úvod
homepage

Na skok v pivním pekle vytisknout článek

Přidáno: 13. července 2011  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5152x

Pivní peklo se mi tentokrát otevřelo na Ukrajině, konkrétně v Zakarpatské oblasti. Země je to krásná, jen jí jaksi chybí dobré pivo. Což je pro milovníka pivní pestrosti okolnost poněkud smutná.

No dobrá, tak ohledně piva nic moc. Ale proč tomu hned říkat pivní peklo? Skutečně, samotná absence dobrého piva ještě peklo nedělá. Pekelná muka totiž musí být rafinovaná. Rafinovanost v zakarpatském případě spočívá ve zdánlivé možnosti výběru.

 

Modelová situace: Pivař okouzleně pozoruje prosklené chladicí skříně plné nejrůznějších lahví piva. Na první pohled desítky značek, tady si přece musí vybrat každý. Oboloň Světlé, Oboloň Živé, Oboloň Premium, Oboloň Strong, Oboloň Aksamitové… „To je krása, to je druhů!“ Jen škoda, že je to všechno tak velmi nedobré, jak se poměrně záhy ukáže. Nevadí, lednička je plná dalších zajímavých lahviček: Zibert (prý německá kvalita), Magnát, Desant, Hike, Hike Premium… Srdce milovníka pestrosti plesá, ale pusa se během dalších a dalších pokusů o nalezení toho pravého piva hnusem kroutí. Všechno chutná natrpkle jako Oboloň, bez ohledu na cenu. Nepomáhá ani licenční Bitburger Pils. „Uf, to se skoro nedá… Ale nevadí! Ještě to můžu zkoušet příště a příště,“ utěšuje se pivař. Ještě tu přece všude jsou další ledničky, s pivy lvovskými, s pivy Slavutyč, je tu spousta verzí černigovského piva včetně Staropramene… Jenže i příště se ukáže to samé. První na žízeň se tak nějak vypít dá, ale nejpozději po dvou třetinách první sklenice se už pivař ošívá. Zas ta natrpklá prázdnota, a to ještě v tom lepším případě. Smutné pivo vyloženě žaluje – „vidíte, co se mnou v pivovaru provedli?“ Informace o masivním nasazení HGB a až 60% surogaci jeho stesky jen potvrzují. Pivař poražen odchází. Poražen velkopivovarnickým průmyslem.

 

Sluší se ovšem dodat, že je-li nějaká země pivním peklem, neznamená to, že je peklem i v ostatních ohledech. Vždyť kdybychom svět vnímali jen pohledem vyhraněného pivaře, pohybovali bychom se na pomezí pekla a očistce až nepříjemně často. Ani bychom k tomu nepotřebovali cestovní doklad.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 17.07.2011 17:56 Komentovat
Re: Jsou ještě pekelnější pekla Jiří Kaňa17.07.2011 17:56
Jojo, Stare Misto (Перша...
Re: Jsou ještě pekelnější pekla zdenek.reska17.07.2011 13:39
Jen k té "jakési lokální značce": Je to restaurační pivovar STARGOROD, což je nová...
Jsou ještě pekelnější pekla Martin Jarošek17.07.2011 11:03
Nemohu si pomoci, ale ve Lvově jsem si pár slušných značek našel. Jednak tam byl...
Re: Re: Re: ... bobo14.07.2011 20:48
Ale aj čapovaný Staropramen, licenčný :)
Re: Re: ... Jiří Kaňa14.07.2011 16:54
Jojo, nebo i Gambrinus či ruský Velkopopovický Kozel :-)
Re: ... bobo14.07.2011 16:15
V Užhorode sú dva celkom slušne zásobené supermarkety, nie vždy, ale občas sa nájde aj...
.. Jiří Kaňa14.07.2011 15:40
Aksamitový Oboloň mi nechutnal, černigovské Bagrjane s kulérem a pomerančovým aromatem mě...
Ešte dovetok bobo14.07.2011 14:49
Ešte sa ospravedlňujem za skôr fonetický prepis názvov pív, spomenul som tie, ktoré som si...
Vyhledávání