úvod
homepage

Komentáře

článku: Nový pražský minipivovar U medvídků

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

kniha Postrach výčepu, (večerníček, 30.03.2005 20:00) celé vlákno | reagovat
je skutečně pel mel a to je úmysl, stejně jako Postrach na obálce a Maniak na titulce. Nebudete věřit, ale s Hofíkem jsme se nedohodli jaký název vybereme a tak jsme si dali každý svůj. Logiku v tom nehledejte - střihli jsme si a já vyhrál obálku a Zdenek titulku. Štěstí, že Upír na svůj název rezignoval - to by v tom byl ještě větší hokej.

Opakování obrázku, tak jako některé chyby v textu, na které raději neupozorním, jsou ovšem chybou naší, za což se omlouvám.

Postrach výčepu je lehké populární čtení pro laiky. Jim jsem chtěl otevřít dveře do úžasného světa piva (i sveta piva cz). Proto odlehčená témata jako kapitola Jak chlastají slavní anebo pivní rekordy nebo pivní humor. To aby knihu otevřel gambáčista i jeho manželka a oba poznali, že na světě existují i jiné dobroty. Přesvědčovat přesvědčené je totiž zbytečné. Myslím, že Vašek Upír se svého úkolu zhostil dobře.
Knížka se musí také prodávat, aby vydělala alespoň pár korun na další vydávání Pivního magazínu. To bez bulváru prostě nejde. Pár stovek společných přátel a pivních fandů, kterých si jinak vážím, náklady na časopis nezaplatí. Loni to byl rovný milion korun ztráty.

Adorace alkoholu je v mezích současného vědeckého výzkumu. Alkohol je skutečně lék. O tom, že jeho nadužívání naopak škodí, se v knize píše taky. Vzhledem k zažitým klišé je však třeba stále zdůrazňovat, že pivo je v současnosti zdraví nejprospěšnější komerční nápoj, který při pravidelném pití v doporučené dávce nijak neškodí a významě prospívá. Veškerá data jsou z ověřitelných zdrojů.

S kritikou Jirky tedy v podstatě souhlasím, až na výraz odfláknutá. Platí to pouze pro korektory - Krampola přejmenovali např na Kramola - ještě štěstí že ten chlap už několik let neboxuje. Ale podívejte se na grafiku - co strana to pohlazení a výtvarné dílo - ukažte mi hezčí knížku.
Co se textu týče - můj úvod, závěr a některé kapitoly (ty moje) - to je vrcholné dílo mistra pera. Jenom fakt, že jsem to psal já, mi brání, abych autora po zásluze vyzvedl na literární Olymp.
Ostatně tři dny prodeje znamenaly přes 400 prodaných výtisků a objednávky od několika celostátních distribucí. Tohle je taky kritika.

Vy odborníci a znalci nezoufejte - pro Vás spolu s Pepou Krýslem a dalšími odborníky. dopisuju Ilustrované dějiny piva a s Frantou Richtrem z pivovaru U Bulovky připravujeme Praktickou příručku domácího vařiče piva. To bude teprve maso!
Váš Jarda Večerníček

Old Gott bude stát 50 Kč a příští pondělí 4.4. a úterý 5. 4. bude pivovar výjimečně otevřen pro celou veřejnost. Potom bude součástí prohlídky muzea a bude se platit vstupné, v němž bude ochutnávka. Vzhledem k malé výrobní kapacitě pivovaru nelze bohužel jinak.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání