Komentáře
článku: Anonymní moderovaná degustace pšeničných piv
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Plastové kelímky mi kupodivu nevadily. Zato jsem postrádal tolik avizované druhé kolo, v němž by se prohodilo pořadí vzorků.
Plastové kelímky mi také nevadily. Nelíbilo se mi ovšem, že většina vzorků nebyla řádně připravena, tedy vychlazena na správnou teplotu a mimo jiné i proto jsme dostávali na stůl kelímky s centimetrem piva a deseti centimetry pěny. Do toho občas vstoupil správně vychlazený vzorek, což podle mě k objektivitě degustace nepřispívá. Za ty dvě stovky bych rozhodně očekával lepší přípravu ze strany organizátorů. Pokud to oba Honzové nestíhali, tak proč se začátek neposunul o hodinu později?
Pane Kociáne, ohledně druhého kola - já jsem naopak přivítal, že vzorky šly ve stejném pořadí jako v prvním kole. Alespoň jsem si mohl přehledně porovnat své hodnocení s hodnocením profesionálního degustátora, což je pro mě osobně zajímavější než zkoušet sám sebe zda se nechám či nenechám profi komentářem ovlivnit (což by nastalo v případě proházených vzorků v druhém kole).
Celkově weizeny hodnotím jako příjemnou akci a skládám hold panu Matuškovi :-)
Pane Kociáne, ohledně druhého kola - já jsem naopak přivítal, že vzorky šly ve stejném pořadí jako v prvním kole. Alespoň jsem si mohl přehledně porovnat své hodnocení s hodnocením profesionálního degustátora, což je pro mě osobně zajímavější než zkoušet sám sebe zda se nechám či nenechám profi komentářem ovlivnit (což by nastalo v případě proházených vzorků v druhém kole).
Celkově weizeny hodnotím jako příjemnou akci a skládám hold panu Matuškovi :-)
"než zkoušet sám sebe zda se nechám či nenechám profi komentářem ovlivnit (což by nastalo v případě proházených vzorků v druhém kole)"
A proto bych uvítal kola TŘI, klidně i za 300 Kč.
A proto bych uvítal kola TŘI, klidně i za 300 Kč.
Ano, puvodne jsem si myslel, ze do druheho kola se vzorky promichaji, aby se co nejvice odfiltrovalo ovlivneni vasich usudku komentarema profika.
Jenze to by pak degustace trvala minimalne 4 hodiny. |Vyhodnoceni druheho kola, dohledani srovnani s prvnim kolem, vyhodnoceni vysledku rozdilu prvniho a druheho kola...
Spis nez tento zpusob, by mohlo byt zajimavejsi udelat druhe kolo v americkem stylu hodnoceni piv. Tedy skupiny ctenaru, kde kazda hodnoti cast piv, a pak posle do finale urcity pocet vzorku a to se pak hodnoti znova. A vysledky prvni degustace zalozene na ciselnem hodnoceni piv srovnat s druhym kolem, kde se piva posilaji dal na zaklade diskuze degustatoru...
Jenze to by pak degustace trvala minimalne 4 hodiny. |Vyhodnoceni druheho kola, dohledani srovnani s prvnim kolem, vyhodnoceni vysledku rozdilu prvniho a druheho kola...
Spis nez tento zpusob, by mohlo byt zajimavejsi udelat druhe kolo v americkem stylu hodnoceni piv. Tedy skupiny ctenaru, kde kazda hodnoti cast piv, a pak posle do finale urcity pocet vzorku a to se pak hodnoti znova. A vysledky prvni degustace zalozene na ciselnem hodnoceni piv srovnat s druhym kolem, kde se piva posilaji dal na zaklade diskuze degustatoru...
U nekterych vzorku to lip neslo, protoze byly dovezeny/ziskany v cas, kdy to lip neslo. A u tech plastovych kelimku, pokud se budou delat dve kola, se nejspis zustane...
