úvod
homepage

Poznámky ruského pivaře. vytisknout článek

Přidáno: 3. srpna 2010  •  Autor: Genri
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4252x

Dnes se vrátíme o pár měsíců zpátky, do května, na Český pivní festival. Důvod je jednoduchý. O své pivní zážitky se s vámi podělí ruský čtenář Světa piva Genri.

Článek mi poslal už dřív, ale kvůli různým důvodům jsem se k němu dostal až nyní. Přesto doufám, že jako malé ohlédnutí za letňanským pivním festivalem poslouží dobře. A ještě jedna věc. Text je publikován v „původním znění“ tak, jak ho Genri napsal. Chvíli jsem sice uvažoval o „přepsání do češtiny“, ale pak jsem usoudil, že by ztratil částečně své kouzlo. Domnívám se, že i tak bude srozumitelný a přinese zajímavý pohled na českou pivní akci z pohledu zahraničního pivaře...

 

Předmluva.

Dobrý den, dámy a panové. Nehledě na to, že dost trvalou dobu já jsem čtenářem Světa piva.cz, ale dosud jsem nenapsal tam žádný článek, ani komentář. Samozřejmě na to jsou několik důvodů, ale hlavní důvod je v nedokonalosti mé češtiny, protože já jsem Rus a bydlím v Rusku. Učím se češtině 4. rok, ale bohužel mé výuka pokračuje bez učitele, takže samozřejmě mám chyby, za které hned prosím pardonu.

A ted´o hlavním. Velké přání napsat článek do Světa piva se narodilo ve mně po návštěvě letošního pivního festivalu v Praze.. Tento výlet do Evropy jsme s manželkou plánovali ještě od začatku roku, protože jsme měli v dubnu svatební výročí. Kvůli islandské sopce se nám bohužel nepodařilo odcestovat do Prahy v dubnu, jsme byli velmi zklamaní, ale jak se to mluví – „co se neděje, všechno jde k lepšímu.“ Po prohlídce pracovního plánu na květen jsem vyhledal svobodný týden, který byl v stejnou dobu s pivním festivalem. Samozřejmě takou událost jsem nemohl nechat bez pozoru, protože na pivaře (mluvím o sobě ) čekal velký svátek konzumace oblíbeného nápoje. Co nemůžu říct o své manželce, protože ta za pivo počítá jen ovocné specialy. Proto pro manželku byly pořádany kulturní opatření jak to návštěvy hradů, muzeí, Bavorska atd.

O festivalu.

Poprvé jsme se zúčastnili festivalu 17 května. Lidí nebylo mnoho a tato událost nás potěšila, protože jsme svobodně mohli navštívit každý stan, a bez fronty objednat si občerstvení a ochutnat ten pivní mok, který se nám větší líbil. Mimochodém v tento den si na obdiv mé manželka poznala, že pivo má nejenom ovocné druhy, ale i mnoho jiných. Po návštěvě všech stanů se naše s manželkou mínění vůbec rozdělila. Ona chtěla do stanu pivních profesionálů, protože tam čepovali višňový Porter, samozřejmě já jsem chtěl všude, protože jsem měl velkou žízeň po kvalitnímu moku několikerý. Konečně kompromisu bylo dosaženo. Chodívali jsme po stanéch. Já jsem ochutnal co se mi líbí, manželka všude měla se sebou Porter, který já jsem jí donášel pokaždé po vyprázdnění sklenice. Chtěl bych říci slova vděčnosti strážníkům, kteří po prvnímu mému vysvětlení o pivní chuti manželky již větší nedávali pozor na to, že jsem chodíval s pivním džbánkem se stanu v stan. Po konzumaci 10 půllitrů jsem byl připraven jet na oddech do hotelu. Manželka si nemohla uvěřit, že jí žaludek umístí asi 3 litry Porteru.

Genri
Genri

Příští návštěvu jsme zažili již na večer soboty 22 května. Tehdy zážitky byly trochu jiné. Fronty lidí v stanu minipivovarů, málo volných míst, v jiných stanéch obsluha ( servírky ) měla mnoho práce a proto pár krát vůbec zapomněly na naše objednávky a atd. Ale nechtěl bych dnes mluvit o nedostatcích, protože ten festival je trochu větší, než miminko a má jen 3 roky. Naopak chtěl bych říci „ mockrát děkuji“ pořádatelům festivalu za velkou práci a pěkný svátek pro milovníky piva. A co se týká nedostatků, tak v Rusku se mluví, že nedělá chyb jen ten, kdo nedělá nic. Přeji, aby příští festival byl ještě lepší.

