Komentáře
článku: Pivovar mého dětství
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Ano, bohužel. Já jsem z Ostravska, a všude se čepuje jenom Radegast a Krušovice. Piva jsou to sice dobrá, ale dal bych přednost něčemu jinému. Kdysi se u nás ve vsi točil v jedné hospůdce Žabeňský kvasnicový ležák z pár km vzdáleného minipivovárku. To pivo bylo výborné, leč pivovar už neexistuje. Nedávno otevřeli nový pivovar ve Frýdku. Jejich pivo jsem ještě nepil, ale těším se, až tuto chybu napravím. Doufám že přežijou tyto malé pivovárky.
Dnes pěkně zrestaurovaná budova, téměř k nepoznání oproti stavu jak jej zanechal komunistický vítr.
Který že to je pivovar na snímku ?
Ty jsi poeta. Nádherně literárně napsaný článek. Vyvolal jistě nejen ve mně, ale i u mnoha dalších čtenářů vzpomínku na poezii dětství, pohody a klidu.
Závěr článku již tuto milou nostalgii nabourává a staví nás do současnosti. Do současnosti a zároveň českou pivařskou veřejnost fackuje za její snadné poblouznění reklamou a image nad věky trvající regionální hrdostí.
Díky Marku.
Závěr článku již tuto milou nostalgii nabourává a staví nás do současnosti. Do současnosti a zároveň českou pivařskou veřejnost fackuje za její snadné poblouznění reklamou a image nad věky trvající regionální hrdostí.
Díky Marku.
až se pivo bude vařit podle nařízení EU
Já mám podobnou zkušennost jako autor článku. Dětství jsem trávil v obci vzdálené 5 km od pivovaru. Jeden příbuzný tam dokonce dělal a tak mě tam sebou parkrát vzal. To byly zážitky. Všichni se tenkrát (20let) tloukli do prsou, že jejich pivo je hned po Plzni nejlepší a chtěli se i prát. Dnes ti samí lidé říkají, že se to nedá pít a podobné keci a chodí na točený Budvar 10 a v sobotu Budvar 12. Když někdy s nimi zajdu do hospůdky a chci místní značku tak mi to rozmlouvají a nechápou to.
Článek je výborný a autorovi úplně rozumím. Pocházím ze Žatce a žatecký pivovar je dominantou mého dětství. Ale na druhou stranu - za bolševika se ten nápoj z kraje chmele nedal opravdu pít. Pivovar má dnes snad třetího vlastníka, ale přežil, má sice asi třetinový výstav, ale jeho pivo je excelentní!! Ani na ty mladé bych se nezlobil - miluji dobře ošetřené plzeňské, ale rád zkusím i Bernarda, Černou Horu, ale i mexickou Coronu s tím citronem. Jsem velkým optimistou - pokud nás evropské socialistické manýry úplně nepřeválcují, tak za pár let se zase objeví malé pivovary - vždyť poptávka po regionálních speciálech určitě poroste, takže se vaření piva zase stane ekonomicky výhodným. O tom jsem přesvědčen! Howgh!
S článkem nelze jinak, než souhlasit.
Nikdo si asi před lety nepředstavoval, že přijde doba, kdy dědisctví našich předků vyměníme za rádoby pivo vyráběné už snad ani né v pivovarech, ale přímo v továrnách.
Ještě smutnější je, že mladá generace je "IN" když popíjí "pivo" z průhledné třetinky přes citrón. Když tohle člověk vidí v pravé české hospůdce, kde točí pivo z malého téměř rodinného pivovaru, tak je to téměř k pláči.
Po několik staletí se u nás umění vařit české pivo dědilo z generace na generaci a na jednou během posledních deseti let je toto všechno téměř ztraceno.
Otázka je, co bude dál?
Nikdo si asi před lety nepředstavoval, že přijde doba, kdy dědisctví našich předků vyměníme za rádoby pivo vyráběné už snad ani né v pivovarech, ale přímo v továrnách.
Ještě smutnější je, že mladá generace je "IN" když popíjí "pivo" z průhledné třetinky přes citrón. Když tohle člověk vidí v pravé české hospůdce, kde točí pivo z malého téměř rodinného pivovaru, tak je to téměř k pláči.
Po několik staletí se u nás umění vařit české pivo dědilo z generace na generaci a na jednou během posledních deseti let je toto všechno téměř ztraceno.
Otázka je, co bude dál?
Vyhledávání