úvod
homepage

Kam kráčíš, české pivovarnictví? XXXX vytisknout článek

Přidáno: 2. prosince 2004  •  Autor: Regent
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 6654x

Zprávy kritizující stav českého pivovarnictví se v tisku objevují už řadu let. Většinou v nich popisují zástupci malých pivovarů svůj těžký boj s velkými producenty piva, občas novináři citují některého z hostinských, jak si velcí dokáží koupit hostinskéh

Výjimečné jsou hlavně díky svojí ostré kritice nadnárodních společností vlastnících největší producenty piva v ČR a také tím, že oba nepochází z řad českých pivařů. Svým obsahem jasně vystihly hlavní problém, který nám hrozí. Zaplavením našeho trhu worldpivem, či jinak řečeno, pivem bez výrazné a osobité chuti, což se díky vstupu zahraničního kapitálu na náš pivní trh stává stále větším nebezpečím. S argumenty uvedených v článcích nelze než souhlasit. Snaha zjednodušit a tím i zlevnit vaření piva se v poslední době začíná projevovat i u řady českých piv, většinou vyráběných velkými producenty piva, a výrazně narušují jedinečnou charakteristiku českého piva. O dalších argumentech se nemá cenu zmiňovat. Jenom bych opakoval už řečené. Ale nejenom nadnárodní vlastníci českých pivovarů se podílejí na trendu globalizace českého piva. I sami čeští pivní konzumenti dost ovlivňují vznikající situaci. Velká část českých konzumentů jen lhostejně přihlíží jak postupně klasické české hospůdky zaplavují piva vyráběná co nejlevnější metodou. A jsou i tací (a není jich málo), kteří tato moderně šizená piva vyzdvihují nad piva vyráběná poctivou technologií. A proto iniciativu spotřebitelského hnutí CAMRA chápu jako jistý návod, jak se pokusit daný stav změnit. Jak se k tomuto problému postavíme, je na každém z nás.

Logicky jsem očekával zápornou reakci od představitelů kritizovaných pivovarů a zástupců českého pivovarnictví. Ovšem to co prohlásil pan inženýr Jan Veselý mě doslova šokovalo a utvrdilo v názoru, že Český Svaz Pivovarů a Sladoven se o záchranu poctivého českého piva moc nepostará. Dost mě překvapuje neznalost pana Veselého o situaci okolo spotřebitelské hnutí CAMRA, která je členem Evropské unie pivních spotřebitelů - EBCU, kdy CAMRA popisuje jako „ty gentlemany z CAMRA, kteří rozumí jen svému Ale, sedí v Londýně a trápí se nad tragickým osudem českých pivařů odsouzených pít patoky“. K tomu můžu jen dodat. Doufám, že díky EBCU a Sdružení přátel piva se vliv těchto skupin dostane i do Čech a zabrání tomu, aby milovníci českého piva nemuseli pít patoky. K poznámce pana Veselého o Francii a vínu mám malou poznámku. Kdyby se na Moravě začalo vyrábět víno tak, jak vaří nadnárodní společnosti pivo u nás, v dohledné době by byly dominantní dvě značky - Sklepmistr jako „výčepní“ a Hodonínské slunce jako „vlajkový ležák“ (doufám, že mi vinaři prominou). Následující výčet zásluh a titulů pana Veselého mě o kvalitě českého piva také moc nepřesvědčil a jejich výpis považuji jen za zaplnění papíru. Po té se pan Veselý zmiňuje o vzrůstající kvalitě českého piva, o masivní modernizaci pivovarů včetně instalaci instalací cylindrokónických tanků a otáčení lahví v samoobsluhách. A zde se dostal k jádru věci. Názoru na modernizaci pivovarů a její vliv na kvalitu a hlavně vliv na chuť piva. Než začnu opět panu Veselému oponovat, dovolím si citovat jeho prohlášení z článku "Pivaři, těšte se na dobrý mok" v Moravskoslezském deníku z 29.11.2004. Pan Veselý mimo jiné prohlásil na reakci CAMRA: „Mohu souhlasit pouze s tím, že se stírají odlišnosti. Ale to je dáno novými technologiemi, kdy pivo zraje za nepřístupu vzduchu v cylindrickokonických tancích, nikoliv už na otevřených spilkách. Tak je tomu však nyní všude na světě.“ A je to! V podstatě pane Veselý potvrzujete to co kazí pověst českého piva a na co CAMRA ve svém prohlášení poukazuje a kritizuje. Na sjednocování odlišností chutí jednotlivých značek českých piv a její přibližování k chuti světových piv - worldpiv! Vždyť jedinečnost českého piva právě tvoří odlišnost a plnost chuti jednotlivých značek! Ale to asi není v zájmu ČSPS. A upřímně řečeno, radši budu zase obracet láhve, nežli pít neutrální pivo našeho největšího giganta. A na závěr reakce na Vaši reakci si dovolím ještě jedno přirovnání. Nedávno jsme v obchodě se zdravou výživou koupili poctivé domácí máslo. Od té doby moje dcera jí radši suchý chleba, než aby si ho namazala ramou. Doufám, že se nám pivním tatíkům, kteří mají rádi poctivé české pivo, podaří vychovat novou generaci, která bude worldpivo odmítat jako ramu!

