úvod
homepage

Komentáře

článku: Svět piva - o co vůbec nám jde?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Tichá tolerance velkým, uznání a velká propagace malým, (Tomáš Semrád, 24.04.2006 06:45) celé vlákno | reagovat
Co se týká Světa piva a lobingu za velké pivovary nechtěl bych, abychom tady dopadli jako v Pivním kurýru. Ten taky začal trochu jinak a dnes jak vidno je to plátek, jež slouží především velkým. Ne, že by v něm nebylo zajímavé počtení a ne, že bych si ho nekupoval. I mě zajímají novinky ze světa pivovarů velkých, ale na můj vkus je tam toho o velkých pivovarech až přespříliš. Na druhou stranu má pak člověk chuť a potřebu psát o jiné pivní kategorii, spojené s velikostně jinou pivní skupinou. Takže na druhou stranu mě velké pivovary motivují psát a vyzdvihovat ty malé...
No a teď ještě pár poznámek k tomu co tady již zaznělo. To, že velké pivovary otvírají brandové hospody je sice ušlechtilá věc, ale oni na to jaksi čerpají prostředky z kont svých zahraničních vlastníků, takže bych to až zas tolik nevyzdvihoval....To se to potom otvírá...Takové značkové restaurace jako má např. Černá Hora, Chodovar taky rozhodně stojí za to! A jsou z peněz vydělaných v Česku.
Co se týká Velveta, já ho považuji za jedno ze zajímavých piv, nikoli "čerstvý větrák". Zrovna ho mám v lednici, takže si ho dnes znovu připomenu. Ovšem chuťově lepší než Velvet mně připadá Maestro od Litovle. Stejně jako Martin Borský si i já myslím, že hodně interesantní nabídku svých piv má náchodský Primátor. Zrovna teď na Velikonoce jsem si koupil jejich Weizenbier a musím jim vyseknout velkou pochvalu a uznání. Hodně charismatické pivo s nezapomenutelným charakterem. Perfektní!!! Portfolium Staropramene je možná široké, ale co se týká zajímavého tak to je sortiment Ostravaru včetně Velvetu a Keltu a belgická dovozová piva, jinak z toho až zas tak odvázaný nejsem. To naše Starobrno mně připadá co se týká kultivace tuzemské pivní scény ze strany velkých mnohem zajímavější, ať to jsou speciály nebo na Zelený čtvrtek zelené pivo, popřípadě pivní burčák.. No, stejně je to paráda, že to pivo tady s námi na tom světě je..
To Jan Kocián, (Chody, 05.11.2005 09:12) celé vlákno | reagovat
Jen jsem nepochopil název Vašeho příspěvku "Neptejte se Koldaka či Chodyho, ptejte se mě"? Kdybych tady něco psal, tak prosím, ale tato diskuse doposud nebyla mnou "poškozena"! Opravdu nejsem odborník, ale pivař, který si vybírá pivo podle chuti.
Internet jako místo pro léčení mindráků, (Borowiec, 04.11.2005 12:39) celé vlákno | reagovat
Mne Svět piva zajímá především jako místo, kde lze získat informace a má můj obdiv v tom, jakou dokáže hrát roli v osvětě i spolčování přátel kvalitího piva. Degustace piv z malých pivovarů, možnost osobně poznat M. Jacksona a řada dalších akcí to je věc, která by měla u návštěvníků vzbuzovat respekt a take třeba trochu nebo i hodně pokory při psaní agresivních příspěvků. Osobně jsem se před pěti lety dělal web na jiné téma, který měl poměrně silnou návštěvnost, měl link na jeden z nejnavštěvovanějších portálů a v té době poměrné silné autorské zázemí. Dnes živoří, protože nás prostě postupem času přestalo bavit dělat něco, co si přivlastňovali agresivní diskutéři nebo i autoři, kteří si mysleli, že internet je místo, kam mohou napsat cokoli. Nikoli kvůli tomu, že by šlo o jejich pravdu a v zásadě o jejich mindrák. Protože, kdyby jim šlo o názor tak diskutuji, ti zamindrákovaní rovnou uráží kohokoli, kdo si myslí něco jiného. Tento osud bych Světu piva nepřál, protože jak říkám zaslouží obdiv a bylo by dobré neunavovat ty, co do něj vkládají energii, volny čas a potřebu seznamovat ostatní s tím, co je ve světě piva přitažlivého.
Honza a svet piva.., (Venca, 03.11.2005 19:36) celé vlákno | reagovat
