úvod
homepage

Komentáře

článku: Může pivní sklo a jeho volba ovlivnit konzumaci piva?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

črpák?, (rick, 25.10.2007 09:22) celé vlákno | reagovat
Dotaz na J. Stofka: píšete, že jste měl pivo z črpáka, Co je to "črpák"? je to dřevěná nádoba nebo kamenina, či něoc jiného
rozhodně!, (Tomáš Semrád, 22.10.2007 10:29) celé vlákno | reagovat
Souhlas Jiří, i já se rád nechám poučit od odborníků na toto téma.
Pivní sklo, (Jiri.J, 21.10.2007 16:03) celé vlákno | reagovat
NaFOTÍM A NAPÍŠU, PŘEDEM UPOZORNUJI, ŽE TO je výsledek práce odborníků z Univezity v Lovani, tedy budu pouze zprostředkovatelem.
výborný nápad, (Martin Štros, 19.10.2007 21:32) celé vlákno | reagovat
Jaké sklo k jaké pivní kategorii by mohlo být skutečně zajímavé čtení.
Sklo a pivo, (Roman Holoubek, 19.10.2007 15:26) celé vlákno | reagovat
Souhlasím Jiřím Jobánkem. Každá kategorie piva chce své sklo, ze které vyniknou vlastnosti daného typu nejlépe.

Bylo by fajn, kdyby jste napsal na toto téma článek. Sám se přiznám, že v některých kategoriích tápu. A myslím že by to "naše čtenářové" mohlo také zajímat.

Předem díky

PS: a díky za pochvalu naší pšenky.
pivní sklo, (Jiri.J, 19.10.2007 10:39) celé vlákno | reagovat
Tomáši, raději se do tohoto tématu nepouštěj. Neříkám, že nemá cenu experimentovat, ale doporučuji raději se seznámit s výsledky Pivovarského a sladařského institutu v Lovani od prof. W. Delvauxe. Jde především o to, že spodně fermentovaná piva typu pilsener nesou buket především v pěně a rychle ztrácí říz, proto je nejvíce vhodné sklo vysoké s malým povrchem pro kontakt se vzduchem. Naopak u belgických piv, svrchně kvašených piv, jsou skvělé hluboké poháry o větším objemu ve tvaru tulipánu u nás známé jako tzv. koňakovka. U trapistů pak jejich klasické sklo. V Belgii si optimální sklo pro svůj produkt nechávají navrhnout právě u výše zmíněného prof. Delvauxe v Lovani, je to úplná věda. Já osobně používám na piva několik základních degustačních sklenic, vlastně na každou kategorii mám tu speciální. Pro víno mám klasický kvartet. Klidně to nafotím a napíšu o tom i článek, bude-li zájem
Bernard, (Tomáš Semrád, 18.10.2007 17:56) celé vlákno | reagovat
"...Zatímco baňatým a soudkovitým tvarem je zvýrazněno aroma, u kónických tvarů je důležitá chuť piva, protože nos aroma nezachytí..."
No já si včera dal humpoleckého Bernarda 11 právě ze skla kónického tvaru a ta vůně byla i přesto fascinující....Málokteré pivo voní tak jako Bernard....Ani Jihlavanka ne, a ta přece voní:-)
Vyloženě nejen chutí, ale i vůní vybízelo k dalším a dalším douškům, že jsem si v tom Humpolci jich včera nevzal víc....
poháre, (jaroslav stofko, 21.03.2007 20:37) celé vlákno | reagovat
sklo,podla mna široký pojem,pretože toho skla, z ktorého sa pije ten zlatistý mok je nepreberné množstvo.Ja osobne som pil pivo z rozneho skla,dokonca aj z dreveného črpáka na salaši, v ktorom bola predtým žinčica,pivo chutilo trochu čudne.... ja osobne zbieram poháre len minipivovarov českej a slovenskej republiky,vždy aspon jeden kus z každého minipivovaru.Je to zaujímavé,pretože už mám aj zopár pohárov zo zaniknutých minipivovarov a to už má podľa mna akú takú historickú hodnotu,viete čo tým myslím. PIVO a SKLO patria bezodkladne k sebe Jaro
Dotaz, (Zbyněk Holan, 23.02.2007 14:01) celé vlákno | reagovat
Prosím o informaci, co je vnitřní optika a bombírovaný tvar. Rád bych si trochu rozšířil obzor. Děkuji

P.S. pro autora: sklenice by také měla být praktická, tzn. neměla by být těžká, měla by být odolná a hlavně by se měla dát dobře mýt.
V jaké nádobě ho pít?, (Krtek, 22.02.2007 15:39) celé vlákno | reagovat
No nejspíš ve starém sudu, ale po pravdě, většina lidí ho nepije v nádobě, ale v místnosti, například výčepu ..
Vyhledávání