K reakci pana Alexe Bechtina mám jeden dotaz. Pane Bechtine, považujete taká za urážku dnešních plzeňských sládků i jejich předchůdců způsob jakým se dnes vaří Gambrinus? Já osobně způsob vaření piva, kdy se vynechává operace dokvašování a po kvašení v CKT se vyprodukované silné pivo naředí částečně upravenou vodou a dosytí CO2 na výčepní pivo, za urážku považuji. A nejenom sládků!

Na názoru pana Jaroslava Lstibůrka je sympatické, že rozebírá daný problém a nevyzdvihuje piva Drinks Union. Už výše jsem vyslovil názor, že konzumenti mohou ovlivnit poměr piv v ČR. Ovšem i zde jsou jisté výhody gigantů. Tou je masivní reklama, kterou si malé pivovary nemůžou dovolit. A bohužel Češi jsou snadno ovlivnitelní.

Co dodat na závěr? Doufejme, že se prognózy CAMRA nenaplní, čeští pivaři si stále budou moci pochutnávat na poctivém českém pivu a přední představitelé českého pivovarnictví se nebudou urážet jako tříleté děti a budou o věcech diskutovat!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 20 komentářů, poslední komentář: 01.06.2006 18:04 Komentovat
Pouzity pivovar Jiri Masat01.06.2006 18:04
Shanim pivovar tak 300 l. Kompletni.
re: presyceni piva 2 Ondra Koucky07.12.2004 08:01
V tomto ohledu jsem s Jirkou za jedno, me odpovedi vsak reagovaly na jine otazky. Do jiste miry...
re přesycení piva CO2 Standa06.12.2004 19:52
taky si myslím, že je to tak, jak píše kolega Jirka; letos v létě byl tento problém na...
přesycení piva CO2 jirka06.12.2004 17:59
pivo z pivovaru má dostatečný obsah CO2, takže je skutečně není třeba dosycovat. Jenže...
nasycenost 2 Ondra Koucky06.12.2004 15:03
Nejsem si jist, zda to Ing. Hrabak rekl presne tak, jak pisete. To, ze hospodsky pivo nevylepsi,...
Ad: nasycenost Petr Pavlas06.12.2004 14:19
Hospodský ovšem nemůže pivo udělat lepší než jaké bylo vyrobeno, může ho jen NEZKAZIT...
nasycenost piva Ondra Koucky06.12.2004 12:56
Co se tyce nasycenosti piva dalo by se vypravet dlouho, budu ale strucny. odpoved na otazku - A...
Qualita jistych ceskych piv Jerry Kay06.12.2004 01:03
Moje osobni zkusenost z plzenskych piv URQUELL&GAMBRINUS potvrdila jiz delsi dobu sledovany...
Vyhledávání