úvod
homepage

Komentáře

článku: Polské pivní postřehy 2007 - 2.část ( pivní „mišmaš“ z návštěvy Lodže )

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Klasik z Topolčan, (Tomáš Semrád, 27.09.2007 15:52) celé vlákno | reagovat
No jo pánové, já jaksi zapomenul, že Topvar už bohužel taky patří pod křídla SABu na Slovensku, takže potom je to zcela jasné...Díky za osvěžení paměti.
Topolčany, (Roman Holoubek, 27.09.2007 10:29) celé vlákno | reagovat
Ano právě Topolčany mám na mysli.
PI, (Chody, 27.09.2007 10:07) celé vlákno | reagovat
Proč by se musel vařit Klasik v Šariši, když se může klidně vyrobit v Topoľčanech ...
Plzeňský Prazdrj, (Tomáš Semrád, 27.09.2007 09:43) celé vlákno | reagovat
U toho Klasika jsem si dodatku země původu Slovensko všiml už někdy v červnu. Mám ale takový pocit, že z Protivína do Brna, potažmo na Moravu je to určitě blíž, než z Velkého Šariše do Brna, potažmo na Moravu. Že by si Prazdroj toho Klasika nechával někde potajmu vařit v nějakém jiném slovenském pivovaru blíže Moravě, když tak pečlivě sledují dopravní náklady a rovněž často mluví o ekologii. Ono jezdit až kdesi z východní výspy Slovenska na Moravu není zrovna dle mého názoru moc efektivní a co se týká té ekologie v souvislosti s přepravou, no nevím...A navíc Klasik pro Moravu se vždy vyráběl v Nošovicích...Zajímavé je, že u podobně "kvalitního" piva Primus, je zatím vše při starém.
A s tím Pilsner Urquellem pro Moravu pocházeje z Polska to asi možná tak opravdu bude...No jo globalizace, to je metla pivního lidstva...
P-U na Moravě, (Roman Holoubek, 26.09.2007 15:15) celé vlákno | reagovat
Tome, nechtěl jsem zde původně dodávat zprávy typu jedna paní..., ale už jsem to slyšel z více zdrojů, že si pochutnáváme na polském P-U :-( Na druhé straně už jsem také zaslechl, ale moc bych na to nedal, že se v Nošovicích mimo Radegastu, G a Kozla dělá i P-U - kdo to ví? Odpoví?

Ale co je 100% informace, tak Protivínu roste nová konkurence!!!
Nyní lze na Moravě (nevím jak v Čechách) koupit pivo Klasik (jinak vařeno v Platanovi), kde je poznámka "Země původu:SR"

Tož tak ...
Pilsner Urquell, (Tomáš Semrád, 24.09.2007 09:14) celé vlákno | reagovat
Když se tady tolik srovnával polský Pilsner Urquell s tím českým-plzeňským, zajímalo by mne docela jak chutná Pilsner Urquell uvařený v Rusku. V nějakých hodnoceních jsem četl, že tento prý vycházel nejlépe...Tak nevím. Každopádně není daleko doba, kdy se bude PU vařit v JAR, popřípadě v Americe, nové chutě jsou zřejmě před námi a rčení, že Pilsner Urquell je světové pivo tak dojde k naplnění...
A pak bych měl ještě dotaz na Tomáše Erlicha. Píšete, že lodžský minipivovar spadá, respektive je součástí řetězce „polských“ restaurací a minipivovarů, Bierhalle. Pod touto značkou ještě existují minipivovary ve Varšavě a v Katovicích. Mohu vědět, zda celý řetězec Bierhalle vaří piva dle stejných receptur či pro každý mini jsou tyto různé? Díky za info.
A za třetí mě zaujala myšlenka, že by Pilsner Urquell pro Moravu byl dovážen přímo z Polska, zajímavé a vzhledem k dopravním nákladům (a tzv. synergickým efektům) bych tomu možná i věřil...
Polský Pilsner Urquell na Moravě, (Mara, 30.03.2007 23:06) celé vlákno | reagovat
Podle mě se chuť PU dost zhoršila, od té doby co se začal plnit do nových láhví. Myslím si, že PU z Polska se dováží na Moravu z ekonomického hlediska firmy SAB Miller, ale na etiketách se to konzument stejně z marketingového hlediska nedoví. Tak, že v některých směrech "čert nám byl dlužen EU"
překlad, (MirEgg, 27.03.2007 18:50) celé vlákno | reagovat
Kdyby to ještě někoho po dvou měsících zajímalo :-)
"Pilsner Urquell je pivem, které změnilo běh pivních dějin a před více než 160 lety dalo počátek celé kategorii pilsnerů. Vařené podle neměnné, originální receptury Josepha Grolla, vyniká vyjímečnou, sametovou hořkostí, vyváženou jemným nádechem karamelu."

MirEgg
dobrý článok, (jaroslav stofko, 25.03.2007 19:51) celé vlákno | reagovat
znovu musím reagovať,pretože znovu je stručne a jednoducho popísaný minipivovar v Polsku,zase mám niečo do zbierky historiií pivovarov,dakujem autorovi
s pozdravom Jaro
Musím souhlasit s Martinem J., (Zbyněk Holan, 19.02.2007 16:45) celé vlákno | reagovat
Už jsem o tom párkrát přemýšlel, ale vždy jsem se nechal opět unést či strhnout, abych okomentoval PU, G, atd. Nyní tedy říkám, že až na naprosté výjimky se nebudu vyjadřovat k těmto nápojům (pivo je obsazený termín!!!). Konkrétně SABMiller a InBEV (vyjma - Ostravaru - u toho však nevím jak dlouho to vydrží). Čili toto jsou poslední řádky.

