Rád bych okomentoval některé kritické připomínky autorů blogu z pohledu jednoho z organizátorů (nejsem přímo oganizátor, tím je Piva s.r.o., ale mám na starosti průběh soutěže a výpočet výsledků, v oblasti kategorií jeden z hlasů a v počtu cen hlas poradní). K věci:
proč neznají degustující kompletní výsledky s tím, jak kdo hlasoval a jak dopadla ostatní piva. To první je technický problém. Pokud chci vyhlásit výsledky týž den, není prostě v mých silách vypisovat u každého ze šesti kol jména všech 50 degustujících do tabulky (celá soutěž probíhá od 13 do 18.30 hodin, po 19. se vyhlašují výsledky). I tak je to hektické. Z pohledu výsledků je navíc jedno, jak kdo hlasoval a vzájemné debaty se večer vedou, protože skoro každý si vede evidenci. Pokud jde o kompletní listiny - to je spíš problém pro soutěžící. Sám bych byl pro, ale pokud někdo z pivovarů nestojí o to, aby se ventilovalo jeho poslední místo, chápu to. Navíc, každý se individuálně v případě zájmu veškeré informace o každém svém pivu, a jak bylo posuzováno,na místě i dodatečně dozví (a řada účastníků si o to napíše. Nezveřejňuji pouze značky neoceněných piv. Problém účasti lidí, kteří mají v soutěži vlastní pivo, je obecný, ale neřešitelný. Tolik nezávislých lidí se na jeden termín sehnat nedá, a navíc, hlas jednoho člověka je v komisi, kde je 13 lidí, nepostačující na jakékoli ovlivnění(při kterémkoli systému). Ke kategoriím: není myslím problém vytvořit kategorie při 1000 přihlášených pivech pro mnoho druhů, při 160 je to horší. Není pravda, že neakceptujeme 4 piva v kategorii (už byla), ale pokud má mít cena v soutěži nějaký smysl, nelze aplikovat rčení "byli jsme sice poslední, ale máme stříbrnou medaili" - a takovéto odlišné typy piv tam byly (některé pouze v 1 exempláři - co s tím?). Udělování více cen - je to možné, fakt je, že nejčastěji užívané (i námi) hodnocení pořadím je pro tvorbu pásem dost nevhodné. (K nucení rozlišit - lze zavést právo hodnotitelům děli pořadí). Existuje i tzv. nominační princip, který podobné věci dovoluje snadno. Byl zatím vyzkoušen dvakrát (na malém počtu piv (25-30), uvažuji o tom, ho zavést. Má navíc tu výhodu, že vedle sebe mohou být v kategorii odlišná piva (hodnocení je absolutní, počet nominací není omezen, podmínkou je, aby degustátor věděl, jak takový typ piva má chutnat,a musí vědět, co dostal). Je to nátočnější i na přípravu, ale možná jž příští rok... Často používaný bodový systém umožní dobře vytvořit pásma pro ceny, ale má také své mouchy - ne v systému, ale ve schopnostech degustátorů využívat celou škálu pro jednotlivé parametry. Většina z nás má vnitřní puzení nedávat extrémní známky a pokud mu vyhovíme, drtivá většina piv je naskládána ve velmi úzkém bodovém pásmu.Dosud však žádná poptávka po změně hodnocení nebyla, zde to zaznělo poprvé. Z velkého počtu piv obavy nemám, jen to musím vědět pár dní předem, nic víc, nic míň. K počtu piv - nemám s tím žádný problém, časový plán má dost značné rezervy. Podmínkou však je, abych znal kompletní sortiment a zastoupení piv PŘEDEM (stačí při uzávěrce týden před akcí). Tento banální požadavek v praxi vypadá úplně jinak. Letos bylo více než dvacet změn v přihláškách přímo na místě, a to už se nic zásadního vymýšlet nedá, není čas. Předkola při počtech piv, jaká máme, nejsou zatím na pořadu dne. S dvěstě pivy si poradíme a více zatím zjevně nehrozí. Je to je o počtu lidí, kteří degustují, pro nás čím více, tím lépe, omezení je dáno jen a jen kapacitou sálu.
K propagaci - výsledky jsou na webu, v Kvasném průmyslu je článek, dělají se rozhovory s novináři. Co bychom měli dělat víc? Pokud má někdo konkrétní náměty a nápady k soutěži, může mě kontaktovat, žádné diskusi se nebráním.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
proč neznají degustující kompletní výsledky s tím, jak kdo hlasoval a jak dopadla ostatní piva. To první je technický problém. Pokud chci vyhlásit výsledky týž den, není prostě v mých silách vypisovat u každého ze šesti kol jména všech 50 degustujících do tabulky (celá soutěž probíhá od 13 do 18.30 hodin, po 19. se vyhlašují výsledky). I tak je to hektické. Z pohledu výsledků je navíc jedno, jak kdo hlasoval a vzájemné debaty se večer vedou, protože skoro každý si vede evidenci. Pokud jde o kompletní listiny - to je spíš problém pro soutěžící. Sám bych byl pro, ale pokud někdo z pivovarů nestojí o to, aby se ventilovalo jeho poslední místo, chápu to. Navíc, každý se individuálně v případě zájmu veškeré informace o každém svém pivu, a jak bylo posuzováno,na místě i dodatečně dozví (a řada účastníků si o to napíše. Nezveřejňuji pouze značky neoceněných piv. Problém účasti lidí, kteří mají v soutěži vlastní pivo, je obecný, ale neřešitelný. Tolik nezávislých lidí se na jeden termín sehnat nedá, a navíc, hlas jednoho člověka je v komisi, kde je 13 lidí, nepostačující na jakékoli ovlivnění(při kterémkoli systému). Ke kategoriím: není myslím problém vytvořit kategorie při 1000 přihlášených pivech pro mnoho druhů, při 160 je to horší. Není pravda, že neakceptujeme 4 piva v kategorii (už byla), ale pokud má mít cena v soutěži nějaký smysl, nelze aplikovat rčení "byli jsme sice poslední, ale máme stříbrnou medaili" - a takovéto odlišné typy piv tam byly (některé pouze v 1 exempláři - co s tím?). Udělování více cen - je to možné, fakt je, že nejčastěji užívané (i námi) hodnocení pořadím je pro tvorbu pásem dost nevhodné. (K nucení rozlišit - lze zavést právo hodnotitelům děli pořadí). Existuje i tzv. nominační princip, který podobné věci dovoluje snadno. Byl zatím vyzkoušen dvakrát (na malém počtu piv (25-30), uvažuji o tom, ho zavést. Má navíc tu výhodu, že vedle sebe mohou být v kategorii odlišná piva (hodnocení je absolutní, počet nominací není omezen, podmínkou je, aby degustátor věděl, jak takový typ piva má chutnat,a musí vědět, co dostal). Je to nátočnější i na přípravu, ale možná jž příští rok... Často používaný bodový systém umožní dobře vytvořit pásma pro ceny, ale má také své mouchy - ne v systému, ale ve schopnostech degustátorů využívat celou škálu pro jednotlivé parametry. Většina z nás má vnitřní puzení nedávat extrémní známky a pokud mu vyhovíme, drtivá většina piv je naskládána ve velmi úzkém bodovém pásmu.Dosud však žádná poptávka po změně hodnocení nebyla, zde to zaznělo poprvé. Z velkého počtu piv obavy nemám, jen to musím vědět pár dní předem, nic víc, nic míň. K počtu piv - nemám s tím žádný problém, časový plán má dost značné rezervy. Podmínkou však je, abych znal kompletní sortiment a zastoupení piv PŘEDEM (stačí při uzávěrce týden před akcí). Tento banální požadavek v praxi vypadá úplně jinak. Letos bylo více než dvacet změn v přihláškách přímo na místě, a to už se nic zásadního vymýšlet nedá, není čas. Předkola při počtech piv, jaká máme, nejsou zatím na pořadu dne. S dvěstě pivy si poradíme a více zatím zjevně nehrozí. Je to je o počtu lidí, kteří degustují, pro nás čím více, tím lépe, omezení je dáno jen a jen kapacitou sálu.
K propagaci - výsledky jsou na webu, v Kvasném průmyslu je článek, dělají se rozhovory s novináři. Co bychom měli dělat víc? Pokud má někdo konkrétní náměty a nápady k soutěži, může mě kontaktovat, žádné diskusi se nebráním.