úvod
homepage

Komentáře

článku: Na skok v pivním pekle

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Jsou ještě pekelnější pekla, (Martin Jarošek, 17.07.2011 11:03) celé vlákno | reagovat
Nemohu si pomoci, ale ve Lvově jsem si pár slušných značek našel. Jednak tam byl minipivovar Kumpel, pak jakási lokální značka Stare Misto(?)a nejvíce mi chutnala pšenice "Černigivske Bile". Samotný lvovský pivovar je sice krásný (1715), ale pivo nic moc. Opěvovaný Porter je slušný, ale 20°se mi zdá již dosti silná. Nicméně bych pivním masochistům a milovníkům pekel doporučil návštěvu některé jihoamerické nebo africké země. Tam jestli najdete pivo s pachutí, můžete hovořit o štěstí. Jinak piva z běžné distribuce chutnají jako lehce nahořklá voda.
O argentinské značce Quilmes dokonce jedna cestovní příručka píše, že "vám způsobí noci bez spánku, případně živé noční můry..."
Re: Jsou ještě pekelnější pekla, (zdenek.reska, 17.07.2011 13:39) celé vlákno | reagovat
Jen k té "jakési lokální značce": Je to restaurační pivovar STARGOROD, což je nová pobočka charkovského STARGORODU, vyhlášené a známé značky, kde se denně vypije okolo 9 - 10 hl piva a vaří se tam světlá 12%, pšeničná 12,5% a tmavá 13% a někdy výroční speciál. V současné době dozoruje výrobu zajišťovanou ukrajinskými pracovníky český sládek, který má hlavní sídlo v Charkově. Chuť hodnotit nemohu, naposled jsem jej v Charkově pil v roce 2008 a v restauraci bylo denně narváno.
Re: Jsou ještě pekelnější pekla, (Jiří Kaňa, 17.07.2011 17:56) celé vlákno | reagovat
Jojo, Stare Misto (Перша приватна броварня - tedy "pPrvní soukromý pivovar) bylo k sehnání i na Zakarpatí, ve skle i v PET. Něco bylo docela pitelné, něco se nedalo...
Re: Re: Kde to bolo?, (bobo, 14.07.2011 14:47) celé vlákno | reagovat
Tak mne napr. vcelku chutí a oceňujem Vami zmienený Lvivsky porter, dá sa aj Čornyj princ, Černigevske Bagrjane, Bila nič - tmavé a Černigevske Bile nefiltrovane - podobné ako witbier, čo Oboloň Aksamitove.
Súhlasím, že to nie sú excelentné pivá (ešte tak ten porter), poväčšine tmavé, ale dajú sa vypiť.
Zato som našiel veľmi zaujimavú ponuku, a mení sa, nemeckých, anglických, franc., japon.,ruských,... pív v supermarketoch, aj ceny boli celkom príjemné. Sám som bol prekvapený, že to nájdem na Ukrajine a že to tam niekto aj kúpi (iste klientela sa nájde :)).
S pozdravom bobo
.., (Jiří Kaňa, 14.07.2011 15:40) celé vlákno | reagovat
Aksamitový Oboloň mi nechutnal, černigovské Bagrjane s kulérem a pomerančovým aromatem mě taky neoslovily.
Připouštím, že jsem možná trošku nespravedlivý přehlížením místních pokusů o witbier (sětlé i tmavé s Černigova), ale zrovna tenhle pivní styl mi skoro nic neříká.
Podařilo se mi i podívat se do nějakých supermarketů. Něco německého tam bylo (ale když už jsem na UA, tak raději zkusím něco místního). Na anglické ani francouzské jsem bohužel nekápnul. Zato jsem okusil ruský pokus o anglický ale (bída) a několik jiných luxusně se tvářících ruských piv, z nichž nejvíc mě asi uzemnil Bílý medvěd - nefiltrované pivo s absencí jakékoliv chuti.

Ale což, absenci dobrého piva bohatě vyváží tamní krásná krajina.
Re: ..., (bobo, 14.07.2011 16:15) celé vlákno | reagovat
V Užhorode sú dva celkom slušne zásobené supermarkety, nie vždy, ale občas sa nájde aj škótska produkcia Belhaven, či írske Kilkenny a guinness aj foreing extra, fran. Fischer, nemecké Krumbacher..., ba aj české Krušovice, Plznička,... :)
Re: Re: ..., (Jiří Kaňa, 14.07.2011 16:54) celé vlákno | reagovat
Jojo, nebo i Gambrinus či ruský Velkopopovický Kozel :-)
Re: Re: Re: ..., (bobo, 14.07.2011 20:48) celé vlákno | reagovat
Ale aj čapovaný Staropramen, licenčný :)
Ešte dovetok, (bobo, 14.07.2011 14:49) celé vlákno | reagovat
Ešte sa ospravedlňujem za skôr fonetický prepis názvov pív, spomenul som tie, ktoré som si zapamätal.
Kde to bolo?, (bobo, 13.07.2011 22:02) celé vlákno | reagovat
Nebudem polemizovať, pán Kaňa asi podľa mňa nenatrafil na tie správne značky, či chute.
Re: Kde to bolo?, (Jiří Kaňa, 13.07.2011 22:13) celé vlákno | reagovat
To máte pravdu, nenatrefil. Až na lvovský porter.
Bylo to na Zakarpatí, řekněme mezi Čopem, Rachovem a Velkým Berezným.
Ale jen polemizujte, aspoň budu mít pro příště nějaké tipy. Aktivně jsem hledal, značky jsem zkoušel, i nějaký ten import z Ruska.
Vyhledávání