úvod
homepage

Komentáře

článku: Je Radler pivo? A jsou čeští pivaři konzervy?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Poctivé české pivo, (Tomáš Semrád, 10.08.2004 09:21) celé vlákno | reagovat
Petře zdravím. Naprosto s tebou souhlasím bez výhrad, že poctivé pivo vaří malé české pivovary. Takže i já jsem jejich velkým příznivcem a nedám na ně dopustit. Určitě je nás takových víc o tom jsem přesvědčen. Až pojedeš do Brna rozhodně se musíme potkat a zajít na točenýho Džbána (skvělá vyškovská 11). V Brně je přímo Vyškovská pivnice. Tam potom můžeme společně rozebírat téma radler. Jinak na vyškovské pivo nedám dopustit a mám k němu silný vztah vzhledem k rodinným kořenům nedaleko od Vyškova. Moji emailovou adresu má Honza Kočka nebo Jirka Kaňa v redakci.
I já musím reagovat stejně jako Jirka Jobánek na poznámku o špatných německých pivech. Jen ten kdo pivu nerozumí nebo neví, která bije, může říct že německá piva jsou špatná. S pozdravem a ať žijí malé pivovary nejen u nás Tom.
na vysvětlenou....., (Petr Sitař, 09.08.2004 21:24) celé vlákno | reagovat
Zdravím Toma a přikládám několik řádků na vysvětlenou.
Rozhodně nechci polemizovat nad propagací Radleru nad česká poctivá piva a ani Tvůj článek za propagaci nepovažuji. V článku jsi se dvakrát vyjádřil o Radleru jako o pivu (…se jedná o jakýsi mezistupeň mezi pivem nealkoholickým a pivem klasickým…, … Závěrem snad jen tolik. Radler a jemu podobné nápoje jsou rozhodně oživením tuzemské pivní scény…) a tak jsem v úvodu mého článku vyjádřil svůj názor že, tento míchaný nápoj za pivo nepovažuji. A kdybych to měl vzít opravdu za vlasy, tak i Gambrinus je v podstatě taky míchaný nápoj. Vařit silný koncentrát, smíchat ho s vodou a dofouknout kysličníkem, to přece nemá s poctivým vařením piva nic společného! No ale dost srandy.Druhou věcí o které jsem se zmínil jsou ty české pivní konzervy. Tvůj článek se tohoto problém několikrát nepřímo dotýká. A jelikož jsem nabyl pocitu, že se těm různým českým pivním konzervách článek poněkud nešťastně a neúmyslně snaží Radler vnutit, či je jistým způsobem za nezájem o Radlera odsuzuje, napsal jsem polemiku o tom, kdo je vlastně konzerva. A pokud vynechám ty „tupce“, každá další skupina má právo na svůj vztah k pivu. A nakonec i ta nejsilnější skupina má své právo na chlemtání G-sifónů. Poslední část mého článku vyjadřuje moji domněnku o kvalitě dvou zmiňovaných výrobcích typu míchaného nápoje nealka s pivem. Oba výrobci mě nezaručují, že jejich výrobky nejsou „chemie“.
Takže nic proti Radleru a míchaným nápojům s pivem. Je pravda, že poslední dobou jsem trochu na míchané nápoje zapomněl a vychutnávám si hlavně lahůdky malých pivovarů. Asi je to tím, že jedině ony vaří to poctivé české pivo a někdo je podporovat musí. Ale možná se to změní. Před několika roky můj kamarád oslavoval nějaké kulatiny a pozval mě jako barmana-amatéra. Sešlo se okolo 20 lidí a polovina pila míchané nápoje a polovina pivo. Po půlnoci pivaři hnípali silně znaveni na stolech, kdežto ti co „míchali“ šli okolo 3 hodiny spát ve výborné náladě. A jelikož se kamarádovi blíží další kulatiny, budu zase asi míchat. A určitě si do napojového lístku přidám několik nápojů s pivem. Ale namíchám si je sám.
Toť vše. A Až někdy pojedu na noc do Brna, doufám, že se sejdem v některé hospůdce s malým pivovarem (třeba Vyškov jsem ještě točený nepil)!

