já Milan31.05.2008 10:45
Nemusíš to tajit,dej info veřejně. :-)
Re: Topná tělesa - varný hrnec Jirka01.04.2008 15:32
....tady je e-mail:jiri.novotny.jr@seznam.cz
Re: Topná tělesa - varný hrnec Jirka01.04.2008 15:29
Já jsem výrobce objevil. Pokud máš zájem o info, dej vědět přes e - mail.
Vyhledávání