úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní monitoring po vlastech českých a moravských (I.)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Ječmínek, (Mata, 14.04.2008 16:35) celé vlákno | reagovat
Až budeš mít zase cestu, zastav se v Prostějově na Újezdu. Dej si tam pivo od Krále Ječmínka. Výborné pivo.
odpověď pro Děkana, (Tomáš Semrád, 09.05.2005 09:53) celé vlákno | reagovat
Článek rozhodně nebyl psán v ironickém duchu. Moje pivní zkušenost s Podlužanem byla opravdu pouze kladná, pivo z Břeclavi mně chutnalo a tak to v mé pivní paměti už zůstane. Nevím proč bych měl mít zvláštní chutě?? Ono vracet se do minulosti je trochu ošidné. Dříve stála některá piva, která dnes mají vynikající úroveň za h...Třeba Hostan či Vyškov, ty měly dosti hroznou pověst a dnes patří ke špičce. Zejména jejich vynikajícící jedenáctky Hradní, resp. Džbán nemají chybu. Zrovna včera jsem si pošmakoval na dvou vyškovských Džbánech.. Vše je o subjektivních pocitech a chutích. S pozdravem
ad Podlužan, (Děkan, 09.05.2005 08:33) celé vlákno | reagovat
Nevím, zda autor psal článek v lehce ironickém tónu či má tak zvláštní chutě, ale jako člověk, který žil v Břeclavi 14 let, musím konstatovat, že břeclavské pivo bylo to poslední, na co jsme byli hrdi. Pracoval jsem i v pivovaru a tam, z ležáckých tanků nepřefiltrovaný a podchlazený, se snad ještě dal, ale po hospodách to bylo někdy doslova hrůza, kdy negativní vlastnosti piva byly ještě většinou zvýrazněny vyšší teplotou. Specifickým problémem břeclavského pivovaru byla nekvalitní voda, o absenci "pravých" surovin nemluvě. Produkce tehdejších Jihomoravských pivovarů a sodovkáren s.p. nestačila zásobovat trh a mnohokrát se stalo, že v létě pivo prostě nebylo, vesnická hospoda dostala 2-3 sudy na týden a u kiosků na Vranovské přehradě se stály dlouhé fronty na lahvové, dávka byla 5ks na osobu a nic víc! A tak se pivo převáželo podle toho, kde ho zrovna vyskladnili, a pod značkou Podlužan člověk pil pivo ze Znojma či z Brna a naopak. Toliko pár vět ke zmínce o Podlužanu. Dnes je situace jiná, nabídka roste, a s přáteli si pečlivě vybíráme a rozlišujeme, co pijeme. Již několik let zcela ignorujeme značku Gambrinus a pokud konzumujeme některé z ostatních "velkých" piv, pečlivě si vybíráme hospodu. Kupříkladu na Prazdroj jezdíme výhradně do Prahy ke Hrochovi, občas k Tygrovi, Kozla pijeme jedině u Vola, jezdíme i po regionálních pivovarech a minipivovarech. Z posledních návštěv mohu cestujícím po dálnici D1 doporučit sjet do Velkého Meziříčí a navštívit Malostránský pivovar; zdejší tmavý Harrach je silně chmelené suché pivo s kávovou příchutí, prostě lahůdka bez karamelu. Pokud se ocitnete v okolí Brna, zavítejte do kdysi hornických Oslavan, město je sice nevábné, ovšem zdejší zámek ukrývá minipivovar s výbornou kuchyní, příjemnou obsluhou a vkusným středověkým interiérem; zdejší desítka je výrazná a zcela se odlišuje od často prázdných kolegů, skvělá je polotmavá třináctka, vřele doporučuji. O našich návštěvách v minipivovarech chystám napsat pár článků včetně fotodokumentace, jakmile bude chvíle času, odešlu na Svět piva. Jinak nezapomeňte, že za 14 dní budou v Brně tzv. Radniční dny malých a středních pivovarů, tak přijeďte. Děkan
Zlínsko II, (Tomáš Semrád, 06.05.2005 12:40) celé vlákno | reagovat
Ve Zlíně býval tuším ještě poměrně nedávno i minipivovar Bavor a nedaleko Zlína taky slušovický Salvet. Ten už taky nefunguje. Ve Vsetíně, cca 30 km od Zlína, se však dá navštívit minipivovar Valášek se stejnojmenným vynikajícím pivem...
Jinak Janáčka na Zlínsku, spíš než v samotném městě mají jak už bylo v příspěvcích řečeno zatím v okolních dědinkách. Např. v Luhačovicích ho čepují minimálně ve třech hospodách (jedna z nich se jmenuje U Šímů a je na hlavní třídě).
Pro pana Bidla, (Kozel, 06.05.2005 07:38) celé vlákno | reagovat
Pane Bidlo,tak to se omlouvám,s recesí sem nepočítal...
Na podobné příspěvky a názory,jako ten váš,které jsou ovšem myšleny vážně,se bohužel setkávám dost často.
Že jsou jejich autory milovníci G považující se za pivaře - znalce netřeba dodávat...Tak ještě jednou sorry !
P.S. Škoda,že do Zlína to mám tak daleko,rád bych se tam
zase mrknul - jezdíval jsem tam pravidelně na hokejový
turnaj Pragobanka a ochutnal mj. pivo Gerhard z dnes již zrušeného pivovaru Brumov-Bylnice.
re lákadla, (Karel Bidlo, 05.05.2005 15:55) celé vlákno | reagovat
troška ironie je potřeba pořád ne?? :-)))
Tak už se na mne pane Kozel nezlobte a klidně přijeďte do Zlína k Zelenáčovi na 13°Opat, litovelské Maestro, na Kovárnu na kompletní nabídku Černé Hory (teda až na Sklepní) nebo zkusit třeba změnu v Chelsea baru v podobě točeného Hoegardenu nebo Kelta.
A s tím Janáčkovským Patriotem to taky není tak zlé....kolkolem ve vesnických hospodách se už zabydluje, ať jsme objektivní - třeba o víkendu jsem ho sosal v Zádveřicích.
Pivu zdar!
Zlínská lákadla (???) pana Bidla, (Kozel, 05.05.2005 13:41) celé vlákno | reagovat
Bidlo: No kvůli té nabídce,na kterou nás lákáš,nemusím jezdit
do Zlína,tuto obyčejnou (provařenou) nabídku maj dnes bohužel skoro všude.Skvělej Gambáček ? No to asi pivku
moc nerozumíš,ten sem pil naposledy tak před deseti lety...
Jesli na něco do Zlína,tak právě na Janáčka !!!
Zlínsko, (Karel Bidlo, 05.05.2005 12:58) celé vlákno | reagovat
Jo jo, určitě všem čtenářům Světu piva doporučuju navštívit Zlín. Pochutnáte si na skvělé plzničce, gambáčku, semtam starouš, radek nebo starobahýnko, ale o Janáčkově expanzi?!? To jsem nikdá neslyšel.
Jo takhle expanze Amstelu nebo Heinekenu....
Vyhledávání