úvod
homepage

Komentáře

článku: Kam kráčíš, české pivovarnictví? III.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Poctivé pivo, (Martin Borský, 09.12.2004 00:31) celé vlákno | reagovat
Poctivé pivo ještě žije! Není to ani pilsner ani budweiser, nejsou to krušovice, starouš ani starobrno. Už vůbec to není "G". Ještě máme pivovary, které vaří pivo poctivě. Naštěstí! Koukejme se podle toho chovat...!
Re: 4 *, (Ondra Koucky, 03.12.2004 18:24) celé vlákno | reagovat
Vazeny pane *, zda se, ze jste se naucil novy vyraz - DIACETYL. Od jiste doby mam sanci pravidelne porovnavat radu produktu z pivovaru nasi vlasti. Co se tyce one slozky, kterou jste zminoval, tak v HB pivu je jiz delsi dobu a patri k celkove osobitosti tohoto piva (dle meho nazoru prinejmensim nadprumerneho). Nevim jak jste obeznamen s technologii vyroby piva, ale zvyseny obsah diacetylu je charakteristicky pro nektere kmeny kvsnic - ba co vic - je dokonce typicky pro plzenske kvasnice a najdete jej i v jejich pivu, kde je rovnez soucasti charakteru tohoto piva.
PS: pokud se stydite za svuj nazor, tak proc sem vlastne pisete? - nebo se poravdu jmenujete p. Hvezdicka????
Dodatek, (Zbyněk, 02.12.2004 17:06) celé vlákno | reagovat
Nejedná se o české pivovarnictví jako celku, protože se to týká pravděpodobně 42% trhu, ale necelých (spíše konkrétních značek), za tím si stojím. Až se to bude týkat 51% pak lze z principu většiny hovořit o pivovarnictví jako celku. Já doufám, že se to nestane! Dej Bůh štěstí
Nejde opravdu o celek, ale o některé, (Zbyněk, 02.12.2004 16:43) celé vlákno | reagovat
Musím souhlasit s panem Lstibůrkem, že se nejdná o pivovarnictví jako celek, ale o některé pivovary, možná jednu pivovarnickou skupinu. Věřím na poptávku a nabídku a doufám, že to některé pivovary opravdu ustojí, abych si měl s čeho vybírat! Reakce Budvaru je očekávaně neutrální a reakce pana A.B. velmi naivní, ale je jisté, že nemohl jinak i s tím opomenutím G, které je pochopitelné, o tom žádná.
P.S. reakce toho, co se podepsal jako hvězdička je velmi divná, k tomu pouze: Co si zač kreténe?
Polopravdy pana Bechtina, (Petr Pavlas, 02.12.2004 12:53) celé vlákno | reagovat
Stačí si nalistovat stranu 70 v knize České pivo(Basařová,Hlaváček): . Tam jsou následující údaje (rok - původní koncentrace mladiny v % - obsah alkoholu v % hm.) :
1932 - 12,09 - 3,52
1992 - 12,00 - 3,50
1998 - 11,80 - 3,40
Jsou to hodnoty základní chemické analýzy z laboratoří Prazdroj !!! Ke snížení "stupňovitisti" tedy v 90.letech došlo !!!
k zamyšlení, (*, 02.12.2004 12:39) celé vlákno | reagovat
No v případě značky Rebel mě to nepřekvapuje, jejich pivo zvláště 10% se v poslední době dost zhoršila (měla asi vysoký diacetyl, což mimochodem může svědčit i o krátké době ležení). Nevyrovnaná kvalita-i to je úděl klasické technologie. Osobně bych si raději připlatil za tu Plzeň, byť nejsem plzeňák. Co je mi platné, že je pivo vyrobené klasicky, když pokaždé chutná jinak a nevím co si vlastně koupím.
Ano, k zamyšleni, (Petr Pavlas, 02.12.2004 10:58) celé vlákno | reagovat
a především nad tím, k čemu máme ÚOHS čili antimonopolní úřad !!!
K zamyšlení..., (Tech, 01.12.2004 17:16) celé vlákno | reagovat
Věřím, že výroba Prazdroje skutečně probíhá tak jak je uvedeno, ale pouze exportní dodávky a dodávky do značkových a vyhlášených restaurací. Při výrobě Prazdroje, který se dodává do běžných hospod a barů se tento postup dodržet snad ani nedá. Jinak co se týká kvality tak bych řekl, že plzeňské pivo jde kvalitou rok od roku velmi rychle dolů. Také nechápu, když je plzeňské pivo tak žádané a kvalitní proč uplácí restaurace a hospody. Praktiky plzeňského pivovaru jsou mírně řečeno neetické a nechápu, že se v Čechách najde tolik lidí kteří toto bezohledné počínání tolerují. Jako příklad mohu uvést prapodivný způsob stažení havlíčkobrodského Rebela z obchodní sítě JEDNOTA OVD Havlíčkův Brod. Pivo Rebel bylo v prodejnách Jednoty jedno z nejprodávanějších někde dokonce nejprodávanější. V průběhu měsíce září z ničeho nic z obchodů zmizelo. K mému "překvapení" je v současné době na všech obchodech vývěsní reklama na Plzeňské pivo... jak názorný příklad kvality piva
Nechápu, (Standa, 01.12.2004 14:04) celé vlákno | reagovat
Pan Bechtin zapoměl vysvětlit, jak je možné, že přestože "kvalita podle našeho názoru rok od roku roste", "je dnes vyráběné pivo v podstatě totožné s tím, které vyráběli naši předkové".
Pan Bechtin mluví jen o Prazdroji !, (Petr, 01.12.2004 13:23) celé vlákno | reagovat
Jaksi pozapomněl, že daleko více vystavují Gambri*nusu ! Ten se snad také vyrábí jako před 15 (není třeba srovnávat se stavem před 80, to si nepamatujeme) lety ? Jak dlouho zraje "ležák" této značky ?
Ale trh přece nefunguje !, (Petrol, 01.12.2004 13:12) celé vlákno | reagovat
Vážený pane Lstibůrek, to snad ani nemůžete myslet vážně, že se čeští spotřebitelé chovají tržně a vybírají podle poměru kvality a ceny ! Vezměme si jen jako příklad vynikající kvalitu piva Dačický od Vaší firmy a porovnejme s nejprodávanějším výrobkem značky G, pro které označení europivo by byla velká lichotka a současně urážka všech průměrných evropských výrobců. Čeští spotřebitelé se přece chovají jako nemyslící stádo ovcí a kupují to, co jim velí reklama a co kupuje většina (jinak by přece nebyli "in").
Vyhledávání