úvod
homepage

Komentáře

článku: Mé zkušenosti s pivem typu Alt

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle vláken

Dobrý Alt, (Martin Borský, 20.06.2006 21:57) celé vlákno | reagovat
Jsem rád za připomenutí výborných piv typu Alt a Koelsch. S prvně jmenovaným jsem se rád seznámil v Düsseldorfu v druhé polovině devadesátých let. Skvělý zážitek byl při prohlídce pivovaru Schumacher včetně patřičné ochutnávky. Z lahvových altů mě učarovalo Diebels. Frankenheimer mě naopak moc nechutnalo.
Nakonec musím konstatovat, že mě moc chutnal (a chutná) Rychtář Hejtman - polotmavá dvanáctka z Hlinska, která hlavně při prvním seznámení s ní mi moc připoměla právě chuť Altu...
KÖlsch, (Jiří Jobánek, 16.06.2006 14:39) celé vlákno | reagovat
S tím, že kölsch je špatné pivo nelze souhlasit. natož sladká břečka. Kölsch je poměrně intenzivně chmelený, samozřejmě každá značka jinak. Možná toto pivo není v chuti nikterak dramatické, ale můžeme s ním strávit velmi příjemný večer:)
Názory typu:"není nad český ležák" jsou naprosto nemístné.
Nelze srovnávat hrušky a jabka. Kölsch je svrchně fermentovaný, obvykle s malým podílem pšeničného sladu (do 15%, ne vždy). To, že někomu nechutná je spíše nepochopením tohoto stylu a především pak konzervativismu,pro naši kotlinu tak příznačného. Doporučuji ozkoušet i nefiltrovanou verzi kölsch- v pivovarské pivnici pivovaru Küpprs (je to dál od centra, ale stojí to za tu procházku), jinak malé pivovary s přilehlou pivnicí Mühl a především Zum Päffgen.
ALT, (Jiří Jobánek, 16.06.2006 12:59) celé vlákno | reagovat
Osobně mám tento styl piva rovněž velmi rád. Když píšete o pivovarských restauracích v D, tak jste opoměli Zum Schlüssel! Mě osobně tam chutná nejvíce, druhý v pořadí je Im Füchschen, Uerige a poslední Schumacher. Füchschen, Uerige vaří mimo to i vlastní světlé pšeničné pivo.
Jinak dobré alt najdete i v Münsteru v pivovaru Pinkus.
Co se týče ČR, tak alt se vaří skutečně jen na Bulovce. V Březnici se vařil Alt jen krátce snad do r. 1994, byl však spodně fermentovaný. Dobré Alt se vaří i v Holandsku a Rakousku...
Kölsch, (Roman Holoubek, 15.06.2006 07:28) celé vlákno | reagovat
Nedá mi nereagovat na příspěvek Rudolfa Beránka. Jako máme každý jiný vkus a jiné chutě, tak jsou i různá piva, ženy, zábavy, umění, ...
Pivo typu Kölsch (asi to měl na mysli pod názvem Koltsch), je další ze střípků pivní rozmanitosti, našlo si své nezastupitelné místo a spíše doporučuji -ochutnávejte nové (pro Vás neznámé typy a druhy piv). Jen se musíte vždy připravit, že to pivo nebude chutnat tak jak jste zvyklí. Koneckonců ochutnáte rádi i "čínu"? Pak se sice rádi zakousnete do "kachny se zelím" (dosaďte si dle libosti). Ale věřím, že každý nový podnět nás něčím obohacuje. Jen nepoužívejme silné výrazy typu břečka, humus, z toho piva jsem se posral, apod. Nic není ani černé ani bílé.
Koltsch je dost mizerne pivo, (Rudolf Beranek, 14.06.2006 20:10) celé vlákno | reagovat
Neni nad pravy cesky lezak, to je pivecko! Koltsch nema riz a je to takova nasladla brecka.
Hodnocení Uerige, (Borowiec, 14.06.2006 20:07) celé vlákno | reagovat
Nechci brát pan Macháčkovi jeho názor, ale s jeho hodnocením ohledně Altu z Hausbrauerei Uerige si dovolím polemizovat, nebot svojí kvalitou se minimálně vyrovná značce Schumacher. Samozřejmě záleží na chuti, ale osobně bych preferuji spíše Uerige a Alt Im Füschen. V každém případě jde o tři mimořádně kvalitní piva.
Jaký že je Alt?, (Roman Holoubek, 14.06.2006 15:26) celé vlákno | reagovat
Jedná se o jedno ze staroněmeckých piv, výrobní technologií podobné britským Ale. Jde o svrchně kvašená piva barvy od bronzové po kaštanově hnědou. V chuti se projevují mimo nám známých i ovocné tóny a u většiny z nich i lehce oříškový nádech. Petr Macháček popisuje způsob čepování, je zase velmi sympatické, že mám před sebou vždy čerstvé voňavé pivo a nesedím dlouho u poloprázdného piva. Osobně jsem si Alty zamiloval při své loňské návštěvě Düsseldorfu.
S autorem souhlasím se skvělou chutí Schumacher Alt, ale výborné a chuťově výraznější byly právě tmavší varianty.

Tento typ piva patří mezi mé zamilované. Svého času chvíli Alt vařili i v Březnici. Nyní je jediné místo (o kterém vím) u nás Richter Pub, kde Alta příležitostně vaří. Mimochodem Alt od českého mistra svrchně kvašených piv je naprosto skvělý. A přesto i v tomto typu piva si František Richter hraje a podává nám Alt se svou ojedinělou chuťovou variantou. U jeho poslední verze byla ovocnost smíchána s nádhernou a velmi výraznou chmelovostí - až jsem se nemohl odtrhnout.
Dalsi info o Alt - Kölsch, (Petr Machacek, 14.06.2006 11:53) celé vlákno | reagovat
Doporucuji clanek od pana Kocky na http://ekonomika.idnes.cz/nemecko-zeme-fotbalu-a-rozmanitych-pivnich-chuti-ii-fhm-/pivo.asp?c=A060609_104235_pivo_plz
Alt, (HonzA, 14.06.2006 09:58) celé vlákno | reagovat
Čekal jsem že se dozvím něco víc o tom co je to vlastně za pivo...
hmmm, (colega, 13.06.2006 19:39) celé vlákno | reagovat
sympatický kraj, jen mít ty eura
Vyhledávání