úvod
homepage

Mé zkušenosti s pivem typu Alt vytisknout článek

Přidáno: 13. června 2006  •  Autor: Petr Macháček
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 4201x

Když jsem se před lety dostal poprvé do Düsseldorfu, nevěděl jsem o pivu
Alt nic. Jen jsem tušil (nebo spíše doufal), ze se Severní Porýní
Westfálsko nenechá zahanbit zbytkem Německa a nějaké slušné místní pivo
se tam najde.

První dojem byl „to je celé nějaké divné, tady maji všude jenom černé, to já přece nebudu pít!“ Nakonec ale žízeň je mocná čarodějka a dobře že tak. Alt je totiž výborné plné pivo s výjimečným aroma, které jinde než v Düsseldorfu a přilehlém okolí není.

Pivovary vařící Alt jsou různé, stejně jako pivo, které vyrábějí. Od malých městských pivovarů (Schumacher, Füchschen, Uerige, Zum Schlüssel) až po průmyslové pivovary jako Frankenheim (tomu místní - nejen z důvodu podoby názvu ale i pro jeho další vlastnosti - přezdívají Frankenstein), Schlösser Alt, Diebels (který ovšem není v Düsseldorfu ale v městečku Issum skoro na hranicích s Holandskem), nebo Gatz.

První rozdíl, který český pivní milovník pocítí, a to mnohdy poněkud nemile, je, že pivo se podává ve sklenicích typu „sklenička od hořčice“ o obsahu 0,2 až 0,25 litru. Žádné půllitry s uchem či bez. Vrchní se tak zejména v počáteční fázi hašení žízně po příchodu do hospody celkem dost naběhá. V dalším průběhu večera (odpoledne, dopoledne, ráno některé pivovary otvírají kolem desáté a servírují Alt i k snídani) je to ale přece jenom praktické. Pivo Alt je chuťově dost výrazné a opravdu se musí pít čerstvě natočené a studené. A navíc můžete pak říkat ve stavu dosud použitelném „tak jsem jich zase dneska urazil 15…“

Pro naši chuť nejpřijatelnější a podle mě i nejlepší je Schumacher Alt z Městského pivovaru v Düsseldorfu, založeného v roce 1838 (dnes 2 má pivovarské hospody, Stammhaus na Oststrasse a Im Goldenen Kessel na Starém Městě na Bolkerstrasse). Je ze všech piv typu Alt nejsvětlejší a nejpodobnější našemu pivu. Tak trochu připomíná řezané. Když se k tomu připočte slušné prostředí v obou hospodách a výběr jídla, které jde k duhu (koleno se zelím, vuřty na sto způsobů, gulášovka), je tohle místo pro Čechy, kteří jdou zkusit Alt v Düsseldorfu, asi nejlepší volbou. Je také dobré zkusit Schumacher Jung, mladé pivo typu Alt, lehčí, méně kalorické a méně alkoholické ...

Podobně dobrým místem je i Brauerei im Füchschen (U Lištiček) na Ratinger Strasse, rovněž na Starém Městě (Altstadt). Tohle pivo také patří mezi světlejší a je rovněž velmi chutné. Příznivci Schumachera a Füchschen se standardně hádají o to, které z piv je lepší. A já jsem si jist, že se nikdy nedohodnou. Nakonec, hlavně že to je Alt, v tom se všichni shodnou. Nejhorší je podle nich Kölsch, přičemž pivaři v Kolíně to samozřejmě vidí zas naopak…

I další piva z malých pivovarů jsou zajímavá, Uerige jako velmi tmavé a velmi hořké pivo, Schlüssel rovněž silné, sladové a tmavé s tmavou pěnou po natočení. Prvních dvou ale nedosahuji.

Sympatické u těchto malých pivovarů je používání lahví se starým systémem s keramickým uzávěrem, které u nás zmizely před desetiletími. A navíc jsou všechna tato piva čerstvá a bez konzervačních látek, s trvanlivostí maximálně měsíc od naplnění. Tam ale netřeba mít starost. Jejich vypití vám tak dlouho stejně trvat nebude.

Průmyslová piva neurazí ani nenadchnou. Nejlepší z nich je Schlösser Alt, ostatní alespoň pro mě jen v nouzi. Gatz pak ani v nouzi.

Ke cti konzumentů Altu lze ještě přičíst, že pokud pijí Alt, pak pijí Alt. Většinou se naštěstí vyvarují výstřelků tak četných v jiných oblastech Německa, jako je pivo s citronovou limonádou nebo ještě horší pivo s malinovým sirupem a podobné kacířské kombinace. Až na ty velké pivovary Alt smíchaný s colou prodává Frankenheim - Frankenstein. V hospodě U Schumachera nebo U lištiček jsem ale nikdy nic takového neviděl.

Ceny: ve většině městských pivovarů stoji Alt 1,50 EUR za 0,25 litru. Mimo centrum od 1 EUR za 0,2 litru (někdy i v centru pokud stihnete Happy Hour). Teplé jídlo v pivovarech od 5 do 15 EUR, většinou mezi 8 a 13 eury.

Speciality k jídlu v Düsseldorfu: Flönz (studený Blutwurst - něco jako naše jelito, ale spis jen od pohledu) za 2,90 EUR, Halwer Hahn (což není půl slepice, jak by se dalo odvodit, ale poněkud smradlavý sýr s kmínem) za 2,60 EUR, Himmel und Ääd (Himmel und Erde, přeložitelné jako Nebe a Země, jinak brambory s opečeným jelitem a jablečným rozmatlaným kompotem; zní to hrozně, ale je to moc dobré), a v každém případě Bierhappen (houstičky namazané tatarákem –ty jsou nejlepší - nebo játrovou paštikou) za 1,80 - 2,20 EUR za kus. A na závěr před spaním neboli jako Schlaftrunk bylinný likér Killepitsch, specialita z Düsseldorfu, námi hodnocený jako sladký Fernet. A po šláftruňku už pěkně domů.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 20.06.2006 21:57 Komentovat
Dobrý Alt Martin Borský20.06.2006 21:57
Jsem rád za připomenutí výborných piv typu Alt a Koelsch. S prvně jmenovaným jsem se rád...
KÖlsch Jiří Jobánek16.06.2006 14:39
S tím, že kölsch je špatné pivo nelze souhlasit. natož sladká břečka. Kölsch je...
ALT Jiří Jobánek16.06.2006 12:59
Osobně mám tento styl piva rovněž velmi rád. Když píšete o pivovarských restauracích v...
Kölsch Roman Holoubek15.06.2006 07:28
Nedá mi nereagovat na příspěvek Rudolfa Beránka. Jako máme každý jiný vkus a jiné...
Koltsch je dost mizerne pivo Rudolf Beranek14.06.2006 20:10
Neni nad pravy cesky lezak, to je pivecko! Koltsch nema riz a je to takova nasladla brecka.
Hodnocení Uerige Borowiec14.06.2006 20:07
Nechci brát pan Macháčkovi jeho názor, ale s jeho hodnocením ohledně Altu z Hausbrauerei...
Jaký že je Alt? Roman Holoubek14.06.2006 15:26
Jedná se o jedno ze staroněmeckých piv, výrobní technologií podobné britským Ale. Jde o...
Dalsi info o Alt - Kölsch Petr Machacek14.06.2006 11:53
Doporucuji clanek od pana Kocky na...
Vyhledávání