Komentáře
článku: Může pivní sklo a jeho volba ovlivnit konzumaci piva?
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Tomáši, raději se do tohoto tématu nepouštěj. Neříkám, že nemá cenu experimentovat, ale doporučuji raději se seznámit s výsledky Pivovarského a sladařského institutu v Lovani od prof. W. Delvauxe. Jde především o to, že spodně fermentovaná piva typu pilsener nesou buket především v pěně a rychle ztrácí říz, proto je nejvíce vhodné sklo vysoké s malým povrchem pro kontakt se vzduchem. Naopak u belgických piv, svrchně kvašených piv, jsou skvělé hluboké poháry o větším objemu ve tvaru tulipánu u nás známé jako tzv. koňakovka. U trapistů pak jejich klasické sklo. V Belgii si optimální sklo pro svůj produkt nechávají navrhnout právě u výše zmíněného prof. Delvauxe v Lovani, je to úplná věda. Já osobně používám na piva několik základních degustačních sklenic, vlastně na každou kategorii mám tu speciální. Pro víno mám klasický kvartet. Klidně to nafotím a napíšu o tom i článek, bude-li zájem
Vyhledávání