Ja sleduji tuto rubriku uz delsi dobu.Kazdy ma pravo vyjadrit se podle sveho naturelu a momentalni nalady.Gambrinus piji casto,Smichov a podobna piva z velkopivovaru dost caso.Kdyz mam moznost tak davam prednost mensim (minipivovarum),napriklad "Modra hvezda" z Dobran,to co uvari pan Petruzalek mi doposud vzdy chutnalo a kdykoliv projizdim pres toto mestecko,zastavim se a necham si natocit par piv do PETKY,ktera doma v klidu vychutnam.Podobne je to i s Medvedem z Berouna.Tam se vari take skutecne dobre pivo.Kdyz nemam ani jedno z nich a me vlastni uz dokvasilo,ochutnam vlastni.Skloubit ochutnavace europiva s domacimi varici a dostat je pod jednu strechu,to se asi jednoduse nepodari.Jsem ale rad,ze tato stranka vubec existuje,drzim Honzovi a jeho kolegum palce,aby se nenechal odradit a pokracoval dale.
reklama, (Dan, 03.11.2005 10:59) celé vlákno | reagovat
Mám pocit, že není nutné dělat příliš velkou osvětu velkým pivovarům. Jejich masivní, vlezlá a agresivní reklama spojená s nekalými praktikami stačí až dost!
Myslím že v rámci objektivity by se asi měly přinášet informace o změnách a novinkách, nic víc.
Tento server by měl sloužit právě k šíření informací o pravém pivu a to už dnes vaří jen malé pivovary. Naše země má bohatou tradici z hlediska pivovarnictví, jenže to co se děje v posledních letech by mělo být varováním. Jestli to takhle půjde dál, tak za chvíli budeme mít jen několik značek piva se stejnou chutí.
Jsem z Prahy a když se projdu centrem a starým městem, tak téměř neexistuje jiné logo, než plzeňské. Cizinci kteří navštívi Prahu si musí myslet, že máme jen jedno pivo...
Myslím že tento server je místem, kde se schází lidé, kterým se právě toto nelíbí.
A to že anketa dopadla jek dopadla svědčí o tom, že agenti z nadnárodních koncernů jsou všudypřítomní a o hlasování "se postarali"...
Držím palce všem kteří pijí a propagují pivo z malých pivovarů, vařené klasickou cestou, ne v CK tancích!
Lobbing za velke pivovary, (Honza, 03.11.2005 09:14) celé vlákno | reagovat
uz jsme zase u toho:)). tenhle clanek je o tom, ze i velke pivovary maji pozitivni prinos pro pivniho fajnsmekra.:)
stale je z ceho vybirat, (Ondra Koucky, 03.11.2005 08:20) celé vlákno | reagovat
Krom zmineneho Primatora stoji za pozornost dle meho nazoru pomerne siroka nabidak pivovaru jako je treba Cerna Hora, Vyskov ci Svijany
RE: Jan Kocian, (Ondra Koucky, 03.11.2005 08:14) celé vlákno | reagovat
Nelze nez se pousmat nad Vasim prispevkem - "kyprici prasek", "arabska guma","hořké pivo bez hořkosti pocházející z chmele" , "vse je harmonicky namichano"...
Mozna budu trochu jizlivy, ale nejste Vy odbornik...?
re Staropramen a jeho nabídka, (Martin Borský, 02.11.2005 23:31) celé vlákno | reagovat
Abych byl upřímný, co se týče speciálu s názvem Velvet z ostravského pivovaru, jsem toho názoru, že je to výborné (snad polotmavé) pivo zkažené přesycením dusíkem. Je to prostě takový "čerstvý větrák". Škoda ho.
Z importu mě oslovuje asi jen Hoegarden (u Stelly se již o importu mluvit nedá. Nevím jak z Braníku, ale dovozová Stella mi přišla jako koncentrovaný hnus...).
Abych nebyl jen kritický, tak co například nabídka náchodského Primátora? I bez dovozů piv a značek si myslím, že máme z čeho vybírat...
Neptejte se Koldaka či Chodyho, ptejte se mě, (Jan Kocián, 02.11.2005 17:14) celé vlákno | reagovat
Souhlas! Oficiálně jde o tmavý speciál, ale ono je to v podstatě už pivo černé. Daleko lepší než tmavá Kněžna od Svijan, která nemá tak plnou chuť. Kněžna má super bohatou smetanovou pěnu, ale za cenu pachuti po kypřících prášcích, které se do ni přidávají za účelem větší pěnivosti. Do Knížete přidávají tytéž prášky plus arabskou gumu, ale zde je již vše harmonicky namícháno, takže se jedná o výborné pivo. Umělé, ale výborné.