Já jsem formát celé akce vyloženě vítal, hodnocení ing. Šuráně je vždycky ozdobou a cenným korektivem mých vlastních, málo trénovaných chuťových buněk. A úplným zjevením pro mě byla pšenka z Ostravy-Zábřehu. Když jsem byl v pivovaru na jaře, byl jsem div ne znechucen, ale tentokrát byla výtečná.
Suma sumárum, už se nemůžu dočkat degustace "desítek" (vánoční besídku bohužel strávím v zahraničí...).
Suma sumárum, už se nemůžu dočkat degustace "desítek" (vánoční besídku bohužel strávím v zahraničí...).
V teto degustaci ani neslo o poradi a vysledky, ale o to,, aby si ctenari zkusili ruzna piva. Proto me tesi, ze se nakonec seslo dvanact piv a pres tricet ctenaru...
Co se tyce hodnoceni - samozrejme me tesi, ze Kocouri chutnali, Herold mile prekvapil - zatim jsem chutnal jejich druhou varku, ktera se bohuzel nepovedla. Byla sladka, karamelova, tato byla opet psenicna:)
Mrzi me, ze pivo od Bulovky takto dopadlo. Jednak mam piva Franty Richtra moc rad, "ejly" umi jako malo kdo u nas. Navic v ten den chystal velkou akci v jeho novem pivovaru na Jiznim meste, mel honicku, ale stejnak si nasel cas na to, aby pripravil pro ctenare pivo...
A ano, jsem rad, ze se potvrdilo, ze MArtin Matuska psenku umi, i kdyz se objevovaly nazory, ze jeho weizen je nic moc. A se skromnosti sobe vlastni pripisuje uspech sveho piva svym sladkum - Adam Matuska, podsladek Jan Hanus...
Co se tyce hodnoceni - samozrejme me tesi, ze Kocouri chutnali, Herold mile prekvapil - zatim jsem chutnal jejich druhou varku, ktera se bohuzel nepovedla. Byla sladka, karamelova, tato byla opet psenicna:)
Mrzi me, ze pivo od Bulovky takto dopadlo. Jednak mam piva Franty Richtra moc rad, "ejly" umi jako malo kdo u nas. Navic v ten den chystal velkou akci v jeho novem pivovaru na Jiznim meste, mel honicku, ale stejnak si nasel cas na to, aby pripravil pro ctenare pivo...
A ano, jsem rad, ze se potvrdilo, ze MArtin Matuska psenku umi, i kdyz se objevovaly nazory, ze jeho weizen je nic moc. A se skromnosti sobe vlastni pripisuje uspech sveho piva svym sladkum - Adam Matuska, podsladek Jan Hanus...
Herold sice nebyl špatnej, ale "málo pšeničnej". U mě obsadil 4. příčku. Zřejmě blbá várka, nebo to začali šidit...
Jinak samozřejmě jasnou jedničkou byl pro mě Matuška za 2 body, což je náskok celého jednoho bodu oproti pivům na druhé, respektive třetí příčce. (Šuráň dal 2,5 a pak dvakrát za 3,5).
Jinak samozřejmě jasnou jedničkou byl pro mě Matuška za 2 body, což je náskok celého jednoho bodu oproti pivům na druhé, respektive třetí příčce. (Šuráň dal 2,5 a pak dvakrát za 3,5).
Dá se říct, že až na dva vzorky, jsem ta piva hodnotil stejně jako Honza Šuráň. Ale k výrazné neshodě došlo u Herolda, kterého Honza ohodnotil jako druhé nejhorší pivo celého večera s 6,5 bodu.
Tak se tak ptám, kdo z nás dvou se "seknul", když vezmu v potaz, že pšenice od Herolda je považována za jednu z nejlepších v ČR...
Tak se tak ptám, kdo z nás dvou se "seknul", když vezmu v potaz, že pšenice od Herolda je považována za jednu z nejlepších v ČR...
