úvod
homepage

Komentáře

článku: Jazykový koutek

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

IPA/Ale, (Petr Buriánek, 04.01.2012 20:41) celé vlákno | reagovat
Ano, řekl bych, že v češtině zůstane "TA" IPA, nicméně díky anglicky mluvícím kamarádům občas používám "aj pí ej" a pak už mluvím ve středním rodě.
O Ale mluvím také ve středním rodě (asi jako "to pivo") a abych ho odlišil od spojky "ale", píši ho ve svých textech s velkým A (i když v rámci korektury mi ho často změní na malé :-)).
Re: IPA/Ale, (Roman Holoubek, 05.01.2012 06:32) celé vlákno | reagovat
Tak jako Petr Buriánek, bych to viděl i já.

Jinak inspirací pro tento blog od Jirky Kani jsem byl já, když jsem u slova Vyškovská IPA použil ženský rod. :-)
Re: IPA/Ale, (Jiří Kaňa, 05.01.2012 10:55) celé vlákno | reagovat
Což mě přivádí k myšlence, že jsme vlastně momentálně prvním ostrůvkem uživatelů výrazu "ta ipa" pro pivo (pravda, ta asfaltová lepenka tu byla dřív...). Čili když se dohodneme na jeho důsledném používání, postavíme Ústav pro jazyk český před hotovou věc :-)

(Já bych se kdyžtak kolegiálně přidal, i když přiznávám, že se mi takováhle práce se zkratkami moc nelíbí...)
Re: Re: IPA/Ale, (Honza Kočka, 05.01.2012 11:18) celé vlákno | reagovat
no vidis, a me se zacalo libit oznaceni ejl. Tak jako u homebrewaru se zacina prosazovat domovarnik, ceska verze, premyslel jsem o ceske verzi i u te IPy. Treba "extra horka verze svrchne kvaseneho svetleho lezaku puvodem z Anglie".

Staci to stacet do trilitrovych lahvi a vse se na etiketu vejde:)
Re: IPA/Ale, (Martin Jarošek, 08.01.2012 12:56) celé vlákno | reagovat
V angličtině je to obecně takto: Co má varlata je rod mužský (masculine)co má vagínu je rod ženský (feminine).Zbytek, co tyto orgány nevlastní je rod střední(neuter).Všechna neživotná podstatná jména jsou rodu středního. Když chcete podat třeba klíč, neříkáte jako česky Dej mi ho, nýbrž Dej mi to. Některé předměty, ke kterým má mluvčí osobní vztah někdy ožívají, ale zpravidla v ženském rodě (např. o lodi či automobilu "She ´s beautiful!)S Anglosasy hovořím o pivu běžně ve středním rodě (navíc tyto ignorantské národy neskloňují a slovo "Declension" je používáno pouze ve vztahu k cizím jazykům), nicméně při svém pozitivním vztahu k onomu nápoji možná začnu používat i rod ženský - What´s a nice beer! She ´s fantastic!!!
Vyhledávání