úvod
homepage

Trochu vzpomínek na degustace v Českém pivním údolí vytisknout článek

Přidáno: 22. září 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3476x

Krátké zamyšlení pánů Jirky Faměry a Josefa Krýsla nad Jarní cenou českých sládků.

Trochu vzpomínek na degustace v Českém pivním údolí. Píšeme odezvu na článek z 7.6.2010, kde pánové Šabík a Frantík hodnotí degustační soutěž Jarní cena českých sládků.

Myslíme si, že toto hodnocení organizátorů si zaslouží další diskusi. Položme si základní otázky.

Jaká jsou očekávání účastníků?

Účastníky soutěže jsou kolegové z českých minipivovarů, nadšenci kteří přináší do oboru nové věci, obohacují pivní trh a představují rychle a úspěšně se rozvíjející segment trhu. Přihlašují se do soutěže proto, aby získali zpětnou vazbu od kolegů sládků, jak jim chutná jejich pivo. Chtějí se porovnat s ostatními. Chtějí prezentovat nová piva, nové styly. Chtějí se prezentovat veřejnosti. Chtějí získat ocenění.

Jak soutěž naplňuje jejich očekávání, jak ty očekávání lépe naplnit?

Účastníci získají zpětnou vazbu od kolegů, ale nechápu, proč nemohou účastníci dostat na konci papíry s hodnocením od kolegů, aby věděli, co jejich výrobkům chybí, nebo čím vynikají. Ozývají se hlasy, že by to vyvolalo zbytečné diskuse o úrovni hodnocení. To je ale typicky provinční způsob myšlení. My chceme informace a diskusi, chceme to samé, co je samozřejmé na jiných hodnoceních ve světě.

Pýchou sládků jsou piva v nových stylech, určitě nikoho netěší, když ale soutěží s nakuřovaným, nebo když získá ocenění v kategorii ostatní pivo. Co pro to organizátoři uděláte? Proč bráníte prezentaci takových výrobků požadavky na 5 -6 piv v kategorii? Nemůže to být tak, že když budou tři tak bude vyhlášeno pouze první a druhé místo?

Chceme být pozitivně prezentování veřejnosti. Organizátoři by měli nastínit možnosti lepší prezentace.

Účastníci mají zájem získat ocenění. Nepovažuji za správné chtít seřadit piva za sebe, i když v základním hodnocení chutnají stejně. Proč nemůžeme mít dvě první místa? Čím více kategorií, tím více ocenění. Opět otázka, proč musí být 5 - 6 piv v kategorii?

To jsou otázky, na které čekáme odpověď. Některé poznámky organizátorů o tom, že mají obavy z většího počtu přihlášených, komplikovaný návrh na české a moravské předkolo, potřeba většího počtu degustátorů jsou z tohoto pohledu poněkud zbytečné. Koukal jsem na průběh soutěže v Austrálii. V komisi bylo pod 30 degustátorů, neměli žádná předkola, přihlášeno bylo 1170 vzorků. Nestačilo by se inspirovat ve světě a nevymýšlet komplikovaná řešení?

Při vzpomínce na letošní Tábor nám je ještě trochu smutno z toho, co se tam odehrálo a zvažujeme zda má význam se ho příště zůčastnit. Co to komu přinese ? Diplom na stěnu ? A co dál .......?
O nic lépe na tom není soutěž sládků na Zvíkově.....
Myslíme si že svítá naděje v podobě vzniku Federace minipivovarů . Zde vzniká možnost aby jeden z bodů její náplně by se měly stát fundované pivní přehlídky s odbornou komisí kde by se potkávaly ,porovnávaly a vyhodnocovaly pivní styly .....To je náš osobní názor na pivní soutěže v Čechách......

Ahoj.....sládci - Jirka Faměra a Josef Krýsl

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 26.09.2010 11:48 Komentovat
Re: A co to zkusit ještě jinak? Honza Kočka26.09.2010 11:48
Jak sam vite, degustacni soutez v USA, kuprikladu predminuly tyden skonceny GABF v Denveru...
Re: A co to zkusit ještě jinak? Roman Holoubek26.09.2010 10:50
Souhlasím s panem Dočkalem. Zdá se mi to jako dobrý nápad. A právě takto lze dodat na...
A co to zkusit ještě jinak? Aleš Dočkal24.09.2010 21:45
Nejsem marketingový odborník, abych dokázal kvalifikovaně zhodnotit, jaký ekonomický dopad...
Něco na vysvětlenou frantik23.09.2010 08:27
Rád bych okomentoval některé kritické připomínky autorů blogu z pohledu jednoho z...
Souhlas Roman Holoubek23.09.2010 05:49
Však jsme mu pak všichni u stolu říkali, že by měl získat titul "ZNALEC SVÉHO PIVA". Jako...
poznámka Felčar22.09.2010 23:00
Dalo by se samozřejmě mnoho stránek popsat o neduzích různých degustačních soutěží....
Vyhledávání