úvod
homepage

Komentáře

článku: Kam kráčíš, české pivovarnictví? XXXX

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: 4 Jirka, (Ondra Koucky, 03.12.2004 18:37) celé vlákno | reagovat
1.) Budes se divit, ale i stredni pivovary maji propagacky
2.) ne vzdy nakupuji pivovary kvasnice od jinych - velkych, dokonce ne vzdy je nakupuji od pivovaru
3.) nevim, zda jsi nekdy videl, co vsechno podstupuji kvasnice v CKT - predstav si - lezis si tak pod tlakem 1,5 Bar (0,15 MPa - vodni sloupec 15m), pak te svezou potrubim do odstredivky nastavene na rdove nekolik tisic ot./min, protahnou te vibracnim sitem a pak te schovaji do 0st. C, coz je na zivy organismus docela zahul - takze neni v silach prirody, aby se s timto cyklem vyrovnavala do nekonecna - proto mene caste nasazeni kvasnic v CKT (nicmene vlastni propagacni stanice nenuti k vicenasobnemu nasazeni a pivovary vybavene CKT propagacky maji vzdy)
4.) konecne to nejdulezitejsi ze senzorickeho hlediska - pises, ze piva vyrobena v CKT jsou chutnejsi - dokvasovani piva a neni to levna zalezitost, potrebuje cas - to pochopili jiz pred radou let lide prede mnou. Nedochazi pri nem jen k nasyceni piva CO2 ale i k sedimentaci kvasnic, vystazeni trislobilkovinnych komplexu - pri dotatecne studenem sklepe se tim prodluzuje koloidni stabilita piva a neni nutne pouzivat tolik stabilizatoru, ale je opet nutny cas. Jeste se vratim k onomu nasyceni - dochazi i k vazbe CO2 na slozky piva coz opet je otazkou casu: vazany CO2 = jemny ale i silny riz, vysokym tlakem nebo karbonizerem dosycene CO2 = silny riz ale typu sodovka. Behem lezeni dochazi i k rade jinych reakci do kterych vstupuji napriklad horke latky, polyfenoly (tedy krom jiz zminovanych reakci s bilkovinami) a dalsi, rada jich jeste nebyla popsana.

Resume: zalezi na tom, v cem povazujes piva z CKT za "kvalitnejsi" - mensi pristup O2 - ano, mensi kontaminace - ano, chutnejsi - ????, vyrovnanejsi - ????
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání