úvod
homepage

Svět piva - o co vůbec nám jde? vytisknout článek

Přidáno: 1. listopadu 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,13 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 5354x

Podobný text jsem chtěl sepsat již dříve. O jeho nutnosti mě opět přesvědčily reakce pod článkem s vyhodnocením ankety oblíbenosti piv mezi našimi čtenáři.

Když si pozorněji prohlédnete náš web, najdete tu články, které se věnují jak pivním kategoriím, degustacím, homebrewingu, novinkám na našem i zahraničním pivním trhu, otvíraní brandových restaurací, tak i lidem, kteří se kolem pivovarnictví pohybují, interview s těmi, kteří k tomu mají fundovaně co říct. Snažíme se vám usnadnit objevování báječného světa piva, jeho krás a pestré různorodosti. Náš cíl není vůbec jednoduchý. Rádi bychom povznesli image piva na úroveň ostatních (nejen) alkoholických nápojů. Rádi bychom, aby se běžný konzument změnil na (alespoň) pivaře, časem i na znalce a fajnšmekra. Rádi bychom, aby se pivo vychutnávalo, nejen chlastalo. Občas to sice připomíná boj s větrnými mlýny, ale snad se to v důsledku vyplatí.

Reakce vás, čtenářů, bývají různorodé. Třeba se zlobíte, když máme příliš článků o homebrewingu (domácím vaření piva) v krátkém sledu. Občas se na nás hněváte za nějakou tu gramatickou chybu. Někdy zůstaneme nepochopeni při snahách o propagaci zahraničního piva, pivovaru nebo kategorie. Nejvíce zlé krve ale vždy způsobí článek nebo jen kladně laděná zmínka o velkém pivovaru. Na mnohé čtenáře pak takový článek působí jako rudá barva na býka. Důkazem budiž texty z nedávné doby o úspěších zástupců z nabídky Pivovarů Staropramen v letošním roce (zde), nebo zejména pak článek o výsledcích naší první ankety oblíbenosti piv mezi čtenáři našeho serveru. Tak rozsáhlou a přitom jednostranně zaměřenou debatu dlouho nepamatujeme.

Čím to je, že naše anketa dopadla tak, jak dopadla, a přitom diskuse se odvíjí v úplně jiném duchu? Jako nejjednodušší se jeví vysvětlení, že menší část našich čtenářů, která zde diskutuje, jsou vášniví obhájci piv z malých pivovarů. Proto pro ně musí být výsledek ankety určitě zklamáním. Protože ta "mlčící" většina buď nemá zapotřebí se v diskusích projevovat, nebo se nechtějí (pro ně z jejich úhlu pohledu) zbytečně dohadovat. Prostě si pijí svůj Gambrinus (zde uveden záměrně jako ztělesnění „zla“ - vycházím z diskusí u článků), což jim ale na druhou stranu nebrání číst naše články a občas si dát pivko z malého pivovaru. Možná existuje i jiné vysvětlení, ale toto mi připadá nejpravděpodobnější.

Takže tu máme rozpor a možná někteří z vás čekají, co s tím uděláme. Protože jsme server o pivu, který se snaží vám čtenářům přinést informace o tom zajímavém ze světa piva, o kterých se domníváme, že přispívají ke zkvalitnění pivní nabídky a zvýšení úrovně image piva u běžného pivaře či nějakým způsobem rozšiřují povědomí o kvalitách tohoto našeho nejoblíbenějšího moku, musím zde prohlásit, že články o našich velkých pivovarech na našem serveru zůstanou. Jednou z našich priorit sice je pivní pestrost, kterou v našich luzích a hájích přináší zejména ty menší pivovary (myšleno všeobecně, například Staropramen má největší nabídku piva na trhu), ale ty velké díky své všeobecné známosti mají možnost ovlivňovat masy. A zde mám na mysli ovlivňování v tom dobrém. Proto, ač se to mnohým čtenářům líbit nebude, zde musím za ty velké lobbovat. Domnívám se totiž, že i ty naše pivní kolosy mají své "lepší stránky", čímž jsou schopné pozitivně ovlivnit i běžného konzumenta, který by se jinak o pivo vůbec nezajímal.

Pokud chcete příklady, i když jsem přesvědčen, že o nich víte, pár si jich tu dovolím uvést:
- začněme největším domácím uskupením, Plzeňským Prazdrojem: tankovny, nealko Birell, návštěvnické centrum
- Budvar : černé pivo (my to sice víme již dávno, ale díky Budvaru až teď řada pivařů poznala, že tmavé pivo vůbec nemusí být sladké), návštěvnické centrum
- Starobrno: odvaha přinést na trh výrazné speciály (Červený drak, Black drak)-
-Staropramen: řetězec hospod Potrefená husa, pivo granát, propagace belgických piv

Giganti začali s budováním sítí restaurací a pivnic, zajišťujících určitý standard. U větších pivovarů lze také pozorovat větší odvahu a kreativitu při uvádění nových typů pivního skla. To vše může pomoci budovat lepší image piva v očích lidí pivem dosud nezasažených.

Možná vám i toto bude připadat jako nepatrná kapka v moři informací. Ale protože podle nás i velké pivovary mají co říct ke kladné propagaci piva u nás, články o nich na našem serveru zůstanou. Včetně případných tiskových zpráv, které na to, že se krčí v dolním pravém rohu na home page, mívají mnohdy větší čtenost, ne samotné články (a také vzhledem k tomu, že dostat tiskovou zprávu z malého pivovaru bývá neřešitelný problém).

Dámy a pánové, doufám, že nám všem jde o prezentaci piva v takové formě, aby se pivo zbavilo nálepky levného alkoholu. Doufám, že k tomu naším serverem alespoň malou mírou přispíváme. A také doufám, že nám zachováte přízeň, i když některé články nebudou zrovna vaší srdeční záležitostí.

Dej Bůh štěstí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 17 komentářů, poslední komentář: 24.04.2006 06:45 Komentovat
Tichá tolerance velkým, uznání a velká propagace malým Tomáš Semrád24.04.2006 06:45
Co se týká Světa piva a lobingu za velké pivovary nechtěl bych, abychom tady dopadli jako v...
To Jan Kocián Chody05.11.2005 09:12
Jen jsem nepochopil název Vašeho příspěvku "Neptejte se Koldaka či Chodyho, ptejte se mě"?...
Internet jako místo pro léčení mindráků Borowiec04.11.2005 12:39
Mne Svět piva zajímá především jako místo, kde lze získat informace a má můj obdiv v...
Honza a svet piva.. Venca03.11.2005 19:36
Ja sleduji tuto rubriku uz delsi dobu.Kazdy ma pravo vyjadrit se podle sveho naturelu a...
reklama Dan03.11.2005 10:59
Mám pocit, že není nutné dělat příliš velkou osvětu velkým pivovarům. Jejich masivní,...
Lobbing za velke pivovary Honza03.11.2005 09:14
uz jsme zase u toho:)). tenhle clanek je o tom, ze i velke pivovary maji pozitivni prinos pro...
stale je z ceho vybirat Ondra Koucky03.11.2005 08:20
Krom zmineneho Primatora stoji za pozornost dle meho nazoru pomerne siroka nabidak pivovaru jako...
RE: Jan Kocian Ondra Koucky03.11.2005 08:14
Nelze nez se pousmat nad Vasim prispevkem - "kyprici prasek", "arabska guma","hořké pivo bez...
Vyhledávání