úvod
homepage

Svět piva - o co mi jde? vytisknout článek

Přidáno: 3. listopadu 2005  •  Autor: Regent
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,68 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 6901x

Tento článek berte třeba jako zpověď jednoho z býků, na které působí velké pivovary jako kus rudého hadru. Ovšem můžete to brát i jinak.

Moje první setkání s pivem si takřka nepamatuji. Ani nevím, kdy to bylo. Co si pamatuji je, že to bylo v Brně, pivo bylo černé, stupňovitost mělo asi 10° a láhev byla bez pivěty a jakéhokoliv bližšího označení. Takže to asi bylo Starobrno. Pila ho babička k obědu a já jen ochutnal.

Pravidelněji jsem pivo začal konzumovat a hospody navštěvovat okolo sedmnácti. Pili jsme co bylo, byli jsme in po svým a jakou značku to pijem nás moc nezajímalo. První značku, kterou jsem poznal a vědomě pil, byl Regent. A to při výletech za kamarádem na vojnu do Suchdola n. L. Pak už sám na vojně v Pardubicích jsem poznal tehdejší kvasnicový Pernštejn (jestli se tehdy tak jmenoval opravdu nevím). Poslední vlaštovkou byl Vratislav, se kterým jsem se setkal při návštěvách Jizerských hor. A pak dlouho nic.

Později jsem zjistil, že pivo je takřka dokonalý energetický nápoj při cyklistických toulkách. V roce 1996 se rodiče odstěhovali do Deštné a já se definitivně vrátil k Regentu. Ale nejenom k němu. Začaly mě zajímat i další pro mě zatím neznámé pivovary. Nadšení vyvrcholilo organizováním dvoudenního cyklistického výletu Praha - Deštná - Praha, z kterého se vyklubal zde už zmiňovaný cyklistickopivní výlet Tour de Bohemia Regent. Nadšení ale nevydrželo dlouho. Jak jsem zde už jednou psal, největší hráč na české pivní scéně se v tomto období začal chovat tržně. A odnesly to menší pivovary v západočeském kraji. A ve stejném stylu se začal chovat druhý hráč. A odnesl to vratislavický pivovar. Jeho osud mě zasáhl o to více, jelikož jsem měl více možností se s Vratislavem setkat osobně. Ovšem pro mě nejcitlivější ránou byl způsob, jakým řídil Jihočeské pivovary a tím i Regent, jistý český fotbalový boss. Tento naštěstí neúspěšný hrobník českého piva prováděl opravdu neskutečné divy, kdy si nakonec dokonale podřezal větev na které seděl, když svěřil distribuci svého piva největší konkurenci. Z tohoto geniálního kroku se Regent vzpamatovává dodnes a ještě dlouho bude. Tyto události mě opravdu nenechaly klidným a projevily se mým odmítáním pivovarů, které se dle mého názoru chovaly poněkud … nevhodně.

Chuť českých piv je stále různá a každému z nás vyhovuje jiná. A i způsob podávání piva ovlivňuje jeho chuť a i zde každému z nás vyhovuje jiný způsob. A jestli někomu chutná jen jedna značka piva, třebaže vařená v několika lokalitách, je to jeho věc. Nakonec z mé vlastní zkušenosti vím, že i piva stejné značky vařené v jiných pivovarech chutnají jinak. A paradoxně mně více vyhovovalo to pivo, které nebylo uvařené v domovském pivovaru. Takže, o co mi vlastně jde: Z výše popsaného je patrné, že více než chuťové vlastnosti piv vařených zmiňovanými pivovary nebo společnostmi mi vadí jejich chování na trhu. Toto chování bývá často přímo podřízeno ekonomickému výsledku společnosti. Společnosti zavírají své pivovary, které vaří méně piva a jsou tudíž prý neekonomické, přesouvají výrobu do větších pivovarů. Přispívají tímto k pivní pestrosti?

