úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní monitoring po vlastech českých a moravských (I.)

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

ad Podlužan, (Děkan, 09.05.2005 08:33) celé vlákno | reagovat
Nevím, zda autor psal článek v lehce ironickém tónu či má tak zvláštní chutě, ale jako člověk, který žil v Břeclavi 14 let, musím konstatovat, že břeclavské pivo bylo to poslední, na co jsme byli hrdi. Pracoval jsem i v pivovaru a tam, z ležáckých tanků nepřefiltrovaný a podchlazený, se snad ještě dal, ale po hospodách to bylo někdy doslova hrůza, kdy negativní vlastnosti piva byly ještě většinou zvýrazněny vyšší teplotou. Specifickým problémem břeclavského pivovaru byla nekvalitní voda, o absenci "pravých" surovin nemluvě. Produkce tehdejších Jihomoravských pivovarů a sodovkáren s.p. nestačila zásobovat trh a mnohokrát se stalo, že v létě pivo prostě nebylo, vesnická hospoda dostala 2-3 sudy na týden a u kiosků na Vranovské přehradě se stály dlouhé fronty na lahvové, dávka byla 5ks na osobu a nic víc! A tak se pivo převáželo podle toho, kde ho zrovna vyskladnili, a pod značkou Podlužan člověk pil pivo ze Znojma či z Brna a naopak. Toliko pár vět ke zmínce o Podlužanu. Dnes je situace jiná, nabídka roste, a s přáteli si pečlivě vybíráme a rozlišujeme, co pijeme. Již několik let zcela ignorujeme značku Gambrinus a pokud konzumujeme některé z ostatních "velkých" piv, pečlivě si vybíráme hospodu. Kupříkladu na Prazdroj jezdíme výhradně do Prahy ke Hrochovi, občas k Tygrovi, Kozla pijeme jedině u Vola, jezdíme i po regionálních pivovarech a minipivovarech. Z posledních návštěv mohu cestujícím po dálnici D1 doporučit sjet do Velkého Meziříčí a navštívit Malostránský pivovar; zdejší tmavý Harrach je silně chmelené suché pivo s kávovou příchutí, prostě lahůdka bez karamelu. Pokud se ocitnete v okolí Brna, zavítejte do kdysi hornických Oslavan, město je sice nevábné, ovšem zdejší zámek ukrývá minipivovar s výbornou kuchyní, příjemnou obsluhou a vkusným středověkým interiérem; zdejší desítka je výrazná a zcela se odlišuje od často prázdných kolegů, skvělá je polotmavá třináctka, vřele doporučuji. O našich návštěvách v minipivovarech chystám napsat pár článků včetně fotodokumentace, jakmile bude chvíle času, odešlu na Svět piva. Jinak nezapomeňte, že za 14 dní budou v Brně tzv. Radniční dny malých a středních pivovarů, tak přijeďte. Děkan
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání