Degustace: homebrewing versus komerce
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 5029x
V poněkud „úchylné“ homebrewářské snaze se srovnávat s profesionálními výrobci piva došlo na konci roku 2006 a zkraje roku 2007 ke srovnávacím degustacím produktů klasického homebrewingu a průmyslových pivovarů.
Dne 24. listopadu 2006 došlo v Třebonicích k anonymnímu souboji mezi více či méně známými produkty průmyslové pivní nabídky a Gustova domácího vaření, a to v následujícím složení „pivního startovního pole“: Pivrnec, Gustův (tzn. můj vlastnoručně doma připravovaný) Bronzák 13°, Platan 11°, Gustův (viz výše) ovesno-pšeničný 13° speciál, Gustova polotmavá 13° a Gustova tmavá 12°. Ve všech případech šlo o spodně kvašená piva. K rozpití a následnému popití posloužila kvasnicová světlá desítka z restauračního pivovaru Chýně. Po pečlivém oddegustování soupeřících piv a po neméně pečlivém započtení udělených bodů se soutěžní vzorky usadily v tomto pořadí:
1. Gustova polotmavá 13° 2. Gustův ovesno-pšeničný 13° speciál 3. Gustova tmavá 12° 4. Gustův 13° Bronzák 5. Platan 11° 6. Pivrnec
Výsledek možná působí poněkud monotónně, ale degustační protokoly hovoří zcela jednoznačně, tak to onoho listopadového dne zkrátka dopadlo.
V letošním třebonickém degustačním „Novém roce“ (tzn. poprvé 13. ledna 2007) byla situace zcela jiná, ale o to objektivnější, jelikož v profesionální sekci zasedl Miloš H. (zasvěcenci již vědí). Soutěžní spektrum bylo obsazeno následovně: Klášter 11° světlá, Hrdličkova listopadová 9° světlá (další homebrewingové pivo – Jiřího H.), Klášter 12° – světlá vánoční, Gustova tmavá 13°, Gustova světlá 12°, tmavý Budvar 12° a tmavý Herold 13°. Na rozpití tentokráte více než výtečně posloužilo 12° světlé extra hořké krušovické jubilejní. Po následném oddegustování a vyhodnocení udělených bodů se zápolící moky umístily následovně:
1. Tmavá 12° Budvar 2.–3. Tmavá 13° Herold 2 –3. Gustova tmavá 13° 4. Klášter 12° – vánoční světlá 5. Gustova světlá 12° 6. Hrdličkova světlá listopadová 9° 7. Klášter 11° světlá
Tohoto dne, přes zcela náhodný výběr souběžně soutěžících vzorků, vše dopadlo tak, jak bylo výše uvedeno, ale kvalita vzorku Klášterní 11° byla pravděpodobně zcela zásadně ovlivněna délkou a podmínkami skladování v místním Albertu na Lukách (jelikož stejná točená jedenáctka z Kláštera, později okoštovaná v restauraci U Mojmíra v Rokytnici nad Jizerou, byla bez chyby).Poslední degustace této třebonické ochutnávkové sezóny proběhla 3. března 2007. Na rozpití se čepovaly 10° sklepní a 11° Páter z produkce pivovaru Černá Hora. „Hodnotící komise“ byla protentokráte složena pouze z amatérů, kteří pilně a poctivě hodnotili s plným nasazením. V soutěži se utkala následující piva: 12° Finkbrau – světlé ze sítě diskontů Lidl, protivínský světlý 12° Argus ze stejné diskontní sítě, homebrewářská světlá 9° již dříve uváděného Jiřího H., Gustova světlá 13°, černohorský polotmavý Kern 10° a tmavá 12° Granát od téhož pivovaru a Gustova polotmavá 13°.
Výsledky vzájemného soupeření hodnocených piv s chuťovými pohárky hodnotitelů, opět po pečlivém vyhodnocení a přepočtu udělených bodů, nakonec ukázaly toto pořadí:
1. Gustova světlá 13° 2. Gustova polotmavá 13° 3. Argus 12° světlé 4. Tmavá 12° Granát 5. Hrdličkova světlá 9° 6. Polotmavý 10° Kern 7. Finkbrau světlé
Z výše uvedeného možná vyplývá závěr, že doma a průmyslově vařené pivo se od sebe až tak moc neliší (pokud jsou dodržovány maximální hygienické podmínky při domácí produkci), ale mnohdy je vše zcela rozdílné, a to nejen oproti původním předpokladům. Takže se homebrewáři tužme a nebojme se, čas tiše a neodvratně pracuje pro naše chuťové buňky! Dej Bůh štěstí!
David „Gusta“ Staněk & partner
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |