úvod
homepage

Komentáře

článku: Malé povídaní o kultuře pití piva na britských ostrovech

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Guiness - 5 verzí, (Petr Žalio, 07.08.2007 17:30) celé vlákno | reagovat
No, pan výčepní ví co dělá. Typ piva Stout opravdu nejlépe chutná při 12-13C. Tak nejlépe vyniknou jeho senzorické vlastnosti. Taky záleží na typu stoutu. Nevím který jste měl, dělá se 5-6 druhů Guinesse. Silnější verze chutná nejlépe při 14-15C. To je pak ten pravý chuťový zážitek..
V CZ a Evropě se podává nesmyslně podchlazený, takže všechny jeho vlastnosti jsou KO.
Navíc se pro Evropu (kromě Belgie) vaří zcela jiný Guiness než pro ostrovy (tzv kontinentální 12 Plato, 5% alk-nejhorší verze, vařená v Evropě, ne v Irsku).
Belgie-pro ni se vaří vynikající extra silná čokoládově-krémově-ovocná verze, dozrávající v láhvi Special Export Stout (18 Plato, 8% alk, 50 BU -jednotek hořkosti)
Pro Velkou Británii a Irsko se vyrábí výtečný,nepasterizovaný G.(9,75 Plato, 3,4% alk.), navíc se používá nesladovaný ječmen.
Další druh je určen pro zahraniční trh, zejména do tropických oblastí, původně vařený pro britské kolonie - verze Extra Foreign Stout (17 Plato, 7,5%alk, 50-60 IBU). Jedná se o míchání dvou várek stoutu, z nichž 1 zaměrně nakyslá várka, jenž dozrává ve 100 let starých dřevěných sudech, kde se udržují bakterie mléčného kvašení, a 2 je normální stout). Je vynikající a osvěžující, po hořké čokoládě a s trpce nakyslou chutí. Opět dozrává v láhvi.
Poslední, velmi sladová verze, se vyrábí pro americký trh (15 Plato, 6% alk, 50 IBU)
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání