úvod
homepage

Komentáře

článku: Jsme nejlepší na světě...

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

interpretace výsledků, (Lukáš Provazník, 11.01.2010 23:04) celé vlákno | reagovat
Tak mě tak napadlo, jak interpretovat výsledky ankety, ze které vychází, že si lidé v ČR myslí, že zde máme nejvyspělejší pivní kulturu na světě. Za námi skončilo Německo i Belgie. Kam se poděla Velká Británie, Amerika, nebo např. Itálie? Co si budeme povídat i v ostatních zemích s přehledem vítězí většinou fádní ležák nad ostatními pivy a pivními styly, ale ostatní "pivní" národy mají alespoň větší výběr co pivních stylů týká i vzhledem ke kvalitě jednotlivých piv, často o mnoho lepší. U nás nemáme ani to. Většina průmyslových pivovarů nedělá nic lepšího než sotva průměrně zajímavá piva, ale spíše se rovnou jedná o fádní výrobky, kdy se stále více „racionalizuje“ výroba a v případě velkých hráčů se cpe hodně peněz do marketingu. A v případě minipivovarů také žádná sláva, opět se často stává, že pivo z minipivovaru je podobně o ničem jako v případě pivovarů velkých. Používají se i podobné „vychytávky“ – chmelový extrakt, dovařování piv v jiných pivovarech (pokud jste ještě neměli Chýni, ale ochutnal jste již dost z jiných minipivovarů, věřte, že jste Chýni zřejmě už měli) atd. A těch pivních stylů, které se u nás vyrábějí. Nebýt pár výjimek jako je např. Varnsdorf nebo Primátor nic jiného než světlé a tmavé spodně kvašené pivo bychom ani neochutnali. Aspoň že tu je pár kvalitních (mini)pivovarů, které nás jakž takž drží nad vodou. Ovšem nejvyspělejší pivní kultura na světě? To těžko! Co nám však výsledky ankety říkají? Ukazují nám, co si lidé myslí, že je fakt a ne co je fakt sám o sobě (což z hlediska marketingového stratéga stačí). Tím pádem to také ukazuje tupanství, hloupost, neoprávněné sebevědomí, neznalost, nedostatečný rozhled, trapné čecháčkovství a křupanství většiny. To je to, co nám výsledky ankety bohužel říkají. Zaujala mě v článku věta: "Pro Čechy je nejvýznamnějším aspektem kvalita piva jako výrobku, následovaná prostředím restaurace a také prvenství ČR v množství konzumovaného piva nebo možnost jeho výběru." Kvalita? Tak proč většina pije lehce chmelenou sodovku z Plzně, nebo si pomlaskává jak je to višňové pivo z minipivovaru výborné? A množství vypitého piva jako značka vyspělosti? Vždyť někteří respondenti zřejmě ani pořádně nepochopili, na co se je ptali. Přeci jenom rozdíl ve slovech kvalita a kvantita je poměrně velký.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání