úvod
homepage

Nové pivní sklo Budvaru vytisknout článek

Přidáno: 1. září 2012  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 8745x

Pivo dotváří i sklenice, ve které je podáváno a i naše pivovary si to uvědomují čím dál víc. Aktuálně se v tomhle směru hodně zasnažil Budvar.

 

Budějovický Budvar investoval něco přes 4 miliony korun, něco přes rok času a výsledkem je, že má teď v rámci českých pivovarů nejucelenější řadu originálního pivního skla. Navíc skla, které svým tvarem určitě v konkurenci nezapadne.

 

Autorem designu je akademický sochař Rony Plesl, sympatický a podle všeho velmi schopný chlapík, sklenice dodává firma Sahm. Požadavky Budvaru na nové sklo si asi dovedete představit – aby to bylo originální, odvážné, ale ne zas trendy, aby to nebyla masovka, aby to nebylo moc do starých časů ale zároveň aby v tom byly nějaké ty tradiční hodnoty… Něčím nás ti marketéři nakrmit musí.

Kromě toho by se pivní sklo mělo dobře držet, měla by v něm dobře držet pěna, mělo by nějakým způsobem zachovávat aroma, podtrhnout barvu piva… Však proto se taky hodí jiné sklo na ležák, jiné na pšenici a jiné třeba na belgické klášterní pivo. Budvar dodává v zásadě jen ležáky, takže základní tvar je stejný, ať se jedná o sklenici, pohár (sklenice na nožičce) nebo masivní džbánek (sklo s uchem).

 

Skloubením požadavků marketingu a požadavků na funkčnost vznikl tvar, který vidíte na obrázcích. Ten může evokovat třeba dva pivní soudky (nikoli nerez kegy) postavené na sobě.

Určení skla pak ještě blíže specifikuje barva budvarského béčka v logu. Světlý a tmavý ležák a desítka by měly být podávány ve skle s červeným béčkem, kroužkovaný ležák se zlatožlutým a nealko pivo se zeleným. Svou barvu má mít i 16% speciál.

 

Mně osobně se z nové řady nejvíc líbí ta nejobyčejnější půllitrová sklenice. Velmi příjemný tvar mi hned padnul do oka a posléze i do ruky. Dá se říci, že se v mém případě jednalo o lásku na první úchop. Asi si tu sklenici půjdu někam sehnat.

Nyní se nové budvarské sklo postupně dostává do hospod, takže se dříve nebo později sami přesvědčíte, jak moc je tato inovace zdařilá.

 

(Za fotografie pivního skla děkuji tiskovému mluvčímu Budějovického Budvaru Petru Samcovi.)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 20.10.2012 15:34 Komentovat
Něco se i nepovedlo Vašíček20.10.2012 15:34
Přestože Plesl je ostřílený z Turecka a benátského ostrova LIDO i odjinud, hned druhá...
Re: Re: sklo Lukáš "Elf" Provazník05.09.2012 13:01
Včera jsem si do nového budvarského krýglu nechal načepovat Kaltenecker Märzen. A musím...
Je to zajímavé Martin Jarošek03.09.2012 14:59
Je to zajímavé, ale já mám raději klasiku. Nejvíce mne již zhruba před 32 lety dostaly...
Re: Re: sklo Lukáš "Elf" Provazník03.09.2012 11:11
Zjistil jsem, že krýgl je uvnitř poměrně rovný, takže s ním velký problém nebude. Štuc...
Re: sklo Jiří Kaňa02.09.2012 18:57
V jakém smyslu? Z hlediska výčepního (těžké, špatně se to roznáší, špatně se to...
sklo Lukáš "Elf" Provazník02.09.2012 18:17
Již jsem se s tímto sklem setkal a musím říct, že co do funkčnosti to nebude žádná sláva.
Vyhledávání