Ale pokud chcete přírodní velmi lahodné pivo dle staročeské receptury (tj. hořké pivo bez hořkosti pocházející z chmele), zkuste si dát Dačické 12 nebo Dudáka 12.


Zajimave srovnani, (Honza, 02.11.2005 13:50) celé vlákno | reagovat
to me nikdy nenapadlo. Nejspis vzhledem k tomu, ze kdyz se rekne HErold, okamzite mi vytane na mysli tmava 13. Bajecny to cerny special! Nekdy to srovnani bubu muset vyzkouset:)
OPRAVA!!!, (Jan Kocián, 02.11.2005 13:47) celé vlákno | reagovat
Ne pšeničné, ale 14% světlý speciál od Herolda mi chuťově připomíná Forbidden Fruit.
Forbidden Fruit vs Herold, (Jan Kocián, 02.11.2005 13:40) celé vlákno | reagovat
Forbidden Fruit je moc dobré pivo. Ale je sranda, že mi jeho chuť připomíná Herold pšeničné z Březnice. Zkuste porovnat...
Staropramen a jeho nabidka, (Honza, 02.11.2005 08:40) celé vlákno | reagovat
A co VElvet, Kelt? A co se tyce dovozu, tak tu, pokud se nepletu, propaguji sedm zncek. Vim, vcetne Stelly a BEcku, z cehoz take nejsem moc odvazany, ale na druhou stranu maji v nabidce Forbidden Fruit. Uhrnem mi prijde, ze piv maji v nabidce dost.
Staropramen?, (Martin Borský, 02.11.2005 00:08) celé vlákno | reagovat
"...například Staropramen má největší nabídku piva na trhu..."

To myslíš, Honzo, jeho nabídku pivovarů Smíchov, Bráník, Ostarvar a ještě dovoz?
Nemyslím si, že by se o Staropramenu mělo mluvit v takovýchto superlativech co se týká nabídky piva...!
...trochu jinak, (Njorloj, 01.11.2005 08:53) celé vlákno | reagovat
Moc pekne napsany clanek. Podivejme se na to jinak - oni ty reakce vyplyvaji tak trochu z neceho jineho: - ja osobne povazuju tenhle server za misto, kde se schazi komunita lidi, kteri pivu rozumi, nebo se mu snazi porozumet, neco v nem najit, jak pisete ne ho jenom chlemtat. Chodim sem rad, doctu se zde sposusta zajimavych informaci a sem tu s lidmi takrikajic na stejne vlne, tak trochu si zde pripadam bezpecny a chranen pred agresivnim KOMERCNIM vlivem velkovarenskych - hlavne jejich reklam, nekaleho kupovani hospod a tim i likvidace malych pivovaru, ktere pivnimu trhu dodavaji onu pestrost chuti, barev a vuni :-). Myslim i, ze spousta lidi ma odpor k velkovarenskym, ani ne tak kvuli qualite piva (i kdyz samozrejme v nekterych, mozna vetsine pripadu taky), ale prave kvuli jejich agresivnimu a bezohlednemu chovani na trhu. Proto se kazdy obrni skorapkou a jiz z principu odmita jakykoli produkt od techto spolecnosti, vydi v nich jen nepritele, a jakykoli pocin je autamaticky bran negativne.

Tak a ted ukryt v lunu mista, kde sem v bezpeci kde si s lidmi rozumim najednou se diky treba one ankete zjisti, ze tomu tak neni, ze velkovarensti maji prsty vsude a jejich agenti cihaji, aby znicili pivni pestrost ceskeho trhu a uvrhli ho do tenad europiv po vzoru treba kdysi pivne tak pestre Belgie.

I kdyz se tomu branim a snazim se nebyt fanaticky, proste mam stejne pocity. Kazdopadne rad ochutnam i dobre pivko od velkovarenskych a par jich na nasem trhu opravdu je. Kazdopadne mi ho nekdo nesmi vnucovat, musim mit dojem, ze sem si ho vybral sam, ze mam moznost dojit si i jinam na jine pivo s jinou chuti (ne jenom s jinou znackou stejne chuti). Myslim, ze vetsi mesta maji v tomhle vyhodu, protoze lze narazit na vetsi pestrost, ale pro priklad v nasem 20.000 meste je 38 hodpod z toho pouze 2!!! toci neco jineho nez GSB. Proto se ve me objevuji ony nalady a agresivni reakce a proto rad chodim na svet piva :-)))
Pivovarští mamuti, (Tomáš, 01.11.2005 06:09) celé vlákno | reagovat
Skvěle napsané, řekl bych, že to přesně vystihuje podstatu tohoto serveru. Vyloučením jedné kategorie pivovarů (o kvalitě jeho produkce se dá diskutovat) by člověk zůstal velmi ochuzen. A pro toho, kdo by to uvítal, se dá pouze vzkázat, že přece musíme poznat svého nepřítele...
Vyhledávání