úvod
homepage

Jak si podomácku vyrobit slad? vytisknout článek

Přidáno: 26. července 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 21205x

Na to jsme se zeptali Petra „Antéňáka“ Hoška z Hradce králové, který má jak s homebrewingem, tak i s domácí výrobou sladu bohaté zkušenosti.

Dnešní článek bude mít takovou netradiční formu zápisků, které nám poskytl Petr:

Podomácku jsem si připravil ječný i pšeničný slad. Nejdříve namočíte ječmen na 24 hodin ve vodě. Použijte větší nádobu, ječmen dost nabude. Měl by se vhánět vzduch, já použil jen své ruce – třikrát jsem objem promíchal(doslova „prohrábl“). Je nutné měnit i vodu, nejlépe též třikrát.

Namočený ječmen rozprostřete na dlažbu nebo na igelit v chladnější místnosti (ideálně do 10°C). vytvořte maximálně 2-3 cm vrstvu. Vrstva se nemusí kropit, vlhkost z namáčení je dostačující. Hromada se nemusí obracet, vrstva je malá.

Po třech dnech(přibližně, záleží na teplotě okolí) se objeví klíčky cca 0,5 cm dlouhé. Znamená to, že se musí začít sušit(jinak se odčerpávají živiny).

Sušit je nejlépe v troubě. Na začátku při teplotě 30°C, kdy je nutno přiotvírat dvířka trouby – udržuje se nižší teplota a odvádí se vlhkost. Pak se dosouší při 70°C pro plzeňský světlý slad. Slad nejprve „smrdí“ po čpavku, při dosoušení voní chlebem. Můžete slad i ochutnat – měl by křupat a mít chuť chlebové kůrky.

Na vychladnutí rozprostřít na noviny a uložit na suché místo, aby nenasál znovu vlhkost.

Zbavení klíčků – do kbelíku dát polovinu objemu sladu a dlaněmi slad lehce mnout(netrvá to déle než pět minut). Uvolněné klíčky se odstraňují přesýpáním sladu z nádoby do nádoby. Praktikovat venku. Nejlépe při mírném vánku, lze použít i vysavač. Klíčky jsou lehčí „odletí“(včetně prachu a pluch).

Slad je nutné nechat odležet aspoň měsíc, případně šest týdnů. Z vlastní zkušenosti doporučuji vlastní slad smíchat s kupovaným. Doma nikdy nedocílíte kvalit komerční produkce. Nicméně potřebujete-li pšeničný lad, který nemůžete sehnat, toto může být cesta, jak si ho pořídit.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 22.06.2012 13:52 Komentovat
jaky jecmen/psenici pouzit? sejcak22.06.2012 13:52
U jecmene ocekavam sladovnicky, ktery by mel byt chudsi na dusikate latky, ale co s psenici?...
Re: Re: čokoládový a krystalový 20.09.2007 08:57
Honzo, tomu se nebtráním, ale už jsem ti slíbil jeden článek o vaření piva v hrnci na...
Re: Re: čokoládový a krystalový 20.09.2007 08:57
Honzo, tomu se nebtráním, ale už jsem ti slíbil jeden článek o vaření piva v hrnci na...
Re: čokoládový a krystalový Honza19.09.2007 17:58
A nedalo by se to rozepsat do mensiho clanku? Idealne s fotkama:)
čokoládový a krystalový petrbrew19.09.2007 17:21
Úspěšně doma dělám v troubě i vlastní "čokoládový" a "krystalový"...
Na sluníčku nesušit Jan Šuráň27.08.2007 17:36
Na sluníčku sušit jenom v prvních fázích. Jak už tady někdo správně podotknul ve...
Re: dotaz antenak25.08.2007 12:31
Se sušením na sluníčku nemám zkušenosti,nevím,zda by se dosáhlo doporučovaných...
Re: dotaz antenak25.08.2007 12:28
Se sušením na sluníčku nemám zkušenosti,nevím zda by se dosáhlo doporučených teplot.Já...
Vyhledávání