úvod
homepage

Komentáře

článku: Rozloučení s ústeckým Zlatopramenem

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Ach jo Jirko, (Roman Holoubek, 08.10.2011 17:17) celé vlákno | reagovat
Ty ve mně velmi často dokážeš vyvolat vzpomínky a to povětšinou milé. Etiketa (jednoduchá a svým způsobem technicky čistá) z roku 1987 - jasně, že jsem pivo v té době už pil. A představ si, že dokonce v tom roce jsem s kamarádem absolvoval tehdy pěší čundr začínající v Mělníku přes České Švýcarsko a končící v obci Brtníky. Pivní zastávky byly v Litoměřicích, Lounech, Krásném Březnu, Velkém Březnu a v Děčíně. Už jen ten Březňák nám zůstal.
Znovu si uvědomuji, jak jsem starýýýý.
Re: Ach jo Jirko, (milan, 10.10.2011 23:17) celé vlákno | reagovat
Také jsem se v těch letech služebně v uvedených končinách pohyboval a vždy jsem do Š 1203 nakládal basičku. Každé z těchto piv mělo svoji svébytnou a nezaměnitelnou chuť. Snad jen s Louny jsem se setkával méně. Po Kapitánovi mě po více vypitých pivech někdy bolela hlava, Zlatopramen byl výborný, ale mým favoritem tehdy býval litoměřický Kalich.
Re: Re: Ach jo Jirko, (Podrap, 08.03.2012 18:00) celé vlákno | reagovat
Neboj se, Kalich zas bude dříve nebo později..
Zlatopramene konec, (Vašíček, 30.11.2011 10:54) celé vlákno | reagovat
Znám dost lidí, hlavně na Brněnsku, kterým ovšem Zlatopramen, ten poslední, ještě před 2-3 lety poměrně chutnal, chválilo jej prý pro jeho "kousatelnost". Ještě za dob Drink Union nebyly kolem r.2005 výjimkou promo akce např. v Bille k 10ks novinky Zlatopramenu 11 dostanete na pokladně 1ks 0,2L Myslivce zdarma. Mnogým šlo spíš o ten myslivec a kvalitu piva tolik neřešili...Poslední dobou se začal obbjevovat v PET 1,5L v akci např. v Kauflandu za pouhých 19,90 Kč, to jsem již něco tušil. Dnes je 0,5L lahváč v zákl. ceně 11,50-11,90 např. v Albertu a Bille. Na čepu jsem ho neviděl už pěkně dlouho. Najdou se ale lidé, kterým bude chybět. Jsou totiž i podstatně méně pitelná piva. Vašíček
To Kaacz, (Miloš, 21.10.2011 22:13) celé vlákno | reagovat
A ty si myslíš že je u nás ještě nějaký pivovar, který vyrábí pivo ze studniční pramenité vody ??? Tak to bych se tam jel hned podívat !!!
Ale proc tak pozde?, (Honza Kočka, 10.10.2011 16:52) celé vlákno | reagovat
Nostalgie je hezka vec:)
Me prekvapilo, a mozna to vyzni divne, ze Zlatopramen byl zavrenej az treti. Tipoval jsem ho minimalne na druhe misto, kdyz uz ne jako nejzhavejsiho kandidata na zavreni z portfolia Drinks Union po prevzeti Heinekem...
Máš pravdu Honzo, (Roman Holoubek, 10.10.2011 18:48) celé vlákno | reagovat
Také jsem očekával, že zavření bude dříve. Odhadoval jsem, že to bude přesně o rok dříve, ale nějak se ta agónie prodloužila.

