úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní putování po Pardubickém kraji

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Pivovar ČT, (Tomáš, 06.02.2012 06:47) celé vlákno | reagovat
Zdar, blýská se na lepší časy, v Moravské ho snad otevřou již v dubnu. T.
Třebová a zmatení P.T. čtenářstva, (Luděk, 06.02.2012 13:22) celé vlákno | reagovat
Přeloženo do srozumitelné řeči: pivovar ČT = pivovar Česká Třebová a ne třeba Česká televize.
Moravská je pak ulice, kde bude pivovárek stát, a ne Moravská Třebová, jak by možná někoho napadlo a v dubnu (nejlépe 1.) by se tam dychtivě vypravil...
Proto..., (Rosomák, 18.10.2004 21:34) celé vlákno | reagovat
Ano, v letech bolševické centralizace jsme přišli o mnoho pivovarů, které často vařily výborné pivo, ale měly jednu "chybu": nezapadly bolševickým plánovačům do "řízeného" hospodářství. V devadesátých letech jsme se (alespoň tak předpokládejme) zbavili bolševického systému řízení a plánování, ale ouha!, z mapy dál mizí pivovary vařící skvělé pivo. Opět proto, že jsou malé. Tak jsme zaplatili např. Plzeňským pivovarům daň v podobě piv chebského, karlovarského a domažlického. Notabene jsme zapoměli, jak skvělé bylo dříve pivo z Plzně a nabuzeni reklamou chlemtáme nepitelný gambáč a na slavnostní příležitost sáhneme hlouběji do kapsy a vychutnáme průměrný Prazdroj... Jestli se trochu nevzpamatujeme, pivovary vařící jedinečné české pivo půjdou postupně do háje.
ad Česká Třebová, (taky Honza, 08.10.2004 06:33) celé vlákno | reagovat
Místní pivovar jste vzal trochu hopem. Pro malinké doplnění: minimálně do r. 1982 v části budov fungovala sodovkárna. Jako pivovar pod Východočeskými pivovary n.p. Hradec Králové skončil r.1971. (viz. Z historie pivovarů...Ak.arch. Miloš Kabát 1992)
PROČ?, (Pavel, 05.10.2004 12:04) celé vlákno | reagovat
Já se zaptám asi úplně blbě a přímočaře: PROČ? Čím to je, že se tolik (nejen relativně malých) pivovarů zavřelo a zavírá? Chápu to z velké části jako důsledek dědictví apokalyptické komunistické ekonomiky, ale řada pivovarů se zavírala i před válkou a až do 50. let, kdy bylo ještě relativně dost normálně pracujících lidí ze "staré školy" a ne socialistických flákačů. Taky se na tom asi podílí ekonomika "kapitalistická" s obrovským finančně - obchodním potenciálem mamutích firem... Jak je to na "západě", tam se taky tak zavíraly/zavírají pivovary?
Vyhledávání