Máš pravdu, při této konkrétní degustaci bych Richtra zařadil také až za Primátora, který také za moc nestál. Jinak s tím Heroldem jsem se s H. Šuráňem shodl, u mě byl za 6 bodů. Nemohu si pomoci, ale žádná sláva to nebyla. Kocouři a Matuška jasně nejlepší.
Bylo to skvělé, moc mě to bavilo, díky!
A jak to dopadlo?
Takto to dopadlo:
1. - Matuška
2. - Kocour Bock
3. - 4. - Ostrava-Zábřeh, Kocour sv.
5. - Pivovarský dům
6. - Edelweis
7. - Herold
8. - Primátor
9. - Paulaner
10.- Erdinger
11.- Zvíkov
12.- Richter
A toto je moje hodnocení (od nejlepších):
1. - Kocour Bock
2. - 5. Matuška,Kocour sv.,Paulaner,Edelweis
6. - 7. Pivovarský dům, Herold
8. - 9. Zvíkov, Erdinger
10.-11. Richter, Primátor
1. - Matuška
2. - Kocour Bock
3. - 4. - Ostrava-Zábřeh, Kocour sv.
5. - Pivovarský dům
6. - Edelweis
7. - Herold
8. - Primátor
9. - Paulaner
10.- Erdinger
11.- Zvíkov
12.- Richter
A toto je moje hodnocení (od nejlepších):
1. - Kocour Bock
2. - 5. Matuška,Kocour sv.,Paulaner,Edelweis
6. - 7. Pivovarský dům, Herold
8. - 9. Zvíkov, Erdinger
10.-11. Richter, Primátor
Pěkně ohodnoceno!
Tohle všechno je především subjektivní záležitost... ale tvrdit, že byl Richter lepší než Primátor, je kravina.
Tohle všechno je především subjektivní záležitost... ale tvrdit, že byl Richter lepší než Primátor, je kravina.
Sorry! Ty jsi napsal, že Ti chutnaly oba stejně hrozně...
No i tohle je kravina, protože Richter byl výrazně horší.
No i tohle je kravina, protože Richter byl výrazně horší.
Vzhledem k malo obsazenym poslednim degustacim me ani nenapadlo vas vyzyvat, abyste se na psenku registrovali. Ale na akci s belgickym pivem se par lidi ozvalo, dalsich 14 si udelalo rezervaci samo do sebe.
Tudiz kdo chce na psenku prijit a mit jistotu mista, staci poslat email na kurz@svetpiva, predmet zpravy: psenice 11.11.
Diky. Treba se tentokrat nebudeme s Honzou Suranem bat...:)
Tudiz kdo chce na psenku prijit a mit jistotu mista, staci poslat email na kurz@svetpiva, predmet zpravy: psenice 11.11.
Diky. Treba se tentokrat nebudeme s Honzou Suranem bat...:)
Degustace pšeničných piv je ošemetná věc. Nedávno jsem pil točený pšeničný Purkmistr a takřka nebyl k rozeznání od lahvového pšeničného Primátora (ikdyž Primátora hodnotím o kousek lépe).
Když už se jmenujete křestním jménem stejně jako já, nemůžete se nějak odlišit? Protože já tu byl dřív a nehodlám si svůj nick měnit nebo číst od jiných, že na jejich komentáře třeba nereaguju. Díky za pochopení. Luděk Gasseldorfer, Plzeň
ale to je prece u vsech pivnich stylu, lezaku nevyjimaje. U tech je to mozna jeste osemetnejsi...
A weizeny proto, ze jich je u nas v prodeji pres deset znacek, coz si uz zaslouzi degustacni srovnani...
A weizeny proto, ze jich je u nas v prodeji pres deset znacek, coz si uz zaslouzi degustacni srovnani...
Mně vadilo, když říkal: "Tohle pivo přece musí poznat každý." A já přitom vůbec nevěděl, o které jde.
Vyhledávání