úvod
homepage

Je Radler pivo? A jsou čeští pivaři konzervy? vytisknout článek

Přidáno: 5. srpna 2004  •  Autor: Regent
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,41 hodnotících Hodnotících: 22 počet zobrazení Zobrazeno: 8780x

Se zájmem jsem si přečetl článek Tomáše Semráda propagující nápoj známý pod názvem Radler. Autor tento nápoj v úvodu zařadil mezi nealkoholické pivo a klasické pivo. Dále se v článku nepřímo dotknul pojmu konzervativní český pivař.

Na úvod mé úvahy citace z autorova článku. "Je to míchaný nápoj, kde pivo tvoří cca 50 - 60 % a zbývající podíl připadá většinou na citrónovou limonádu." "Má svěží ovocnou sladší chuť, která potlačuje chmelové aroma." "Snad jedinou chybičkou na kráse, ... , byla absence ..., pěny."

Radler jsem nikdy nepil, ale pil jsem v jedné pražské restauraci míchaný nápoj jehož součástí pivo bylo. Byl méně alkoholický, osvěžující a pěna rychle zmizela. A chutnal mi. A v Tlusté koale jsem si jednou dovolil ochutnat jeden z nabízených belgických ovocných speciálů. V jeho složení se mimo jiné objevil koriandr a jakýsi citrusový plod (nejspíš pomeranč). Chutnal výtečně, osvěžující a bez pěny, ale pivo jsem v něm rozhodně nenašel.

Nemůžu si pomoct, ale dle mého názoru v úvodu citované části autorova článku jasně hovoří o míchaném nápoji a ne o PIVU. Plně souhlasím se Sládkem CZ v názoru na tradice výroby piva a Reinheitsgebot. Pivo je prostě pivo a má být vyráběno jako pivo podle zmiňovaných tradic a postupů. A to Radler rozhodně nesplňuje! Ovšem tím nechci hanit články a názory na dané téma. Míchání různých nápojů do jisté míry zasáhlo i mne. Je velmi zajímavé kombinovat chutě a vůně různých alkoholických a nealkoholických nápojů a pivo k těmto experimentům rozhodně patří. A tím i Radler. Ale to už nejme v pivnici, ale v baru. A to je velký rozdíl.

Co se týče českých konzervativních vyznavačů piva, je nutné si vyjasnit, kdo je český konzervativní pivař. Je to člověk slepě vyznávající značky propagované masivní reklamou a ostatní regionální značky považuje za slušně řečeno patoky? Nebo je to člověk vyznávající naopak značku místního regionálního pivovaru? Nebo je to člověk, který vyhledává a s potěšením si vychutnává značky všech POCTIVÝCH ČESKÝCH pivovarů (zatím stále máme díky bohu co vyhledávat) a ze zásady odmítá pít produkty gigantů? A nebo je to člověk pijící pivo jako doplněk dobrého jídla a jinak ho moc nepije? Upřímně řečeno první skupinu za pivaře nepovažuji. O pivu toho moc neví a do hlavy si lijí ony propagované značky gigantů. A tak je považovat za konzervy prostě nejde, leda tak za tupce. Označovat druhou skupinu za konzervy také nechci. Většinou mají své důvody. Pivo jim opravdu chutná, je levné atd. Třetí skupina? Já se za konzervu rozhodně nepovažuji. A čtvrtá skupina pivaři nejsou. Tak kdo je vlastně konzervativní pivař? Možná další skupina, na kterou jsem zapomněl.

Při zmínce o našich gigantech jsem si vzpomněl na poznámku Sládka CZ o konzumaci „umělé hmoty“. A tak se ještě vrátím k Radleru. Jistě mi dáte za pravdu, že když pijete šizené levné víno, ráno to rozhodně poznáte. Hlava bolí a permoníci bouchají. To samé platí i o tvrdém alkoholu. Čím kvalitněji vyrobený alkohol pijete, tím ráno méně trpíte (po větší konzumaci ovšem trpíte vždy). A u piva to překvapivě platí také. Pokaždé když si dám výjimečně reklamami „oslavované“ pivo vyrobené některým z gigantů, ráno jsou i 4 piva znát. Ovšem když jsme zašli ke Klokočníkovi na kvasnicovou desítku z Kácovského pivovaru, podobné problémy se po 6 pivech neopakovaly. Prostě jsme pili poctivé české pivo. A teď mi řekněte z čeho a jak gigantické Krušovice a Prazdroj ty své Radlery a Frisca vyrábějí? Z „umělé hmoty“ nebo podle zásady Reinheitsgebot?!

PS: Při psaní článku jsem si otevřel a vychutnal lahvičku výčepního piva z Malého Rohozce. A při pomyšlení, že bych toto vynikající pivo zředil citronádou, jsem se vyloženě oklepal hrůzou. Takže jsem asi přece jen konzerva. Ale malá!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 10.08.2004 09:21 Komentovat
Poctivé české pivo Tomáš Semrád10.08.2004 09:21
Petře zdravím. Naprosto s tebou souhlasím bez výhrad, že poctivé pivo vaří malé české...
na vysvětlenou..... Petr Sitař09.08.2004 21:24
Zdravím Toma a přikládám několik řádků na vysvětlenou. Rozhodně nechci polemizovat nad...
Reakce na Iva Jiří Jobánek09.08.2004 16:07
Tato reakce je sice mimo téma, ale musím prostě reagovat! Nevím, kde Ivo přišel na to ,...
na vysvětlenou..... Tomáš Semrád09.08.2004 07:08
Petře a ostatní, prosím vás, přečtěte si ten článek o radleru ještě jednou a pozorně...
O Radleru Ivo07.08.2004 13:47
Zdravicko, Radler jsem pil v Nemecku a nebylo to spatne.Jak rikam, spatne nemecke pivo se da...
Souhlas Skoty05.08.2004 12:16
Právě jsem dopsal reakci na první článek k Radlerovi a už se tu objevil tento. Docela...
Vyhledávání