Velice pečlivě sleduji soubor článků, týkajících se údájného poklesu kvality českého piva. V každém z těchto příspěvků je vždy vyjádřen názor pivaře odborníka, případně laika, a to z pohledu, který je mu v dané chvíli nejbližší. Těžko můžeme chtít po panu ing. Veselém, aby prohlásil, že vše co se uvaří jinak než klaickou technologii je špatné, ale zrovna tak příznivec malých pivovarů jistě neprohlásí, že Gambrinus je to nejlepší co se dá v Čechách pít.
Je pravdou ovšem jedna skutečnost, že současný pivní trh je něco úplně jiného, než období před rokem 1989. Ti co si toto období pamatují, však velice dobře ví, že tenkrát se vařilo naše pivečko ze surovin,kde žatecký chmel používaly pouze dva pivovary Budvar a Prazdroj. Přesto, když se zeptáte hostinských na tuto dobu, nebude jistě nikdo vzpomínat na kvalitu piva, ale všichni si vzpomenou na to jak ráno otevřeli pípy a večer je zavřely. Proč o tomto píšu? Je potřeba si uvědomit, jakou ohromnou změnou naše pivovarnictví prošlo po roce 1989. Bohužel ne vždy ve prospěch piva a jeho konzumentů. První a podle mne velice zásadní chybou bylo rozdělení piv na výčepní a ležáky, kde EPM byl hlídán jen proto, aby se platila co nejmenší spotřební daň. Dnes když si přečtete test výčepních piv a ležáků, tak zjistíte, že skutečnou desítku si od výrobců s CKT již nedáte, ale dostanéte pivo, které se točilo ve slévárnách v Plzni na doplnění vody. To samé je u ležáků, kde Plzeň změnila svůj EPM z 12.60 na 11,60 a to jsou změny, které mohly vést naše anglické kolegy pivaře k výrokům, které mluvily o snížení kvality našeho piva. Proto je potřeba vyzdvihnout usilí těch malých pivovarů, které vaří poctivé české pivo co do stupňovitosti tak i doby zrání. Vzhledem k současné situaci na pivní trhu je na nás konzumentech tyto snahy o výrobu kvalitních piv podporovat. Na druhé straně se těžko dělá osvěta piv z malých regionálních pivovarů, když díky reklamě nezná nikdo jiné pivo než Gambrinus. Krušovice, Staropramen. Proto souhlasím s názorem Jardy Večerníčka Nováka, že je nutné ve své podstatě hledat kompromis mezi kvalitními pivy z CKT a pivy vyrobénými původními technologiemi. A to především proto, abychom mohli na našich hospodách, pivnicích a restauracích ráno otevřít pivní kohouty a točit dobré české pivo až do noci.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Je pravdou ovšem jedna skutečnost, že současný pivní trh je něco úplně jiného, než období před rokem 1989. Ti co si toto období pamatují, však velice dobře ví, že tenkrát se vařilo naše pivečko ze surovin,kde žatecký chmel používaly pouze dva pivovary Budvar a Prazdroj. Přesto, když se zeptáte hostinských na tuto dobu, nebude jistě nikdo vzpomínat na kvalitu piva, ale všichni si vzpomenou na to jak ráno otevřeli pípy a večer je zavřely. Proč o tomto píšu? Je potřeba si uvědomit, jakou ohromnou změnou naše pivovarnictví prošlo po roce 1989. Bohužel ne vždy ve prospěch piva a jeho konzumentů. První a podle mne velice zásadní chybou bylo rozdělení piv na výčepní a ležáky, kde EPM byl hlídán jen proto, aby se platila co nejmenší spotřební daň. Dnes když si přečtete test výčepních piv a ležáků, tak zjistíte, že skutečnou desítku si od výrobců s CKT již nedáte, ale dostanéte pivo, které se točilo ve slévárnách v Plzni na doplnění vody. To samé je u ležáků, kde Plzeň změnila svůj EPM z 12.60 na 11,60 a to jsou změny, které mohly vést naše anglické kolegy pivaře k výrokům, které mluvily o snížení kvality našeho piva. Proto je potřeba vyzdvihnout usilí těch malých pivovarů, které vaří poctivé české pivo co do stupňovitosti tak i doby zrání. Vzhledem k současné situaci na pivní trhu je na nás konzumentech tyto snahy o výrobu kvalitních piv podporovat. Na druhé straně se těžko dělá osvěta piv z malých regionálních pivovarů, když díky reklamě nezná nikdo jiné pivo než Gambrinus. Krušovice, Staropramen. Proto souhlasím s názorem Jardy Večerníčka Nováka, že je nutné ve své podstatě hledat kompromis mezi kvalitními pivy z CKT a pivy vyrobénými původními technologiemi. A to především proto, abychom mohli na našich hospodách, pivnicích a restauracích ráno otevřít pivní kohouty a točit dobré české pivo až do noci.