Komentáře
článku: Nové pivní sklo Budvaru
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Již jsem se s tímto sklem setkal a musím říct, že co do funkčnosti to nebude žádná sláva.
V jakém smyslu? Z hlediska výčepního (těžké, špatně se to roznáší, špatně se to myje, moc se v tom pivo rozpění...) nebo z hlediska optimálního zachování vlastností piva?
Zjistil jsem, že krýgl je uvnitř poměrně rovný, takže s ním velký problém nebude. Štuc má ale tvar, díky kterému se bude hůře umývat. Také se hůře udržuje pěkná pěna, pokud se sklenice různě zužuje a zase rozšiřuje. Je to prostě pořád ten samý problém, sklo navrhuje člověk, který přemýšlí hlavně o jeho estetické stránce a funkčnost je až na druhém místě.
Včera jsem si do nového budvarského krýglu nechal načepovat Kaltenecker Märzen. A musím konstatovat, že půllitr může být hezký na pohled, snad se do něho i dobře čepuje, ale špatně se drží a nepříliš příjemně se z něho pije. Ucho krýglu má tvar takový, že se nedá moc zapřít o ruku a člověk musí vyvinout zbytečně velkou sílu. Vnitřní okraj půllitru je příliš ostrý a tudíž rušivý při pití. Druhého Märzena jsem si dal do klasiké "Prahy", není to dokonalý krýgl a pilo se z něho pohodlněji.
Vyhledávání