úvod
homepage

Komentáře

článku: Malí lepší velkých

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

cizi chute-vune, (ondra koucky, 07.09.2004 18:30) celé vlákno | reagovat
Zvetrala vune - je neodborny vyraz, hodnoceni uvadena u jednoltivych piv jsou prepsana z degustacnich protokolu vyplnenych verejnosti. Existuje ale cizi chut/vune oznacovana jako oxidacni ci pasteracni. Oxidacni vune vznika v pivu vlivem pusobeni vzdusneho kysliku na oxilabilni slozky piva, ktere je podporeno vyssi teplotou - napriklad pasteraci.
Takze jde o jakesi "zvetravani" - pokud to tak lze nazvat.

Esterova vune - behem kvaseni kvasinky neprodukuji pouze alkohol a oxid uhlicity, ale i sirokou skalu dalsich takzvane vedelejsich metabolitu. Vyznamnou soucasti techto latek jsou i estery - obecne se jedna o latky vznikle reakcemi organickych kyselin s alkoholy. Estery jsou co se tyce senzorickeho vyznamu velice aktivni slozkou predevsim vune piva. U esterove vune se casto pouziva synonymum "ovocna", lze ji tedy identifikovat, jako vice ci mene intenzivni ovocne tony ve vuni piva.

Diacetylova - diacetyl patri rovnez mezi vedlejsi produkty kvaseni, v pivu se vyskytuje prirozene a nektere faze kvaseni se primo vyznacuji zvysenou tvorbou teto latky, ktera je pak z podstatne casti behem dokvasovani piva opet kvasinkami odbourana.

- obsah esteru i diacetylu lze v pivovare ovlivnit radou technologickych parametru od vyberu kvasnicneho kmene, pres teploty kvaseni az po dobu dokvasovani piva (ale i radou dalsich faktoru). Obecne lze rici, ze v male mire tyto chuti/vune nemusi byt pro pivo zavadne a casto hraji roli pri tvorbe charakteru a jedinecnosti jednotlivych piv z ruznych pivovaru. Pokud je vsak pritomnost techto latek prilis vysoka, pak se jedna o zavaznejsi senzoricke nedostatky, ktere pri degustacich vyrazne zhorsuji hodnoceni piva.
vune, (Speedy Gonzales, 06.09.2004 13:17) celé vlákno | reagovat
zvetrala vune je zrejme neco jako sucha voda. nebo ne ?
docela koukám ..., (Standa Jakoubek, 06.09.2004 12:08) celé vlákno | reagovat
docela koukám, jaký všelijaký chutě se nechají v pivu poznat ... například ta diacetylová nebo esterová, tak to vůbec netuším, co si pod tím představit :-)
Vyhledávání