Zajímavé je ale dění okolo Velkého Března za kterého bych ještě před rokem nedal ruku do ohně a nyní to vypadá, že jejich jedinný pivovar s klasikou si ponechají. Uvidíme, jaký bude další vývoj. Tož tak ...
Re: Ale proc tak pozde?, (Jiří Kaňa, 10.10.2011 19:43) celé vlákno | reagovat
Nebude to třeba díky určité propojenosti velko- a krásnobřezenského pivovaru, kdy v KB byla společná linka na plnění sudů a ve VB společná lahvovna? Takže Zlatopramen mohl díky tomu fungovat déle, zatímco takové Louny, Kutná Hora či Znojmo byly pro Heineken úplně k ničemu?
Re: Re: Ale proc tak pozde?, (Honza Kočka, 10.10.2011 20:39) celé vlákno | reagovat
nevim, je to mozne. Kutna Hira nebyla jejich, takze sla prvni. Ale ty Louny snad na tom byly technologicky lip, ne? Mozna by nam to osvetlil MAlakin, ten tam ted rad jezdi a brani je:).

Breznak ma zainvestovano do navstevnickeho centra atd, tak tu mozna jeste nejaky cas pobude. Pokud tedy nekoupi Staropramen, pak by vse bylo jinak.

Minuly tyden na degustacni soutezi v Denveru Amici srandovali, ze A-B Inbev a SAB Miller se maji spojovat. Pak by se Heinekenu hodil kazdy volny kus na prodej...
Re: Re: Re: Ale proc tak pozde?, (Jiří Kaňa, 10.10.2011 21:21) celé vlákno | reagovat
Jako že kdyby strýček Heinie koupil Staropramen, tak už by mu byl Březňák víceméně k ničemu? A co pak s tím, prodat nebo raději zavřít, zbourat a na parcele pivovaru zbudovat lanový park?
Re: Re: Ale proc tak pozde?, (tomas, 12.10.2011 12:34) celé vlákno | reagovat
Velký Březno má prostě lepší polohu, lepší značku i návštěvnický centrum a pivovar je v lepším stavu než muzeum v Krásným Březně obklopený železnicí, silnicí a likérkou. Taky jsem čekal, že vydrží delší dobu Louny než KB. Drinks Union do pivovaru KB nevrazil korunu a těžko čekat, že by do toho Heineken investoval když může rozšířit VB poblíž.
info, (Miloš, 21.10.2011 22:10) celé vlákno | reagovat
No Znojmo bylo výhodně umístěno, neboť je nejblíž k Vídni a ve Znojmu se prý vyrábělo pivo které se pak prodávalo v plechovkách, (které se plnily ve Vídni) nejen jako Hostan ale také jako Starobrno a později snad i jako Březňák či Zlatopramen. atd .....
Re: Ale proc tak pozde?, (Kaacz, 10.10.2011 21:57) celé vlákno | reagovat
Jednou mi někdo říkal, že Krásné Březno nemá vlastní vodu ale městskou (nevím či je to pravda). Tak nějak logicky jsme očekávali, že bude zavřen jako první. Bohužel pivka z Kutné hory i Loun mi chutnaly víc.. :-(
Nejste první ani poslední, (Miloš, 21.10.2011 22:02) celé vlákno | reagovat
No, tak moje předpověď se již naplňuje do puntíku !!! Když před 15 lety zavřel "Heini" první pivovar v Česku, tedy na Moravě a to Podlužan Břeclav, nikdo si toho ani nevšiml. Spousta lidí to neví dodnes. Když koupil před pár lety komplet "Drinks Union", vsadil jsem se že do 5 let zavře všechny jeho pivovary, no horší je, že jsem se vsadil o bečku piva, ale nevím nevím, když ono už se unás snad pivo ani nevyrábí ......... Nebo víte o nějakým dobrým .... ( s výjímkou mikropivovarů ) ???
Amen, (jaro štofko, 15.10.2011 17:26) celé vlákno | reagovat
Tak to teda ten Heineken válí zatvára jeden pivovar za druhým a to nielen tu v Čechách ale aj po celom svete, fuj fuj.... v tom unetreba žiadny komentár každý to pochopí, zaniká tak isto celá historia pivovaru amen
