úvod
homepage

Komentáře

článku: Svět piva - o co mi jde?

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

nejsem až tak deformovaný..., (Martin Borský, 04.11.2005 19:49) celé vlákno | reagovat
Milí pivní přátelé. Rozhodně nejsem z těch, kteří si jenom škatulkují pivovary podle jejich výstavu. Můj názor a nechuť vůči některým pivovarům formuje chuť jejich piva (nezaměňovat s kvalitou) a způsob jejich chování na trhu.
Je to jednak zavírání pivovarů, které sice jsou ziskové, jejich kapacita je prakticky vytížená a jejich pivo velmi chutná (i bez masívní reklamy), ale prostě nemají ziskovost na takové výši, jakou požadují vrcholní manažeři daného koncernu.
Druhým faktem, který působí na můj názor a postoj je cílená změna chuti určitých značek vlajkových pivovarů. Samozřejmě k horšímu. Velké pivovarské skupiny k tomu nevede nic jiného než touha po ještě větším zisku. O pivovarské cti a touze vařit dobré a ještě lepší pivo nemůže být řeč! Příklad za všechny je Gambrinus. Na začátku devadesátých let to bylo jedno z nejlepších českých piv. A kde je ta skvělá chuť dneska...?
Ne všechny velké pivovary u nás vaří tak nepříjemné pivo jako je zmíněný G, Krušovice, apod. Moc rád si dám Ostravar, Litovel, Přerov, Hanušovice. Piva od Drinks Union mě také neurazí. Dokonce jsem si ještě vloni na MS v hokeji pochutnal na Staropramenu. Mile mě překvapil tmavý Budvar (na rozdíl od světlého...).
Velcí mají na marketingovou podporu svých piv jistě nesrovnatelně víc prostředků než vetšina malých, kteří přesto vaří skvělá a jedinečná piva. Abychom nepřicházeli o tyto skvosty (a že už jsme definitivně o některé přišli), snažím se podporovat výhradně malé pivovary, které nám nabízejí široký sortiment skvělých piv. Samozřejmě téměř výhradně piju jejich pivo. Tak jim samozřejmě výstav mnoho nezvednu... Snažím se působit na kolegy či na kamarády. Myslím, že to docela funguje. Letos jsem ve svém městě otevřel speciální prodejnu piva. Není to zatím na uživení (je to v rámci rodinného železářství), ale lidé se začínají seznamovat s rozmanitou chutí českého piva a mnozí zjišťují, že pivo není (jen) G. Kontakt na prodejnu najdete na tomto serveru v Diskuzi - Kam na pivo - Havlíčkův Brod (ten první v pořadí).
Přeji Vám dobré pivo.
Martin
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání