Komentáře
článku: Pivovar a muzeum Cardinal ve Fribourgu – mračna se stahují
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Švýcaři dobře vědí proč nelezou do EU. Nicméně v devastačním globalizačním hnutí jim to evidentně nepomůže. Trochu mne uklidňuje fakt, že každý zletilý Švýcar má doma ze zákona uloženou střelnou zbraň. Být výkonným činovníkem nadnárodního sračkovaru Carlsberg - začal bych se obávat.
Zapomněl jsem dodat, že ve Suisse je povoleno v barech a restauracich konzumovat pivo a vino už od 16let!! :), myslím, že by u nás by bodlo snížit tu hranici aspon na 17let,stejne mladí nasávaji a tak by ubylo práce meststké policii .
Jsem ve Suisse skoro rok, a zaznamenal jsem článek v novinách, že spotřeba piva je okolo 57 liter na osobu za rok, (temer stejne je i vina ), ale ukazali tam vývoj od roku 1990-2010 a ta spotřeba byla předtím skoro 70liter !! Tomu říkam drastický propad, u nás taky klesla , ale především ubytkem težkého prumyslu a hornictví, M.Jarošek potvrdí. Ve Suisse, témeř žádný prumysl není!! Tak si to vysvětlují tím, že na začátku 90.let jak přišli zahraničtí giganti, udělali jejich pivo min pitelné!!!A proto to lidí přestali pít. U nás naštestí máme silnější pivní kulturu, tak ten propad takový nebyl, ale myslím je to výborný srovnání 2 stejně velikostní zemí,co způsobila pivní globalizace.
Propad spotřeby piva v Česku per capita je opravdu již na pováženou. V euforickém roce 1993 po rozdělení čs. federace činila u nás tato spotřeba úctyhodných 168 l na osobu a rok. Ještě na přelomu tisíciletí se držela okolo 160 litrů, dnes už spíše klesá ke 150. Může za to jednak pokles kvality zlatého moku díky zahraničním chemičkám, které ovládly náš pivovarský průmysl, v neposlední řadě též však nižší hladina žízně pracujícího lidu, který nemá kde pracovat a jeho stále problematičtější finanční situace. Pak jsou tady směšné trendy zdravé výživy a osobní vizáže, kdy každý omezenec chce být "in"a do těchto škatulek se poctivé a tradiční pivo vůbec nevměstná. Nicméně, rostoucí počet minipivovarů na našem území, stejně tak jako milovníků piva, kteří se zásadně nespokojí s hnusnou šedí chuti a výběru prezentovanou několika nadnárodními giganty je faktem nadmíru potěšitelným. Tak věřme, že se České Země opět stanou oázou pivní blaženosti.
K tomu nám pomáhej Svatý Václav!
K tomu nám pomáhej Svatý Václav!
On se pořád probírá propad spotřeby piva. Ale v tom roce 1993 odhaduju že se víc jak 60procent piva vypilo jako desítka ( v té době ještě míň prokvašená než dnes) pak dvacet procent jedenáctky v oblastech kde byla tradiční a dvacet procent dvanáctky. Ostatní stupňovitosti do jednoho procenta. Dnes odhaduju že i při poklesu spotřeby to bude litry krát stupňovitost, a nebo na celkový alkohol minimálně stejný a nebo, taky vypijeme daleko víc alkoholu než dřív. Sice nám výčepní piva stupňovitostí klesly, ale jsou více prokvašená, ale hlavně je velký nárůst jedenáctek a speciálů. Určitě kdyby někdo objevil tabulku v které by bylo srovnání druhů spotřebovaných piv dříve a nyní,tak by byla zajímavá.
Pivo se počítá jako pivo ať je to medový speciál z Vojkovic, svrchně kvašený Primátor nebo osmička z Géčka.Přepočtem na čistý líh se samozřejmě stanoví jiné statistiky a musím s hrdostí přiznat, že i tam jsme na špici světového žebříčku.
Vyhledávání