nějak si začínám zvykat., (Martin, 10.10.2011 23:51) celé vlákno | reagovat
Nějak si začínám zvykat.Ale je mi při tom smutno!Našel jsem tam dříve ještě za drinksu mnoho kamarádů.Dodnes se stýkáme.Mnoho se vypilo a prožilo.ŠKODA KAŽDÉHO ZAVÍRÁNÍ!To je hrozný,že tímto končí mnohaletá historie,poctivá práce,nikdy již to na tom místě nezavoní!Mnohým lidí co tam pracovali pláče srdce.A plakat bude pokaždé co půjdou okolo.Otevřít zpět jde jen malý pivovar.Toto se vyřeže a prodá na byty nebo markety.Pivovar neni fabrika.Pivovar je něco víc.Kolikrát rozhodujou o zavření lidé jen z kanceláře někde daleko co jen počítají finance.Třeba jen podle fotek.Vím,že se rodí nové pivovary.To je taky jediná radost.Jinak by to zde byla jen zkáza.Přeji Březnáku at ho toto nepotká!To je na vršku poslední pivovar,Na hřbitově tam již mají naplněno.Ústí,Kalich,Louny,Děčín,Most atd.Tam již je zlikvidováno.Tak aspon restaurační pivovary Dej bůh štěstí.M.
etikety, (hroch, 10.10.2011 10:35) celé vlákno | reagovat
Zlatopramenu je mě líto, ale jak píše Jirka je to již několik let kdy jsem odepsal Krušovice, Zlatopramen, Louny a loni chuťově i Březňáka.
Zastavím se u těch etiket- ta nejstarší je pro dnešní dobu jiná tvarem, většina z nás si vzpomene jaké to bylo halo, když začli pivovary dávat velké čtvercové etikety a etikety na krček. Do té doby měli všichni jen ten zakulacený obdelník. Takže ta nejstarší etikety není nejhezčí jen je z dnešního pohledu neobvyklá. Navíc jestli se nepletu tak tehdejší norma udávala i velikost písma u ceny výrobku a normu pro výrobu piva a tak tyto prvky jsou na všech etiketách z té doby stejně velké a stejně etiketu omezují.
Já bych se zastavil spíš na otázce barev a tisku. Na té nejstarší je vidět jak díky světle žluté-barvě piva a světle zelené-barvě chmele a tehdejší kvalitě tisku je etiketa nevýrazná a téměř zdálky nečitelná. Zavedení lepšího tisku a zlaté barvy prospělo, ale největší zlepšení je až s tím výrazně zeleným orámováním. Je vidět že když se normou dané povinné texty přesunuli na zadní etiketu, bylo možné vytvářet výraznou etiketu podle které si pivo v regálu ani na vývěsních štítech s jinou značkou nespletete.
Co se týká obsahu dnešních lahví tam to o tom spletení je uplně v jiných souvislostech.
trochu škoda to je, (Stanislav Jakoubek, 10.10.2011 10:03) celé vlákno | reagovat
Pod tohle se můžu jen podepsat. Nejsem degustátor a neumím správně popsat chutě, ale naprosto přesně si pamatuju, co mi na Zlaťáku chutnalo, co na něm bylo charakteristické a nezaměnitelné. Ona to vůbec byla jiná doba, to ještě šel pít (a bezpečně poznat) i ten Gambrinus... Člověk ochutnal nějaké pivo a věděl, co pije.
Krásný nostalgický článek, (Martin Jarošek, 09.10.2011 11:12) celé vlákno | reagovat
Tak nějak bych byl schopen napsat třeba o Opavském Zlatovaru.Co jiného jsme mohli očekávat? Nejprve zprznění a následně zrušení. Škoda, že jsme již skončili s muzikálovým představením Únos Heinekena, neboť podle vyššího princypu (...) mravního vražda na tyranovi není zločinem!
Krásná obrazová dokumentace, (karl2, 08.10.2011 17:00) celé vlákno | reagovat
Etiketa z roku 1987 nejkrásnější, nejstřízlivější :)
Vyhledávání