Škoda písmen!
škoda slov, (Martin Jarošek, 15.02.2007 07:37) celé vlákno | reagovat
Myslím, že další diskuze o současném Prazdroji jsou pouhým plýtváním naší pivařské energie. Management všech českých filiálek SAB Miller vystupuje v pozici komerčně úspěšných bussinessmanů, nemá úctu k tradicím, používá nečestných obchodních praktik a veřejnosti lže. Vaření Plzně v Polsku mne již vůbec nepřekvapuje, naopak čekám jeho výrobu v dohledné době na Ukrajině a v Kyrgistánu.
Na dokumentovaný komentář Bohuslava Hrabala z roku 1994,že Prazdroj (už tehdy) je "mrtvé pivo, se kterým už i ten nejzručnější výčepní nemůže nic udělat "by jistě mluvčí oné továrny namítl, že známý spis
ovatel neměl k dispozici moderně vybavenou laboratoř, neboť pouze za pomocí tohoto zařízení lze uhlídat dlouholetou kvalitu piva.

Podporujme malovýrobce!!!
plýtvání energií, (Martin Jarošek, 15.02.2007 07:30) celé vlákno | reagovat
ad Prazdroj všech piv...., (Zbyněk Holan, 12.02.2007 16:05) celé vlákno | reagovat
marketingově se tomu říká "stabilizace chuti piva" díky investicím za 1 miliardu...

dle amerického modelu u velkoprodukce piva znamená stabilizace chtuti piva něco v tom smyslu jako se nejvíce přiblížit chuti vody... pivo je pak lehké a nekalorické...nutno ho však pít velmi podchlazené. Takto vylepšená voda - obohocená o barvu a hořkou chuť pro lepší trávení - je pivo nejstabilnější chuti..

Pivu zdar!
ten Prazdroj, (Martin Štros, 31.01.2007 14:16) celé vlákno | reagovat
Dneska jsem porovnával staré lahve Plisnera s novými. Na etiketě starého bylo ve složení napsáno: upravený chmel , na nové etiketě již najdeme: chmelové produkty ... mám obavu, že skutečně se v Plzni neměnily jen lahve a etikety, ale v souvislosti s tím i technologie výroby ... :-/
mám stejné Podezření jako Zbyněk, (Martin Borský, 30.01.2007 22:49) celé vlákno | reagovat
Můžu se podepsat pod podezření Zbyňka. Alespoň, pokud se týká Prazdroje z Plzně. A to jak v lahvové, tak v točené podobě. Od najetí na nové lahve je to jen nezajímavé europivo.
Moje srovnání chutí českého a polského Prazdroje je z doby uvedení polského Prazdroje na PL trh. Musím říct, že chutě i vůně se tehdy lišily. V případě vůně byl lepší Prazdroj z Tych. V chuti byl polský vzorek výrazně až drsně hořký (nebylo to špatné, ale moc drsné). Oproti tomu plzeňský vzorek byl výrazně chlebnatější, hořkost nebyla tak výrazná (až překvapivě).
Podle mého soudu se PU v Polsku vaří možná déle, než si myslí řada zdejších přspěvovatelů. Rozdílné chutě obou tehdy degustovaných piv by tomu nasvědčovaly. A navíc si myslím, že i v Tychách umí uvařit dobré pivo - jen když chtějí...
Honzovi, (Luděl, 30.01.2007 18:13) celé vlákno | reagovat
No já jsem to vzal do důsledku a dělal, že je 15.2.2007, a to už budou 2 dny po únorové degustaci v Pivodomě. Za černý humor tohoto typu se omlouvám...
Podezření, (Zbyněk Holan, 30.01.2007 14:56) celé vlákno | reagovat
Vypadá to, že v Plzni i v Polské plzni přišli zároveň s novým obalem i s novým pivem. Definitivní "europlzeň" lépe řečeno "worldbeerpilsnerurugvaj". Přátelé opravdu to není lahví (kdyby si to chtěl někdo myslet...).

Protože postupné přibližování "klasické" chuti je moc zdlouhavé - nyní s novým supermegaturboobalem to vzali hopem (pro angličtináře nemyslím chmel - pozn. autora) .....patrně již nastal ten správný čas....!
To Ludek, (honza, 30.01.2007 08:13) celé vlákno | reagovat
asi jsem zpomalenej, no jsem po nocni, tak mam na to pravo:), ale Vasi poznamku jsem nepochopil.
Ty hracicko, (honza, 30.01.2007 08:09) celé vlákno | reagovat
no jo, holt budeme davat clanky az v dany den, az na to bude cas. Treba se tim zvysi pocet zobrazenych stranek, kdyz se par krat za den prijdes podivat, jestli yz tam ten clanek je:)

Hodnoceni clanku nevim, v cem je problem. A protoze to je jaksi podruzne, resit to ani nebudu...
jsem zmaten-dodatek 2, (Tomáš Erlich, 30.01.2007 06:00) celé vlákno | reagovat
Ještě jeden dotatek. Včera jsem si otevřel dovezený polský Pilsner Urquell a jsem opět trochu zmaten, neboť pivo v něm bylo to polské "dobré", tedy s jasnou čitelností originálu. Trvanlivost mu však již končila a nabízí se tedy dvě vysvětlení. Buď to co jsem pil v točené podobě v Polsku byla nešťastná várka vyrobená v Tychách a nebo to "něco", co se stalo špatně, přišlo až někdy skoro v polovině tohoto roku - vyjdu-li ze situace, že lahvové pivo má cca třičtvrtě roku záruku...
12
Vyhledávání