Další věc. Nedávno zde zmiňovaná smlouva o finančním příspěvku pivovaru hostinskému. Slouží fakt, že se hostinský zaváže k dlouhodobému odebírání piv jednoho pivovaru k pozitivnímu ovlivňování běžného konzumenta? Nemůžu si pomoct, ale chování některých společností mě přesvědčuje o tom, že jim o povznesení českého pivovarnictví jako celku nejde. V jejich zájmu jde jenom o jejich zisk. A i když tyto společnosti zřizují návštěvnická centra, či mají odvahu vařit speciály, nebo zřizují řetězce hospod, rozhodně zavíráním jejich vlastních pivovarů, či přesouváním výroby značek menších pivovarů do centrálních pivovarů neslouží ke kladnému ovlivňování mas. Je mi to upřímně líto, ale stále jsem přesvědčen, že několika velkým společnostem jde především o to co nejrychleji a bez ohledu převálcovat konkurenci a zaplnit prostor jen tim svým. V této situaci je těžko můžu podporovat a rozhodně je podporovat nebudu!

Jistě ale nechci, aby se o nich nepsalo. Tento web je samozřejmě web o pivu a o světě piva. A do světa piva patří všechny pivovary. Velcí i malí, horší i kvalitní, špatné i dobré. Jde jen o to, že k debatám o pivu nepatří jen vyzdvihování toho co který pivovar udělal dobrého pro rozvoj českého pivovarnictví, ale i popisování těch faktorů, kterými dle názoru čtenářů dané pivovary rozvoji českého pivovarnictví škodí. A když pak dojde náhodou k rozporu, musíme to brát tak, jak to je. Každý má právo popsat věc jak ji vidí a cítí. Ti velcí těžko budou přiznávat, že jejich zájmy jdou na úkor druhých. A ti malí se zase musí smířit třeba s tím, že větší mají více prostoru. A že občas píše jen jedna skupina? To je věc každého z nás. Někdo má potřebu se vyjádřit, někdo ne. Pevně věřím, že tento web bude dále prezentovat pivo jako nápoj kvalitní bez nálepky levného alkoholu. A věřím, že se nám všem podaří časem vychovat více pivařů - labužníků, ochotných vypít a slušně popsat i to pivo, co jim zrovna nechutná. A také věřím, že redakce nám nespokojeným zachová také přízeň. A naposledy věřím, že pokud budeme chtít některý pivovar pomluvit, budeme to činit s jistou dávku humoru.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 24 komentářů, poslední komentář: 20.12.2009 11:14 Komentovat
Re: Re: Hledam tel.č.na Pepíka z hospody u Sandokana Luca20.12.2009 11:14
Tak co našel jsi je? Luca.
Re: Hledam tel.č.na Pepíka z hospody u Sandokana Luca02.11.2009 22:20
A co jim chceš tak nutného? To samé co mě?
Re: Hledam tel.č.na Pepíka z hospody u Sandokana Stanislav Jakoubek15.08.2008 10:02
nevím, jestli to číslo funguje, ale na jedný fotce z roku 2006 jsem našel telefonní číslo...
Hledam tel.č.na Pepíka z hospody u Sandokana Babyka Frantisek14.08.2008 10:35
Marně hledam kontakt na Pepču a Alenu z hospody u Sandokana.Pomozte prosím,díky Franta z Mostu.
Ad Regent a velkkopivovary Tomáš Semrád24.04.2006 09:11
Protože na Třeboňsko i já pravidelně jezdím tak mohu srovnávat jak se vyvíjí situace v...
pivní nadšenci Dan08.11.2005 09:47
To Martin Borský Váš mail jsem si uložil a až pojedu do HB, určitě dám vědět a...
Poutník speciál 14% Martin Borský07.11.2005 18:25
Speciální světlá čtrnáctka z Pelhřimova by měla být stočena každým dnem (pokud se už...
Prodej speciálních piv Borowiec07.11.2005 08:14
to MB Doufám, že již brzy bude vánoční speciál z Pelhřimova. Je možné také koupit sklo ?
Vyhledávání