úvod
homepage

Informace o homebrewingu – kde je vzít? vytisknout článek

Přidáno: 6. srpna 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6001x

Informací o domácím vaření piva je u nás zatím všeobecně málo. Proto pro ty, co vládnou angličtinou, bych dnes chtěl odkázat na své oblíbené zdroje zahraničního původu. A všechny pak požádat o pomoc při tvoření tohoto webu.

Je to tak. Homebrewing, milci českého jazyka mi prominou, ale lepší český ekvivalent jsem zatím nenašel, nemá u nás zatím na růžích ustláno a informací je poskrovnu. Proto pro ty, co umějí alespoň částečně cizí jazyky je internet ideální možností, jak si rozšířit obzory.

Proto bych chtěl ty, kteří ovládají angličtinu(úplně stačí částečná znalost), odkázat na mé oblíbené zdroje informací. Protože i svět anglicky psaného internetu neoplývá zdroji informací a pomoci homebrewingu, je možné, že níže uvedené stránky nejspíš znáte. Ale snad se najdou i tací, kterým následující informace budou k něčemu dobré.

Pro ty, kteří se opravdu chtějí homebrewingu věnovat, bych rád doporučil knihu Randy Moshera „Radical brewing“. Nemusíte se bát, radikální to není, i když pro mnohé návod jak si doma uvařit pivo kategorie Gose z Lipska a nebo takový lambik z Belgie, kniha se radikální zdát může. Nicméně kniha obsahuje nejen recepty na spoustu zajímavých piv, ať už od těch základních pale ale až po složité ovocně kombinované nezařaditelné speciály. Navíc je kniha psána odlehčeným jazykem, tudíž je velice dobře čtivá. Opravdu se u tohoto čtení nudit nebudete.

Krom textu zde najdete spoustu zajímavých dobových kreseb a ilustrací. Navíc recepty, kterých je nepřeberné množství jsou uvedené nejen v uncích a galonech, ale také v gramech, kilech a litrech(základní objem uvařeného piva je 19 litrů). Takže si nemusíte lámat hlavu s převody jednotek a měr.

Stručně shrnuto, tuto knihu by měl mít ve své knihovničce každý, kdo bere homebrewing vážně. A to i ten, kdo anglicky zatím neumí, ale třeba kvůli této knize se jí naučí:).


Radical brewing

Další kniha, která vyšla v angličtině a kterou napsal v anglicky mluveném světě homebrewingu uznávaný autor John Palmer, má prozaický název „How to brew“. Myslím, že není co dodat. Navíc tuto knihu si v podstatě můžete přečíst na internetových stránkách stejného jména How to brew.com. Takže neváhejte a začněte číst. Jinak obě knihy lze zakoupit na serveru Amazon.com.

Pro ty, kteří dávají přednost novinám a časopisům, by neměl ujít (téměř) měsíčník Brew Your Own. Opět si myslím, že název hovoří za vše. Návody, rady, kluby homebrewářů v USA, recepty, příběhy lidí, kteří z homebrewingu odešli do komerční sféry, detailní rozbor pivních kategorií a navazující použití ingrediencí...prostě vše, co si o homebrewingu můžete přát se dozvědět. Protože jsem tento časopis v Evropě ještě neviděl, nejlepší bude začít s předplatným na webových stránkách tohoto časopisu – ZDE.


Brew Your Own

Závěrem bych chtěl všechny, kteří server homebrewing.cz čtou, poprosit o pomoc při realizaci rozvoje nejen serveru, ale i homebrewingu u nás. Jak jsem napsal hned v úvodu, informací je u nás pomálu. Přitom každý z vás má nějaké zkušenosti(ať už dobré či špatné), musel si doma vypomoci s řešením zapeklitostí, mnohokrát se i spálil a objevil,jak by řekl velký český myslitel Jára Cimrman, slepé uličky. Proto vás chci všechny touto cestou požádat o pomoc – pošlete mi vaše zkušenosti na email redakce(zav)homebrewing.cz, samozřejmě se to týká i těch, kteří používají mladinové koncentráty, podělte se o své zkušenosti s ostatními.

Nemusí to být žádné elaboráty, dlouhé statě či vědecká pojednání. Stačí dva tři odstavce, informace poskládané za sebou, my si s tím nějak poradíme:). Jednou třeba i homebrewing.cz bude mít každý den nový článek, bude nás mnohem víc, budou u nás jako ve světě kluby, nebude problém sehnat živé kvasnice, šrotovníky, chlazení...jo,jo, někde se začít musí:).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 19.09.2007 18:01 Komentovat
Re: Re: Re: Knížky Honza19.09.2007 18:01
My jsme vetsinou meli tretinku, a to jsme se jeste delili. Pokud nam zachutnalo, dali jsme si...
Re: Re: Knížky petrbrew19.09.2007 17:10
No my tam byli v pátek. Takový pivařský ráj. Až teda na ty ceny. Zvládl jsem ochutnat asi...
dodatek stěnolez03.09.2007 15:20
Ani jsem netušil, že na můj komentář bude taková odezva. Děkuji. Dnes bych se chtěl...
Re: Knížky HOnza01.09.2007 19:32
Letosni GBBF? Tak to jsme se tam museli nekde mijet. My tam byli s Honzou Suranem od utery do...
Knížky petrbrew01.09.2007 08:57
Z jiného soudku: Já už od roku 1999 vařím podle knížky Carlie Papazian "The New...
Re: Re: Re: re: Domácí vaření hroch25.08.2007 16:34
K celníkům musí každý kdo vyrábí pivo, ale u vína ten bod není, tam musí až ten který...
Re: Re: re: Domácí vaření 24.08.2007 11:19
NENÍ TO TAK JEDNODUCHÝ.kAŽDEJ MUSÍ K CELNÍKŮM....
Re: Re: Re: re: Domácí vaření hroch17.08.2007 12:16
Vypadla druhá část §92 plátce daně z vína a meziproduktů (1) Plátcem není fyzická...
Vyhledávání