úvod
homepage

Kvasnice sušené a lisované - podstatný rozdíl vytisknout článek

Přidáno: 27. června 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7060x

O svých zkušenostech s kvasnicemi jak sušenými, tak i lisovanými, nám napsal čtenář Milan Kozlíček.

Na základě svých zkušeností ze sušenými kvasinkami a z kvasinkami odebíranými z CK tanku přímo v pivovaru, musím konstatovat, že investice do čistých lisovaných kvasinek z VÚPS se rozhodně vyplatí.

V případě, že vaříte světlé spodně kvašené pivo a frekvence jednotlivých várek je (vzhledem ke kapacitě spilky) cca 12 dní, lze kvasinky s úspěchem nasadit i vícekrát než jen 6x. Kvasinky nepropírám vodou, pouze je přecedím přes hliníkové sítko a nechám pod pivem. Před nasazením je nechám rozkvasit ve zchlazené mladině. Rozkvasí se během 2-3 hodin, potom je přidám do mladiny, která je ochlazená na zákvasnou teplotu 6,5°C. Při přidávání celý obsah důkladně promíchám. Kvašení probíhá bez závad, což jsem při kvašení sušenými kvasinkami říci nemohl. V případě sušených kvasinek jsem se setkal s bublinklatým kvašením, nebo v jiném případě po prokvašení s lehce ovocnou příchutí (po jahodách).

U kvasinek odebraných z pivovaru přímo z CK jsem si zase nebyl jistý kolikátý kvasný cyklus již mají za sebou, takže třeba při 3 nasazení již prokvášely hůře (pomaleji).

Z výše uvedených důvodů si myslím, že pokud chce mít někdo uspokojivé výsledky při vaření spodně kvašených piv, tak se v žádném případě nemůže spoléhat na sušené kvasinky. O něco vyšší investice se rozhodně vrátí v podobě nesrovnatelně lepších výsledků, což vzhledem k délce výrobního procesu já osobně beru jako rozhodující. Není nic horšího, než když po obětování skoro celého víkendu vaření piva vám toto přestane kvasit, nebo vlivem špatného průběhu kvašení nebude vůbec chutnat.

Hodně úspěchů pro vaření přeje Milda. Dej bůh štěstí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání