úvod
homepage

Komentáře

článku: Čeští pivovarníci hledají výraz pro pivního „someliéra“ – stane se jím pivník?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle vláken

Pivní someliér v CZ, (jIŘÍ jOBÁNEK, 19.06.2007 07:54) celé vlákno | reagovat
V našich končinách není pivního someliéra třeba. Je to zcela zbytečná věc. Vzhledem k tomu, že zde existuje jen jeden druh piva, tak není co řešit. Nabídka restaurací sahá maximálně do 10 či 20 kusů piva (spodně kvašených), takže vlastně ani ke konkrétnímu jídlu není co nabídnout.
Pivní someliér je pochopitelný v Belgii, kde restaurace nabízí i stovky piv a především vynikající Cusine a la biére (pivní kuchyni). Na téma, jak snoubit pokrmy a různá piva existuje mnoho vynikajících publikací především z Belgie a USA. U nás bych se do toho nepouštěl. K naší značně chudé kuchyni toho moc k nabídce není.
Nedovedu si nějak představit, že by se někdo u nás zaobíral, jaké pivo k artyčokům, jaké k chřestu, ke zvěřině atd.
PS: Nechci se dotknout p. Aleš Dočkal, ale jihoněmecké pšeničné pivo k rybě bych nedoporučoval. K rybě je vhodnější pilsener, či chutná světlý ležák. Samozřejmě, že navíc o tom rozhoduje i forma úpravy pokrmu a druh ryby... Jinak proti pivnímu sektu nic nenamítám, ale jen pod podmínkou, že je z pivovaru Bosteels.
12
Vyhledávání