Malí lepší velkých
Hodnocení: 1,99 Hodnotících: 16 Zobrazeno: 5394x
Závěrečným hodnocením se vracíme k červencové anonymní degustaci "desítek" z moravských pivovarů. Jako obvykle o překvapení nebyla nouze. Celkové pořadí vzorků jste určili vy, naši čtenáři.
Jenom bleskově si připomeňme, jak naše degustace probíhají.
Protože se jedná o anonymní degustaci, účastníci neví, jaký vzorek právě mají hodnotit. Svoje subjektivní hodnocení si připravují na základě toho, jak na ně pivo celkově působí. Zamezí se tím vlivu reklamy, předchozích dojmů a zkušeností, případně i estetického působení sklenic, výčepů, servírek. Je pravda, že konečný úsudek jednotlivých hodnotitelů může a někdy i je ovlivněn průběžným komentářem profesionálního degustátora, který vystupuje v průběhu večera jako moderátor celé degustace. Proto nazýváme naše degustace celým názvem anonymní moderované degustace.
Nejprve jsou hodnoceny první čtyři vzorky, následuje krátká pauza, kdy je podáván chléb a sodovka na vyčištění chuťových pohárků, pokračuje se druhou sadou vzorků. Po skončení degustace mají čtenáři odpovídající čas na srovnání si svých výsledků a sestavení si vlastního pořadí. Po té už následuje jen prosté sečtení výsledků umístění jednotlivých vzorků, přečtení jejich pořadí při degustaci a vyhlášení vítězů. Jak je jednoduché, že. Jenže nenechte se mýlit. Ono sedět v šalandě Pivovarského domu přes dvě hodiny, pekelně se soustředit, snažit se pojmenovat to, co právě cítím, nenechat se úplně ovlivnit názorem profesionála, vymyslet něco originálního a jenom proboha neudělit Gambrinusu nejlepší umístěníJ, už zase taková sranda není. Kdo nevěří, ať se přijde přesvědčit začátkem října, kdy budeme pořádat další pokračování.
A jak že to celé tentokrát dopadlo?
Malé pivovary byly lepší těch velkých. Nejlepší piva předminulé degustace,která byla zařazena pro srovnání, tentokrát propadla (Louny, Ostravar). Proti minule, jak se měli čtenáři možnost přesvědčit, byl rozdíl v celkovém součtu pořadí jednotlivých vzorků mnohem těsnější. První dvě piva měla velký náskok, ostatní se vešly do rozdílu necelých dvaceti tří bodů. Tedy opravdu o minimální rozdíl. Jak se ukázalo v případě piva z pivovaru Hostan, neznamená převzetí velkým pivovarem nutně zhoršení chutě.(Hostan nyní přes Starobrno patří do skupiny BBAG-Heineken).Jediné, co se snad nezměnilo, byl rozptyl umístění jednotlivých vzorků u čtenářů. Tak jako mnohokrát předtím, umístění vzorků piv u daného čtenáře (i čtenářky) se lišila o minimálně čtyři stupínky (při hodnocení 1 až 9).
Jak je vidět, hodnotit piva na základě chuťového vjemu není vůbec jednoduché a vyžaduje mnohaletou praxi. Proto je nejlepší co nejdříve začít:).
Celkové pořadí:
1/Hostan
2/Janáček
3/Radegast Original
4/Gambrinus
5/Radegast Clasic
6/Holba
7/Louny
8/Starobrno
9/Ostravar
Hodnocení čtenářů jednotlivých vzorků v pořadí v jakém byly nabízeny:
Radegast Clasic:
umístění: 5
hodnocení: 4,5
rozsah hodnocení: 2,5 - 6
diacetylová // esterová // nevýrazná // jemně kyselé // moc vodové // na vůni agresivnější // převládá vůně od šampaňského // dost slabé // střední hořkost // nevýrazné // nevýrazný říz // plná chuť // kvasničná vůně // příjemně hořké // oxidační vůně // vyšší trpkost spíše páchne než voní // svíravá hořkost
Holba:
umístění: 6
hodnocení: 4,8
rozsah hodnocení: 2 - 7
esterová // sladká chuť // malá hořkost // plnější chuť // lehce sladkokyselé // výrazná vůně // zůstává hořká chuť // poměrně sladké // plná chuť // krásně se chuť rozlévá do úst // diacetylová
Louny:
umístění: 7
hodnocení: 5,1
rozsah hodnocení: 2 - 8
esterová // diacetylová // střední hořkost // nakyslá vůně // dlouho trpké na jazyku // vůně zvětralá // nepříjemná vůně kvasnic // vyšší hořkost // sladké tóny // plné // oxidační // ovocná // příjemná vůně // řízné // vůně chmelová
Janáček:
umístění: 2
hodnocení: 3,4
rozsah hodnocení: 1 - 6
esterová // vyšší alkoholy // jako šampus // silnější hořkost // plný říz // kvasničná vůně // vyšší říz // plnost průměrná // vůně nevýrazná // svěží a příjemná chuť // příjemná pivní vůně // jednorozměrná hořkost
Starobrno:
umístění: 8
hodnocení: 5,0
rozsah hodnocení: 2 - 8
vyrovnaná hořkost // bez vůně // jemně trpké // plné chuti // ,,limonáda" // vůně ostrá // ovocná // mladinová // sladká příjemná ale nevýrazná vůně // po kanálu // příjemně nahořklé // kyselé tóny // dobrý říz // malá plnost // oxidační // trpká // diacetyl // sirné sloučeniny
Gambrinus:
umístění: 4
hodnocení: 4,3
rozsah hodnocení: 1,5 - 6
oxidační // obilná trpkost // sladká chuť // zatuchlina // slabší hořkost // nepříjemná vůně // hořkost patrná // diacetylová // oxidační // ovocná // velmi příjemná vůně // dobrý říz // vůně výrazná // příjemná sladká chmelová vůně // příjemný dozvuk
Hostan:
umístění: 1
hodnocení: 3,4
rozsah hodnocení: 1 - 6
plná chuť // diacetylová // esterová // vyšší hořkost // voňavé pivo // výrazné aroma // chuť plná // nasládlá vůně // jemná hořkost // trochu nakyslé // méně plné // neurčité chuti // kvasničná // prázdnější // bez chuti a zápachu...
Radegast Original:
umístění: 3
hodnocení: 4,2
rozsah hodnocení: 2 - 6
ovocná // trpká // nakyslá chuť // jemná hořkost // sladší // dobře voní // mírná hořkost // plné // hořkost až do trpka // kvasničná vůně // negativní nakyslá vůně // dobrý říz // slabé - řidší // zvláštní hořkost // podezřelá vůně // divnej pach
Ostravar:
umístění: 9
hodnocení: 4,6
rozsah hodnocení: 2 - 8
esterová // kvasničná // kyselé // vůně zvětralá // svěží chuť // ovocná vůně // nasládlá, v celku příjemná vůně // příjemná hořkost // připomíná chuť Hoegaardenu // sklepní // obilná trpkost // agresivní příchuť // oxidační vůně // trpká
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 07.09.2004 18:30 | Komentovat |
cizi chute-vune ondra koucky | 07.09.2004 18:30 |
---|---|
Zvetrala vune - je neodborny vyraz, hodnoceni uvadena u jednoltivych piv jsou prepsana z... | |
vune Speedy Gonzales | 06.09.2004 13:17 |
zvetrala vune je zrejme neco jako sucha voda. nebo ne ? | |
docela koukám ... Standa Jakoubek | 06.09.2004 12:08 |
docela koukám, jaký všelijaký chutě se nechají v pivu poznat ... například ta... |