úvod
homepage

Chladírna snadno a rychle vytisknout článek

Přidáno: 31. července 2007  •  Autor: Petr Měrka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 9235x

Mladí, začínající „brewaři“ stojí s příchodem léta před problémem, kde sehnat dostatečně chladný sklep, ve kterém by bylo možno zakvášet mladinu za použití spodních kvasnic. Dovolím si zde představit nenáročné řešení vhodné téměř do všech podmínek.

Potřebný materiál:

1. minimální materiálové nároky : fasádní polystyren 5-10cm silný 8 tabulí igelitový pytel na odpad 120litrů (70 x 110 cm) 8 kusů kvalitní lepící páska (stříbrná s textilní výztuží tzv americká)

2. materiál pro ideální sestavu (mimo výše uvedený) : pěnová folie pod plovoucí podlahy tl. 2mm cca 6m2 cca čtyři standardní palety 80 x 120 cm hrst vrutů nebo hřebíků kovové úhelníky pro kolmé spojení desek montážní pěna

Samotné sestavení chladírny je otázkou několika málo desítek minut. Doporučuji nejprve si na sucho seskládat jednotlivé díly a nevratné zásahy do jejich celistvosti provádět až po pečlivé úvaze.

Postup práce: Nejprve zastrčíme jednotlivé díly polystyrenu do připravených pytlů a důkladně zalepíme otvor i přebytečnou folii na bocích. Tím si usnadníme budoucí údržbu povrchu chladírny.

Jako základnu použijeme jednu tabuli a další k ní z boku přiložíme takzvaně „na kant“. Standardní rozměr polystyrenové tabule je 50x100 cm, na každou stěnu proto použijeme dva kusy. Poté vložíme obě čela. To zadní buď zkrátíme o 10cm a vložíme mezi bočnice tak, že shora dosedne na dno, nebo je jen přiložíme ze zadu a po přelepení spár vyplníme prázdné prostory v místech dotyku čela a bočnic zbytkovým polystyrenem, nebo montážní pěnou. Přední čelo zkrátíme o 20cm a vložíme mezi bočnice. (Uvedené míry platí při použití ploten o síle 10cm). Spáry mezi tabulemi pečlivě přelepíme lepící páskou. Jednak to celé udrží pohromadě a jednak zamezí úniku chladného vzduchu z chladírny. Víko vložíme mezi bočnice a pomocí lepící pásky je spojíme se zadním čelem tak aby se dalo zepředu zvednout nahoru. Přední část víka by měla dosednout na snížené přední čelo.

Tím to způsobem získáme izolovaný prostor o velikosti cca 0,35 m3 dostatečně velký i pro dvě kvasné nádoby rozumné velikosti, který lze vmáčknou i do stísněnějších sklepů nebo komor. Do garáží a jiných prostor s nebezpečím poškození chladírny je lepší vystavět okolo ještě jakousi bednu, její sestava je myslím dostatečně zřejmá z přiložených fotek. Zabalením chladírny do pěnové folie, případně vyplněním mezery mezi stěnami chladírny a dřevěnou konstrukcí montážní pěnou (pozor hodně lepí a nejde umýt) se dá dosáhnout ještě lepších izolačních vlastností.

Jako chladící médium stačí jedna pětilitrová PETflaška s ledem, při vyšších venkovních teplotách je lepší přidat ještě jednu dvoulitrovou. Při cyklu výměny flašek jednou denně by se teplota uvnitř měla pohybovat v rozmezí 10-15 oC. Stačí tedy vložit hrnec s dobře vychlazenou mladinou a pak jen měnit led a kochat se pěnou na povrchu.

Fotodokumentace:


Detail predni

Detail spodni

Detail vnitrku

Detail vyska

Sestava z boku

sestava zpredu
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 31.07.2007 15:47 Komentovat
Re: petka s ledem vs kostka do campinglednicek Měrka Petr31.07.2007 15:47
Nemám zkušenost. PETka byla prostě doma a fungovala, tak nebylo potřeba hledat nic jinýho....
petka s ledem vs kostka do campinglednicek Xaint31.07.2007 13:09
cece, vypada to skvele :-) a vzhledem k tomu, ze jsem se prestehoval na venkov, mohlo by to...
Vyhledávání