Petr Sitař

PS: A když píšu o míchaných nápojích, za lahůdku také považuji rajčatovou šťávu s pepřem, solí nějakým tím panáčkem a několika kapkami olivového oleje. A ráno se nebudete stačit divit…
Reakce na Iva, (Jiří Jobánek, 09.08.2004 16:07) celé vlákno | reagovat
Tato reakce je sice mimo téma, ale musím prostě reagovat!
Nevím, kde Ivo přišel na to , že německé pivo je špatné.
Doufám, že tím myslel jen některou nepovedenou značku a ne německá piva obecně. S takovým názorem se prostě nedá souhlasit. Omlouvám se za tento vstup, ale pomoci si nemohu.
na vysvětlenou....., (Tomáš Semrád, 09.08.2004 07:08) celé vlákno | reagovat
Petře a ostatní, prosím vás, přečtěte si ten článek o radleru ještě jednou a pozorně včetně mého posledního dovětku na některé reakce na něj pro vysvětlení. V žádném případě a to prosím zdůrazňuji se nejedná o propagaci radleru na úkor českého piva....... Ten článek vznikl na základě mé osobní a první zkušenosti s radlerem. Nic víc, nic míň. A dál už bych se zase opakoval.....A nesrovnávejte pořád dokola radler a pivo, proboha vždyť se nejedná o totožné nápoje....Mám pocit, že ortodoxní vyznavači piva se tím cítí tak nějak zasaženi. S pozdravem Tom
O Radleru, (Ivo, 07.08.2004 13:47) celé vlákno | reagovat
Zdravicko, Radler jsem pil v Nemecku a nebylo to spatne.Jak rikam, spatne nemecke pivo se da takto michat, nebo pivo kristian ci Rytir za tri koruny z kauflandu.Ale jinak nase echt dobra ceska piva nikoli.To by byl hrich a trestal bych to.
Myslim ze ikdyz problemy male pivovary budou mit, tak se udrzi.vzdyt v Nemecku jich je pres tisic.
Ale nejde jen o trh a o zakony ci politiku, jde o nas.My sami si musime uvedomit, ze to je nase narodni bohatstvi!!
Zakoncil bych to citatem pritele: "Nikdy nepijes stejneho Rychtare" Pritel z Hlinska o mistnim vybornem pivu.
Souhlas, (Skoty, 05.08.2004 12:16) celé vlákno | reagovat
Právě jsem dopsal reakci na první článek k Radlerovi a už se tu objevil tento. Docela souhlasím s tímto článkem. Nevím do jaké skupiny konzerv bych se zařidil, ale raději bych se nazval nejpitek než nějaká konzerva. Chtěl bych se zařadit mezi tradiční české pivaře je mi sice 24 ale pivo máme v naší partě celkem hodně rádi a spousta lidí nás nestíhá (což není moc k chlubení). Dost často uspořádáme akcičku kde si točíme vlastní pivo, protože máme vlastní pípu a vzduch se vždycky sežene (pumpička a ustřižený šlahounek). Často kupujeme Louny 12 je to blízko Mostu a za dobrou cenu. Chtěli bychom kupovat i jiné sudy, ale jsou pak podstatně dražší a chybí nám k tomu narážečka. Např. Bernard ten by splňoval pravou tradici českého piva, ale kde ho sehnat. Na mostecku je to velmi obtížné. A proto pivo je pivo i od gigantů, jen kdyby to nechali trochu déle uzrát. Ale honba za ziskem je honba za ziskem. Uvidíme jak se chytne Žatecký pivovárek. Mostecké pivo je asi již dávno ztraceno v historii. Zdravím pivsony a vyznavače klasických českých piv.
Vyhledávání