O kvalitě piva na festivalu.

O kvalitě piva nechci nahlas něco mluvit, protože myslím, že každý člověk miluje své pivo a svou chut´. Pokud se mi nelíbí nějaké pivo, to nemůže znamenat, že pivo je špatné. O sobě můžu říci, že moje chut´ v Česku je Svijany. Samozřejmě nechci nikoho ublížit. Kromě toho na festivalu otevřel pro sebe silná piva. Dosud jsem nikdy nemyslil, že mi bude tak chutnat tento druh piv.

Prostředí na festivalu.

Prostředí na festivalu můžu definovat jednou větou – pohoda a spokojenost. Četl jsem v jednom článku, že trápila někoho hudba. O sobě to nemůžu říci, protože větší část času byl v stanu minipivovarů. Tam byl jen hokej, a to všem se líbilo.

Otázka.

Na festivalu jsem dostal otázku od jednoho staršího Čecha proč Rusové tak milují české pivo? Proč nemohou uvařit své chutné pivo? Tehdy jsem odpověděl, že káždý lid má svůj oblíbený nápoj, který nikdo lepší neudělá, než tato národnost. I když jsem mluvil o kvase , někdo hned řekne, že to je vodka. Na štěstí to není pravda. Vodka není oblíbený nápoj Ruska, vodka je odraz toho života, který měl do nedávné minulosti Ruský lid. Co se týká piva, tak ten nápoj vždy měl zaslouženou úctu v Rusku. Jsem dospělý muž, proto dobře pamatuji život za doby USSR. Během této doby v USSR bylo jen 3 druhy piva – „Žiguljovskoje“ ( světlé ), „Jačmenný kolos “ ( ležák ) a „Martovskoje “ ( tmavé ). A to byl asortiment celého státu. Takže pro příznivci piva to byla černá doba, protože za pivem byly fronty větší, než do mausolea Lenina. Dnes situace je jiná. Je vidět na uvedených mnou fotkách ( zaběry od 24.06.2010 ), že v obchodéch Ruska jsou přítomny největší pivní společnosti světa, nechybí ani tuzemské druhy piva, kterých také je dost. Dnes v Rusku pracují asi 300 pivovarů, nepočítaje v to minipivovary. 3-11 července v Moskvě na stadionu Lužniky bude trvat 12. Moskévský mezinárodní pivní festival, na kterém budou představeny asi 130 značek tuzemských a cizích piv. Spotřeba piva v Rusku každoročně stoupá, ale to je již jiný příběh. Samozřejmě když čtenáři Světa piva budou zajímat pivní zprávy s Ruska, rád povím v příštích článcích.

Doslov.

Co bych na závěr ještě chtěl říci. Nemyslím, že můj článek je hluboký výzkum a nepřal jsem toho. To jsou obvyklé zážitky cizího hosta, který rád navštěvuje pivní slavnosti ve vlasti a v cizích státéch i dosud každoročně poznává nové druhy piva. Doufám, že se to díky Panu Bohovi a odborníkům světového pivovarnictví ještě dlouho nekončí.

S úctou, Artemenko Gennadij ( přezdívka na webu Genry ) Rusko, Nižní Novgorod.

P.S. Mockrát děkuji panu Honze K. za návrh napsat článek do webové stránky Svět piva.cz

Poznámka: Genriho fotky z Českého pivního festivalu si můžete prohlédnout ZDE.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 12.10.2010 20:22 Komentovat
Re: super Genri12.10.2010 20:22
Спасибо
super akk23.08.2010 23:02
супер, генри ;*]]
Díky Roman Holoubek18.08.2010 20:06
Díky Genri, krásně se Váš článek četl a i já s povzdechem říkám, kdybych uměl rusky...
jazykový svéráz Jiří Kaňa09.08.2010 10:38
Mě tedy tento článek velmi potěšil, hlavně díky svéráznému a přitom srozumitelnému...
Genri, Genri jaro stofko06.08.2010 15:06
tak aj ja som si prečítal tento článok, suprová čeština, samozrejme jasne...
Re: Ruský kvas hroch06.08.2010 14:41
Děkuji za recept, brzy vyzkoušíma pro zajímavost zlusím udělat i várku s pivovarskými...
Ruský kvas Genri05.08.2010 22:52
Dobrý večer! Ještě jednou mockrát děkuji za pozornost k mému článku. Co se týká...
kvas hroch05.08.2010 21:03
Děkuji za krásný článek. c Tvoje čeština se občas blíží mojí rodné a často...
Vyhledávání