Komentáře
článku: Hobby Mikropivovar 20 - varna
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Ahoj . s tou prací nemáš pravdu, je pořád stejná. Já začal s 20l, pak jsem dělal 30l, pak 50l a pořád bylo málo. Nakonec jsme sehnali kotel na 250l který se používá zároveň na kvašení a jedna várka dá stejně práce nebo možná méně než 20l.
Nápad na relizaci varny s velkokapacitním kotlem považuji za velmi rozumný.
Sám jsem se touto myšlenkou také zabýval,
uvažoval jsem ovšem s 200 l.
Při první degustaci /32 degustátorů, kamarádů/
mě k tomu i dost nutili.
Pravda je, že i u ostatních technologií jsem vždy přemlouván, abych to dělal ve velkém.
Dokonce bych to měl možnost i kde realizovat.
Nechávám to ale mladším, mé celoživotní hobby i práce je mikroelektronika a u toho také asi již zůstanu.
Práce s tak velkou várkou je již dost náročná,
řekl bych dokonce dost velká dřina.
Sám jsem se touto myšlenkou také zabýval,
uvažoval jsem ovšem s 200 l.
Při první degustaci /32 degustátorů, kamarádů/
mě k tomu i dost nutili.
Pravda je, že i u ostatních technologií jsem vždy přemlouván, abych to dělal ve velkém.
Dokonce bych to měl možnost i kde realizovat.
Nechávám to ale mladším, mé celoživotní hobby i práce je mikroelektronika a u toho také asi již zůstanu.
Práce s tak velkou várkou je již dost náročná,
řekl bych dokonce dost velká dřina.
Já vařím ve velkokuchyňském kotli s maximální hladinou 80litrů, tedy maximálně 60litrů. Kotel je elektro s vodní vložkou a přetlakovým ventilem. Odběr proudu je 17A na jednu fázi při maximálním výkonu. Když si pohlídám aby nezaplo topení bytu můžu vařit pivo. 3fázový motorový jistič 16A vydrží 15minut maximálního výkonu kotle než vypne tepelná pojistka jističe. Maximální výkon za celou dobu varného procesu potřebuji 10minut na ohřátí vystírací vody a pak vždy pět minut při zvyšování teploty.
Manipulace s dílem do scezovací nádoby dva smaltované hrnce 12 a 16litrů. Je pravda že si člověk zaposiluje. Je to opravdu hraniční velikost na ruční přelévání. Hraniční je i chlazení. Když po chmelovaru čekám na sednutí chmelového mláta, a stočím opatrně velmi pomalu tak se postupně sníží teplota mladiny na 75st.C a pak používám scezovací nádobu bez scezovacího dna a průtočný šnek v nádobě s vodou a ledem, v mražáku vyrobím pět kostek 4kg ledu a vychladí mladinu z 75st.C na 15st. celé stáčení sladiny a chlazení trvá 2hodiny.
Manipulace s dílem do scezovací nádoby dva smaltované hrnce 12 a 16litrů. Je pravda že si člověk zaposiluje. Je to opravdu hraniční velikost na ruční přelévání. Hraniční je i chlazení. Když po chmelovaru čekám na sednutí chmelového mláta, a stočím opatrně velmi pomalu tak se postupně sníží teplota mladiny na 75st.C a pak používám scezovací nádobu bez scezovacího dna a průtočný šnek v nádobě s vodou a ledem, v mražáku vyrobím pět kostek 4kg ledu a vychladí mladinu z 75st.C na 15st. celé stáčení sladiny a chlazení trvá 2hodiny.
1 | 2 |
Vyhledávání