úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivo (nejen) v červené knihovně

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

ke svejkovi, (pavel houser, 19.01.2004 14:15) celé vlákno | reagovat
kdyz uz je tedy rec o tehle scence ze zacatku svejka - mne na ni nejvic bavi, ze tam svejk hovori ve stylu: mel jsem parek a pet piv a ted si dam jeste panaka na cestu, protoze jsem zatcenej. pritom v te hospode sedi asi "pul stranky knihy". samozrejme, ze cas postav knihy neni obecne vubec stejny jako cas, za ktery ten text prectete, ale protoze tam je popisovan predevsim dialog, dela to dojem "realneho casu 1:1". tj. to vypada, ze svejk musel pit hrozne rychle, ze to do sebe naklopil vsechno v par minutach... :-).
mimochodem, tuhle vec/postreh jsem vypravel uz nekolikrat, ale zatim to skoro nikomu vtipne neprislo :-)
Jiroušek - odpověď, (Borowiec, 16.01.2004 15:22) celé vlákno | reagovat
Na Jirouškově příspěvku je znát, že mu nešlo o pouhou dokumentaci určité doby a vztahu osobnosti k hospodě jako prostředí a pivu. Píše úvahu na téma situace ze Švejka, kdy je dobrý voják zatčen pro urážku císaře v hospodě U kalicha. I po svém zadržení si však objedná panáka. Jiroušek z toho vyvozuje rys naší národní povahy, že si nejsme ochotni připustit skutečnost a co z toho plyne. Jeho úvaha mi připadala natolik originální a vystihující, že si ji pamatuji i s odstupem času a pomohla mi z části vysvětlit i nepořádak, který zde panuje ajsme na něj svým způsobem zvyklí. Dokážu si však představit, že kdybych jako Jiroušek učil v Mnichově, tak by mi vadil podstatně víc.
jiroušek, (pavel houser, 14.01.2004 18:05) celé vlákno | reagovat
co byla jirouškova stať? teď si to nepamatuju. to byla úvaha o dekonstrukci, která končila ve stylu "a teď bych si dal ještě jedno"?
Povedená publikace, (Borowiec, 14.01.2004 09:15) celé vlákno | reagovat
Na první pohled se zdálo, když vydavatelsví Academia spolu s s Ústavem pro českou literaturu AV ČR připravilo sborník, že se literární vědci mohou s tématem jako je hospoda a konzumace piva minout. Musím říci, že opak je pravdou. Zvlášť si cením stať Paradogma hospody v české próze 20. století od Jana Jirouška. Je vynikající ukázkou toho, že společenská prestiž hospody a pití piva závisí na úrovni a způsobu uvažování toho, kdo o ní píše nebo mluví.
Vyhledávání