Dobrý večer! Ještě jednou mockrát děkuji za pozornost k mému článku. Co se týká ruského kvasu. Ruské dejiny znají větší 300 receptů kvasu. Samozřejmě větší je čast vím jen z knih. Proto jsem hned zavolal své mámě, která mi vysvětlila náš domácí recept. Tedy jednoduchý recept kvasu paní Lidiji.
Složení: žitný chléb - 1000 g , cukr - 200 g, droždí - 50 g, rozinky - 50 g, voda - 6 l ( 5 l - pro máčení sucharů a 1 l pro zřeďování droždí ).Chléb nakrojit a dát do trouby,aby se udělali suchary. Pak suchary rozdrtit na kousky a zalít vařící vodou ( 5l). Přes 6-8 hodin tekutinu je nutno ucedit ( tekutina musí mít hnědou barvu a být průhlednou ), dát do tekutiny cukr a zředěná droždí ( 1l vody ). Nádobí ( hrnec ) nakrýt a přes 12 hodin nápoj rozlít do lahví a také dát v každou láhev par kusů rozinek. Láhve musíte pevně zavřít a dát je na 24 hodiny do teplého místa ( teplota cca + 22-25C, a pak na 72 hodiny do chládného místa ( například do ledničky, teploty asi +4-6C ). Po 96 hodinách můžete ten nápoj ochutnat. Dobrou chut´!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Složení: žitný chléb - 1000 g , cukr - 200 g, droždí - 50 g, rozinky - 50 g, voda - 6 l ( 5 l - pro máčení sucharů a 1 l pro zřeďování droždí ).Chléb nakrojit a dát do trouby,aby se udělali suchary. Pak suchary rozdrtit na kousky a zalít vařící vodou ( 5l). Přes 6-8 hodin tekutinu je nutno ucedit ( tekutina musí mít hnědou barvu a být průhlednou ), dát do tekutiny cukr a zředěná droždí ( 1l vody ). Nádobí ( hrnec ) nakrýt a přes 12 hodin nápoj rozlít do lahví a také dát v každou láhev par kusů rozinek. Láhve musíte pevně zavřít a dát je na 24 hodiny do teplého místa ( teplota cca + 22-25C, a pak na 72 hodiny do chládného místa ( například do ledničky, teploty asi +4-6C ). Po 96 hodinách můžete ten nápoj ochutnat. Dobrou chut´!