úvod
homepage

Komentáře

článku: Malé povídaní o kultuře pití piva na britských ostrovech

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Stout Guiness, (Roman Holoubek, 07.08.2007 21:10) celé vlákno | reagovat
Mimo verzi pro americký trh jsem ostatní ochutnal a souhlasím - to co je k dostání u nás je opravdu fádní a nejméně zajímavý ze všech. Osobně mě nejvíce zachutnala belgická varianta.
Guiness - 5 verzí, (Petr Žalio, 07.08.2007 17:30) celé vlákno | reagovat
No, pan výčepní ví co dělá. Typ piva Stout opravdu nejlépe chutná při 12-13C. Tak nejlépe vyniknou jeho senzorické vlastnosti. Taky záleží na typu stoutu. Nevím který jste měl, dělá se 5-6 druhů Guinesse. Silnější verze chutná nejlépe při 14-15C. To je pak ten pravý chuťový zážitek..
V CZ a Evropě se podává nesmyslně podchlazený, takže všechny jeho vlastnosti jsou KO.
Navíc se pro Evropu (kromě Belgie) vaří zcela jiný Guiness než pro ostrovy (tzv kontinentální 12 Plato, 5% alk-nejhorší verze, vařená v Evropě, ne v Irsku).
Belgie-pro ni se vaří vynikající extra silná čokoládově-krémově-ovocná verze, dozrávající v láhvi Special Export Stout (18 Plato, 8% alk, 50 BU -jednotek hořkosti)
Pro Velkou Británii a Irsko se vyrábí výtečný,nepasterizovaný G.(9,75 Plato, 3,4% alk.), navíc se používá nesladovaný ječmen.
Další druh je určen pro zahraniční trh, zejména do tropických oblastí, původně vařený pro britské kolonie - verze Extra Foreign Stout (17 Plato, 7,5%alk, 50-60 IBU). Jedná se o míchání dvou várek stoutu, z nichž 1 zaměrně nakyslá várka, jenž dozrává ve 100 let starých dřevěných sudech, kde se udržují bakterie mléčného kvašení, a 2 je normální stout). Je vynikající a osvěžující, po hořké čokoládě a s trpce nakyslou chutí. Opět dozrává v láhvi.
Poslední, velmi sladová verze, se vyrábí pro americký trh (15 Plato, 6% alk, 50 IBU)
Extra studený Guinness, (Mirek, 07.08.2007 16:02) celé vlákno | reagovat
Když se mě výčepní kousek za Londýnem zeptal, jestli chci Guinness NORMÁLNÍ nebo EXTRA STUDENÝ, chvíli jsem zaváhal. Bylo léto, dal jsem si extra studený. Postavil přede mě pivo, bylo teplé jak chca... Tak jsem mu řekl, že pivo teda není studené a že u nás by takového výčepáka asi hosté z hospody vyhodili. Tak mně to vysvětlil: NORMÁLNÍ pivo má teplotu místnosti, čili výčepu. EXTRA STUDENÉ je o dva stupně chladnější. Tak jsem si ty studené dal tři.
Z Londyna, (Honza Lukes, 29.05.2006 17:11) celé vlákno | reagovat
(nemam ceskou klavesnici takze bez hacku a carek...)
Ziju v Londyne uz treti rok a musim rict ze popis navstevy
anglickeho pubu v tomto clanku je naprosto presny.Chodim tu po praci na pivko celkem casto a porad se snazim ochutnavat (neco noveho) a mam tedy toho jeste dost pred sebou.Stejne se vzdy tesim domu do Cech na jedno ale vazne stoji za to ochutnat zeptat se a kazdy druhy stamgasta
vam tu ohotne povypravi vse co vi o dane znacce ci druhu.
Myslim ze Pivar by si to v zivote nemel nechat ujit.
Z Londyna zdravi Honza
Vyhledávání