úvod
homepage

Komentáře

článku: Jarní cena sládků na Zvíkově

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: Re: Ředit?, (Ladislav Sás, 25.03.2009 10:53) celé vlákno | reagovat
Milí kolegové, nezúčastňuji diskuzí na této úrovni, ale byl jsem přímo vyzván a zde již nic jiného nezbývá. Nevím, kteří z kritiků kromě toho, že pivo pijí a pak o něm odborné píší, také pivo vaří a ošetřují a následně musejí prodat. Nedivím se, stejným způsobem se chová každá kritika, literární, filmová, …

My vaříme pivo více než dva roky a není to jednoduché, nebudu proto psát o pivovarské cti, jako pivovarníci se zatím až tak necítíme, jsme pouze amatéři, ale děláme to rádi a holt někomu vadí, že i dobře. Po celou dobu provozujeme pouze minipivovar s výstavem 100l, který je kromě výrobního nástroje i takovou naší laboratoří. Pivovar zkonstruoval, vyrobil a receptury vyvinul renomovaný sládek, s kterým po celou dobu spolupracujeme a nejsme zdaleka jediní, kteří s produkty z jeho pivovarů a receptur a pravidelně sbírají úspěchy.

Na žádnou soutěž jsme jiné pivo než z našeho pivovaru nikdy nemuseli vozit, protože při naší téměř laboratorní výrobě máme totiž z čeho vybírat. My si více než dva roky s pivem hrajeme, zkoušíme počty rmutů, můžeme jemně regulovat průběh otevřeného kvašení, můžeme sbírat deku a ve sklepě kontrolovat ležení a průběžně ochutnávat pivo a to u každých 100l nezávisle. Asi už tak nějak poznáme, které se povede když sem tam vybereme pivo, které má úspěch. Když se něco úplně nepovede a nebývá to často je to stále jen 100l. Každý pivovarník vám potvrdí, že na takovém zařízení by chtěl pro soutěže vařit.

Asi jsem odborné kritice dál tímto námět pro další výpady, ale tak přece funguje i školní minipivovar a mnoho dalších minipivovarů, kteří na soutěž přivezou pivo, které se povedlo.
Jestli kritici i nadále nevěří, že soutěžíme s našim pivem, mohou přijet 25.4. k nám na III. Lomnické pivní slavnosti, umožním jim nahlédnout do varných listů, které jako každý jiný pivovar musíme ze zákona evidovat.

Jen pro informaci, ve Zvíkově z kapacitních důvodů dovařujeme světlý ležák 12° a nijak se s tím netajíme. Je to vařeno podle naší receptury a celou várku odvážíme pro naší potřebu v sudech k nám, na dozrávání. Tato situace vznikla na základě rychlého růstu poptávky po pivu z minipivovaru v regionu a bylo by obchodní chybou na ní nezareagovat.
Náš minipivovar vznikl jako vývojový, takový předskokan Měšťanského pivovaru v Sokolově a byl tak i od začátku prezentován. Na slibovanou dostavbu však již dva roky marně čekáme. Vzhledem k vývoji situace jsme jako dočasné řešení zvolili stavbu minipivovaru s kapacitou 650l na várku v Sokolově v náhradních prostorách. Minipivovar v současné době dokončujeme a k termínu pivních slavností bychom jej chtěli slavnostně otevřít.

Děkuji za pozornost (a za bezplatnou reklamu).
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání